“Wij zijn ervan overtuigd dat stedentrips weer helemaal terugkomen”

Door: Arjen Lutgendorff


De UNWTO organiseerde onlangs een bijeenkomst waar tal van burgemeesters van Europese steden bij aanwezig waren, evenals toeristische partijen als Expedia en Airbnb. Er werd gepraat over de herstart van stadstoerisme. Het wordt een van de zwaarst getroffen onderdelen van de reissector genoemd. TravelPro vroeg Marc van Amsterdam, Managing Director van Sunair Vakanties, hoe het gaat bij de stedenspecialist.

Hoe gaat het met de citytrips? Trekt het een beetje aan? “Er wordt weer geboekt. Het is niet meer nul, dus we zijn al blij dat er een klein beetje beweging in zit. We zien nu helaas wel weer een huivering bij de consument nu de besmettingen weer oplopen. Kijk, normaalgesproken is deze periode een rustige boekingsperiode voor stedentrips. Consumenten zijn nu meer met de zomervakantie bezig, als ze überhaupt van plan zijn om te gaan deze zomer. Wij zijn er in onze prognoses ook niet vanuit gegaan dat er direct massaal stedentrips geboekt zouden gaan worden. Wij zetten in op het najaar - sowieso een populairdere reisperiode om een stad te bezoeken.” Wat houdt mensen nog tegen om geen stedentrip te boeken? “In principe niks - in menig stad is het beter vertoeven dan hier, de consument is meer met de zomervakantie bezig. En de klanten die wel een stedentrip boeken, vaak op korte termijn, komen allemaal zeer enthousiast terug. Dat weten we, omdat we met iedereen contact opnemen na thuiskomst. Klanten geven aan dat het ‘heerlijk’ rustig is in de stad, alles is open, nergens wachtrijen en dus volop genieten.” Merk je dat hoteliers/marketingafdelingen van steden jullie actief benaderen om hun hotel/stad onder de aandacht te brengen? “Ja, het verschilt per stad. Bepaalde steden zijn heel actief en bereiden grote marketingcampagnes voor. New York is daar een goed voorbeeld van. Zodra de grenzen weer opengaan, gaan ze ‘los’. En wij liften uiteraard mee. Ook hoteliers zijn ‘eager’. Wij spreken onze partners regelmatig en ze kunnen uiteraard niet wachten om weer volledig te draaien. We houden elkaar op de hoogte van de situatie hier en daar en anticiperen daarop. Want hoewel het begin er is, zijn de bezettingen nog te laag.”

Marc van Amsterdam


“Wij zijn er in onze prognoses ook niet vanuit gegaan dat er direct massaal stedentrips geboekt zouden gaan worden”

Tijdens de bijeenkomst van UNWTO was er veel aandacht voor duurzaamheid. Is dat iets waar jullie ook meer aandacht aan besteden en zo ja, hoe? Of zijn jullie daar nu even totaal niet mee bezig? “Duurzaamheid is ook bij ons een topic. We hopen binnenkort de Travelife certificering af te ronden. We besteden daar zowel in- en extern aandacht aan. In gesprekken met hoteliers is het inmiddels ook een vast bespreekpunt. Want ook op de (meeste) bestemmingen is dit een belangrijk aandachtspunt. We gaan de komende periode ook onze hotels aanmerken met de Sunair duurzaamheidsscore.” Er worden verwoede pogingen gedaan om de trein populairder te maken. Merken jullie dat de trein populairder wordt of zie je niet echt een toename in het aantal boekingen? “In het kader van duurzaamheid is de trein voor bepaalde steden een uitstekend alternatief. Ik noem de Thalys naar Parijs, de rechtstreekse Eurostar naar Londen, Berlijn en sinds kort de nieuwe (nacht)treinverbinding naar Wenen. Hier is verrassend veel vraag naar en ook nog eens heel aantrekkelijk geprijsd. We zagen voor corona al dat de treinpakketten al toenamen en verwachten dat zeker ook als het écht weer allemaal kan. Het is comfortabel, relaxed en geen gedoe met je bagage, want die kan gewoon gratis mee.” Naast stedenreizen bieden jullie de Kanaaleilanden aan. Zijn jullie van plan om het type reizen/bestemmingen uit te breiden, zodat je meer hebt dan ‘alleen’ steden? “Wij zijn ervan overtuigd dat stedentrips weer helemaal terugkomen. Het zal nog wel even duren voordat we terug zijn zoals tijdens onze topjaren, maar het komt weer. Een tweede of derde vakantie - even een paar dagen weg was al populair en die behoefte zal er ook straks weer zijn. We blijven dus de focus houden als enige specialist in stedentrips. Daarnaast ook ‘onze’ Kanaaleilanden. We hebben helaas ook dit seizoen weer helemaal moeten annuleren, maar hebben inmiddels al honderden passagiers omgeboekt naar 2022. Daarnaast nog andere type reizen/bestemmingen? Zeg nooit nooit.”

Veel mensen boeken individueel (city)trips naar oranje gebieden. Overwegen jullie ook reizen aan te bieden naar oranje gebieden? “In principe niet, maar we werken steeds meer dat consumenten gewoon echt willen gaan. Het gaat dan met name op de Spaanse en Portugese steden, want op dit moment is de ‘rest’ bijna allemaal geel. Wij wijzen klanten die echt willen gaan op de regels en hun verantwoordelijkheden en laten aan hen de keus. En bestemmingen met een quarantaineverplichting of inreisverbod, zoals bijvoorbeeld New York, voeren we sowieso niet uit.” Bieden jullie nog steeds Nederland aan? “Zeker, wij hebben een goede samenwerking met de Westcord Hotels en de Eden Hotelgroep met hotels in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden, Groningen, Maastricht én de Waddeneilanden. Het loopt verrassend goed, met name het noorden en Maastricht.”

Deel dit artikel