Vaccinatieplicht voor reizigers én reisprofessionals?

Door: Arjen Lutgendorff


Nederlandse reisbedrijven reageren verschillend op de discussie over het verkopen van reizen aan alleen gevaccineerden. Bij het televisieprogramma Op1 werd er al volop gediscussieerd over de groepsreizen waar onder andere Frank Oostdam (ANVR) en Ramon van Reine (ACSI) aan het woord kwamen, waarbij laatstgenoemde aangaf op groepsreizen alleen volledig gevaccineerde reizigers mee te nemen. VWS liet aan meerdere media weten dat het aan de rechter is of deze handelswijze is toegestaan. TravelPro vroeg diverse reisbedrijven hoe zij omgaan met de discussie.

“Iedereen moet kunnen genieten”

“Wij geloven dat iedereen moet kunnen genieten van een welverdiende vakantie en zijn daarom niet voor een vaccinatieplicht als voorwaarde om een reis bij ons te kunnen boeken”, zo laat Mattijs ten Brink (CEO Sunweb) weten aan TravelPro. “Wij zullen ook nooit een vaccinatieplicht aan ons personeel opleggen. Dat strookt niet met onze waarde dat iedereen bij ons zichzelf moet kunnen zijn.”

Onderscheid

“In zijn algemeenheid zijn we er voorstander van dat iedereen zich vaccineert, omdat het volgens ons dé weg uit deze crisis is. We kunnen het ons ook voorstellen dat de overheid steeds meer onderscheid gaat maken tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden, net zoals je nu ook in Frankrijk ziet. Daar staan wij helemaal achter en daar zouden we ook in meegaan. De reden is dat we liever vliegtuigen en hotels vol met gevaccineerde klanten hebben - en medewerkers - dan deels met klanten die alleen getest zijn. Zo’n test zegt immers niets over het gedrag ná de test met alle operationele ellende van dien als iemand erna toch positief test. Wanneer iedereen op vakantie gevaccineerd is, maakt dat de vakantie voor deze groep veel eenvoudiger en veiliger en zijn er veel minder operationele risico’s. Daar zouden zowel wij als de gevaccineerde klanten enorm van profiteren en zo kan een vakantie weer onbezorgd worden, zoals die voor Corona was”, zo laat Simone van den Berk namens Corendon weten.

De snelste weg naar onze vrijheid

Op de vraag wat het standpunt is van Untamed met betrekking tot een vaccinatieplicht voor mensen die een reis bij Untamed boeken laat Jozef Verbruggen (CEO Untamed Travelling) weten: “Het is voor Untamed niet zo belangrijk of mensen wel of niet zijn gevaccineerd. Het is wel belangrijk voor de reiziger zelf, omdat er steeds meer landen vragen naar een volledige vaccinatie. Het is dan ook een grote rompslomp voor steeds meer landen. Testen is nog mogelijk, maar dan zal men om de drie dagen moeten testen, wat praktisch niet uit te voeren valt en ook een bak geld kost.” Op de vraag of Untamed een vaccinatieplicht zou invoeren voor haar personeel als dit zou mogen volgens de Nederlandse wet laat Verbruggen weten: “Omdat wij geen kantoor hebben ‘pur sang’ en iedereen vanuit huis werkt, lijkt het mij overbodig om te verplichten. Wel indien iemand van onze collega’s voor ons een reis moet uitvoeren, zoals een famtrip die er aankomt naar de Baltische staten en de toppersreis naar Tanzania. De toppersreis staat nu gepland aanvang oktober, maar onder voorbehoud van de kleurcode van Tanzania. Trouwens, iedereen bij ons heeft zich vrijwillig laten vaccineren. Volgens ons de snelste weg naar onze vrijheid/normale wereld.”

Geen plicht

“Nederland kent geen wettelijke vaccinatieplicht. Wij volgen regelgeving en wetten, dus deze plicht kennen wij ook niet”, zo laat KLM weten in een reactie op de vragen wat bij KLM het beleid is met betrekking tot vaccinatieplicht voor medewerk(st)ers met de Nederlandse nationaliteit, of dat anders kan zijn voor KLM-medewerkers met een andere nationaliteit en of het nadenkt over het alleen vervoeren van volledig gevaccineerde reizigers zoals sommige touroperators en cruisemaatschappijen doen.

