“Wij hopen en verwachten dat deze policy van tijdelijke aard zal zijn”

Door: Arjen Lutgendorff


Alleen volledig gevaccineerde reizigers zijn welkom aan boord van de schepen van Holland America Line? “Wij hopen en hebben de verwachting dat deze policy van tijdelijke aard zal zijn”, zo laat Nico Bleichrodt (Vice President International Sales) weten aan TravelPro.

“De reden voor dit beleid heeft te maken met het feit dat wij afhankelijk zijn van overheden en gezondheidsorganisaties in de diverse landen. Voor ons is de basis voor dit beleid gelegd in de Verenigde Staten waar de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), oftewel de Amerikaanse RIVM, cruisemaatschappijen verplicht stelt dat 95% van de passagiers gevaccineerd dient te zijn als de betreffende rederij in Amerikaanse wateren wilt gaan varen. Dit beleid wordt vaak ook voorgeschreven door veel lokale overheden. Wij houden vooralsnog dan ook dit beleid aan als basis voor al onze cruises en voorlopig tot eind van 2021”, aldus Bleichrodt. “Overigens is het wel goed om hierbij te vermelden dat wij onderzoek hebben gedaan onder onze gasten en kunnen aangeven dat meer dan 70% van de cruisepassagiers er de voorkeur aangeeft om een cruise te boeken met een cruisemaatschappij waar passagiers volledig zijn gevaccineerd.” Geen problemen bij vaccineren Op de vraag of Holland America Line een vaccinatieplicht zou invoeren voor haar medewerk(st)ers wanneer dat van de Nederlandse overheid zou mogen, laat Bleichrodt weten: “Op dit moment ondervinden wij geen problemen bij het vaccineren van onze bemanningsleden. Sterker nog, wij faciliteren hierbij waarbij in ons geval, aangezien wij onder Nederlandse vlag varen, de Nederlandse overheid 50.000 vaccins ter beschikking heeft gesteld aan zeevarenden die onder Nederlandse vlag varen. Zo hebben wij onlangs alle bemanningsleden van de Oosterdam in IJmuiden kunnen laten vaccineren. Dit is een nauwe samenwerking met de GGD en de KVNR (Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders).”

Bemanningsleden van Holland America Line’s schip Oosterdam ontvingen vandaag hun Janssen COVID-19-vaccin in de zeehaven van IJmuiden. Fotocredit: Rebekka Mell.

De vaart hervatten Bemanningsleden van Holland America Line’s schip Oosterdam ontvingen begin juli hun Janssen COVID-19-vaccin in de zeehaven van IJmuiden. In samenwerking met de brancheorganisatie Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR), die de in Nederland gevestigde aangesloten reders in de scheepvaart vertegenwoordigt en de medische dienstverlener Arbo Unie, kwamen 110 bemanningsleden aan wal om zich te laten vaccineren. Kapitein van Oosterdam, Daniel Bolton, gaf tijdens de korte ceremonie aan dat het vaccineren van de bemanning een stap in de goede richting is om de vaart te hervatten. Na een korte introductie van Sibrand Hassing, Director Fleet Operations Europe van Holland America Line en Annet Koster, directeur van KVNR, startte de vaccinatie. "We komen weer een stap dichter bij het hervatten van onze cruises", aldus Gus Antorcha, president van Holland America Line.

Deel dit artikel