Dit gebeurt er in de Verenigde Staten

Door: Arjen Lutgendorff


In de Verenigde Staten kiezen steeds meer (reis)bedrijven en steden voor een vaccinatieplicht. Een overzicht van genomen maatregelen.

Delta Air Lines De luchtvaartmaatschappij kondigde in mei aan dat ze zou eisen dat alle nieuwe medewerkers in de Verenigde Staten met ingang van 17 mei worden ingeënt tegen het coronavirus. “Dit is een belangrijke stap om de mensen en klanten van Delta te beschermen, zodat de luchtvaartmaatschappij veilig kan opereren als de vraag terugkeert”, schreef het bedrijf, eraan toevoegend dat het “geen bedrijfsbreed mandaat zou invoeren om te eisen dat huidige werknemers worden gevaccineerd”. Uber Verschillende Amerikaanse media citeren uit een interne notitie waarin Dara Khosrowshahi (CEO Uber) aan de werknemers van Uber schrijft dat ze vanaf 2 augustus volledig moeten worden gevaccineerd om terug te keren naar kantoor. "Als je niet bent gevaccineerd, moet je thuis werken totdat je volledig bent gevaccineerd", schreef hij. Khosrowshahi deelde ook de nieuwe datum van terugkeer naar kantoor van het bedrijf: 25 oktober 2021. “Het is belangrijk om te zeggen dat deze datum een wereldwijd doel is en dat lokale omstandigheden van invloed zullen blijven.” The Walt Disney Company Disney eist dat werknemers zich laten vaccineren voordat ze naar hun werk gaan. "Werknemers die nog niet zijn gevaccineerd, hebben vanaf vandaag 60 dagen om hun protocollen te voltooien. Alle werknemers die nog steeds vanuit huis werken, moeten vóór hun terugkeer de vaccinatie verifiëren", zo liet het bedrijf aan Amerikaanse media in een verklaring weten. “Vaccins zijn het beste hulpmiddel dat we hebben om deze wereldwijde pandemie onder controle te houden en onze werknemers te beschermen.” Hawaiian Airlines Hawaiian Airlines eist dat alle in de VS gevestigde werknemers vóór 1 november Covid-19-vaccinaties ontvangen, zo liet CEO Peter Ingram in een memo aan werknemers weten. Werknemers moeten vóór de deadline ofwel een vaccin met een enkele dosis of beide doses van een vaccin met twee doses hebben ontvangen. Ook op Hawaii vindt op dit moment een aanzienlijke opleving van Covid- 19 gevallen plaats. De overheid op het eiland heeft een bevel uitgevaardigd dat staatswerknemers gevaccineerd worden of wekelijkse tests ondergaan. Verschillende particuliere werkgevers in de staat hebben een soortgelijk beleid aangenomen. Hawaii heeft momenteel minder quarantainefaciliteiten om Covid-19-gevallen aan te pakken dan tijdens eerdere pieken van de pandemie, aangezien het toerisme dat terugkeert naar het eiland veel van de hotels heeft gevuld die voor die doeleinden werden gebruikt. Hawaiian maakt een uitzondering voor werknemers die om gezondheids- of religieuze redenen niet kunnen worden gevaccineerd.

United Airlines United Airlines kondigde ook een vaccinatieverplichting aan voor werknemers met een deadline van 25 oktober of eerder. United maakt een uitzondering voor werknemers die om gezondheids- of religieuze redenen niet kunnen worden gevaccineerd. New York City In New York mogen bezoekers binnenkort alleen nog op vertoon van een vaccinatiebewijs naar restaurants, sportscholen en optredens. De maatregel is bedoeld om de opkomst van de besmettelijke deltavariant van het coronavirus in te dammen. Met de maatregel wil burgemeester Bill de Blasio inwoners stimuleren zich te laten vaccineren. Hij lanceerde het plan onder de titel ‘The Key to NYC’ pas. Het programma wordt 16 augustus van kracht, schrijft CNN. Niet alleen bezoekers, maar ook medewerkers moeten een vaccinatiebewijs kunnen tonen. Het wordt volgens de burgemeester niet mogelijk een coronatest te laten afnemen als alternatief. Frontier Airlines Frontier Airlines heeft vorige week ook een beleid uitgevaardigd waarin wordt bepaald dat werknemers uiterlijk op 1 oktober volledig moeten worden gevaccineerd tegen Covid-19. Frontier biedt echter een uitweg aan werknemers die niet willen worden gevaccineerd. Zij worden regelmatig getest op Covid-19. Amerika Volgens Reuters besprak het Witte Huis vorige week de mogelijkheid om Covid-19-vaccins verplicht te stellen voor internationale bezoekers, maar er zijn nog geen definitieve beslissingen genomen. Beschermen Ook de reisorganisaties Trafalgar, Costsaver, Brendan Vacations en Contiki van de Travel Corporation hebben met ingang van 1 september een Covid-vaccinatievereiste ingesteld voor alle volwassen gasten. Volgens de Amerikaanse president van Trafalgar, Contiki, Brendan Vacations en Costsaver, is de vereiste bedoeld om "ervoor te zorgen dat onze gasten niet alleen worden beschermd, maar ook zo naadloos mogelijk van hun vakantie genieten." Reizen moeilijker In een uitgebreid artikel over vaccinatievereisten is op de website van CNBC te lezen dat ook niet-gevaccineerde mensen staan te popelen om weer te reizen., maar dat regels het moeilijker en moeilijker maken. Uit een recent onderzoek van CNBC bleek dat 49% voorstander was van de vereisten die bedrijven stellen en 46% ertegen was. De meningen waren sterk verdeeld naar leeftijd en politieke overtuiging. Bijna 80% van de niet-gevaccineerde mensen gaf aan het niet eens te zijn met de regels.

Deel dit artikel