Aansprakelijkheid

“Uiteraard kan ik niet voor alle partners en collega’s spreken en een reactie geven. Immers het is ieders individuele recht hierover een mening te hebben. Deze discussie is voor de politiek en niet voor ondernemers”, aldus Ronald Raadsheer (Managing Partner TravelXL) op de vraag of er binnen TravelXL wordt gediscussieerd over het verkopen van door retailers zelf samengesteld pakketten aan enkel volledig gevaccineerde reizigers. Op de vraag wat TravelXL ervan vindt dat sommige touroperators ervoor kiezen alleen nog gevaccineerde reizigers mee te nemen laat Raadsheer weten: “Ook hier weer een politiek correcte reactie: het is de vrijheid en verantwoordelijkheid van mensen, maar persoonlijk kan ik mij wel voorstellen dat dat gebeurd. Als ondernemer wil je toch niet de aansprakelijkheid hebben dat er klanten met COVID besmet raken door andere niet ingeënte medereizigers? Uiteraard zijn wij wel voorstander dat wereldwijd iedereen zich inent, opdat de samenleving weer open gaat en er zonder restricties weer gereisd kan worden.”

Kampeer groepsreis

“Als mensen met onze groepsreizen willen meegaan, dan moeten ze gevaccineerd zijn. De doelgroep zijn mensen van meer dan 60 jaar oud en zij zijn met een groep van 25 echtparen die met eigen caravan of camper reizen. Zij reizen drie tot negen weken met zo’n groep. Op de camping maken ze excursies en diners gezamenlijk. Wij willen voorkomen dat er iemand bij de groep zit die anderen besmetten kan. Als de hele groep in quarantaine moet, dan zou dat een drama zijn. We hebben van onze klanten hele positieve reacties gehad op ons besluit en men had het ook verwacht. Er is één echtpaar geweest dat heeft moeten annuleren”, aldus directeur-eigenaar van campingspecialist ACSI Ramon van Reine.

Mogelijk in een later stadium

Marc van Deursen (CEO & founder Prijsvrij Vakanties) ziet het niet gebeuren dat Prijsvrij en D-reizen overgaan tot een vaccinatieplicht voor medewerk(st)ers. Op de vraag of er ook binnen Prijsvrij en D-reizen wordt gediscussieerd over het alleen verkopen aan gevaccineerde reizigers, van bijvoorbeeld de door hen zelf samengestelde pakketten, laat Van Deursen weten: “Dit is niet iets dat we nu overwegen, mede omdat veel jongeren ook nog niet de mogelijkheid hebben gehad om volledig gevaccineerd te zijn. Gezinnen zouden dan geen reizen meer kunnen boeken en dat zien wij niet als een optie voor ons bedrijf. Het zou kunnen, maar dat is dan echt hypothetisch, dat we hier in een later stadium op terug gaan komen voor wat betreft verre bestemmingen of als nagenoeg de volledige bevolking gevaccineerd zou zijn. Dan zouden we wellicht de risico's en aansprakelijkheden bijvoorbeeld kunnen verschuiven naar de klant zelf.”

Toelatingseis

“Travel Trend verplicht klanten niet om gevaccineerd te zijn, maar veel bestemmingen hebben dat wel als toelatingseis. Zoals bijvoorbeeld Canada, dat op 7 september de grenzen opent. Alle Travel Trend klanten die vanaf die datum naar Canada reizen, moeten dus gevaccineerd zijn. Is dat niet het geval, kan kunnen zij omboeken naar een andere bestemming”, aldus Natasja Eshuis (directeur Travel Trend). Eshuis laat weten dat, als dat al zou mogen van de Nederlandse overheid, een vaccinatieplicht niet nodig is bij Travel Trend: “Op dit moment is iedereen bij ons gevaccineerd.”

Niet kunnen organiseren

“Vrijwel al onze groepsreizen gaan door Duitsland. Zonder vaccinatieverplichting zouden we ze niet kunnen organiseren’, zo liet Arjan Koster (directeur Oad) aan De Volkskrant weten. De maatregel wordt ingetrokken wanneer Duitsland de quarantaineverplichting intrekt.

Als reisprofessional laat je je vaccineren De stelling ‘Als reisprofessional laat je jezelf vaccineren’ die we eergisteren plaatste zorgde voor veel reacties. Er stemden op het moment van schrijven maar liefst 236 mensen. Rond de 80% stemde op eens, 20% stemde op oneens. Bekijk de poll en reacties op onze besloten Facebook-pagina TravelPro’s Only.

Deel dit artikel