Nico Bleichrodt (HAL): “Er gaat gereisd worden, dat is zeker”

Door: Theo de Reus


Holland America Line heeft in het late voorjaar van 2022 weer haar volledige vloot in de vaart. Voor het eind van dit jaar zijn dat er zes, in het voorjaar van 2022 volgen de resterende vijf. Dat maakt totaal elf, de complete vloot.

Dat is inclusief de Rotterdam, het nieuwste schip van HAL en het zevende schip in de geschiedenis van Holland America Line dat deze naam draagt. De Rotterdam VII is 31 juli door de werf overgedragen en arriveert 14 oktober in Rotterdam. Een dag erna vindt een event voor genodigden aan boord plaats, met onder andere burgemeester Ahmed Aboutaleb. De doop van het schip is uitgesteld naar volgend jaar. “We hebben met opzet voor 15 oktober gekozen omdat het dan precies 149 jaar geleden is dat de Rotterdam I vanuit Rotterdam naar New York voer”, zegt Nico Bleichrodt, topman van HAL. “Het is dus een historische datum.” De Rotterdam VII maakt van 15 tot 17 oktober een activatiecruise (zogenaamde testcruise) van Rotterdam naar Amsterdam. Aansluitend vertrekt hert schip op 20 oktober voor een transatlantische cruise naar Fort Lauderdale in Florida (VS). Van hieruit maakt het schip in de wintermaanden cruises in de Caribbean. Bleichrodt is voorzichtig optimistisch. “Het herstel ziet er goed uit, maar er moet nog wel wat gebeuren. We richten onze pijlen komend jaar op cruises in Europa en Alaska. De Nederlandse markt is daarbij heel belangrijk, en natuurlijk met focus op vertrekken vanuit Nederland.” De Rotterdam zal 19 cruises vanuit Amsterdam uitvoeren naar Noord-Europa en de Volendam 6 keer 14 daagse cruises vanuit Rotterdam. Hiermee komt onze “homeport”-capaciteit op zo”n 60.000 bedden, wat zeker weer zal bijdragen tot de ontwikkeling van de cruisemarkt in Nederland.” Bleichrodt vervolgt: “Er gaat gereisd worden, dat is zeker. Maar de vraag is of de consument dichtbij huis blijft of verre bestemmingen zoekt.” Holland America Line lanceert half oktober een nieuwe tv-campagne, met als pay-off: “Holland America Line, daarom juist nu!”. Het is een vervolg op de campagne uit 2019, die als pay-off had: “Holland America Line, waarom niet nu?” Bleichrodt: “We zijn weer aan het opbouwen, maar zoals ik al zei, wel voorzichtig.” De schepen van Holland America Line varen stuk voor stuk weer uit. Een overzicht. De Noordam begint op 14 maart 2022 aan een eerste cruise in Japan, de Oosterdam vaart vanaf 1 mei 2022 over de Middellandse Zee en de Westerdam begint op 8 mei aan het Alaska-seizoen 2022. De drie zusterschepen volgen de Eurodam, de Koningsdam, de Nieuw Amsterdam, de Nieuw Statendam, de Rotterdam en de Zuiderdam, die hun dienst al hebben hervat of dat in december 2021 zullen doen.

Winactie: “Maak nu kans op een plek op de activatiecruise van de Rotterdam!” Ter gelegenheid van de komst van de Rotterdam VII heeft HAL een winactie voor reisverkopers. Zij maken nu kans op een plek op de activatiecruise aan boord van de Rotterdam. Inscheping is vrijdag 15 oktober in thuishaven Rotterdam en ontscheping op zondag 17 oktober in Amsterdam. De winnaar wordt uiterlijk begin oktober geïnformeerd en mag samen met een gast deelnemen aan deze activatiecruise. Meedoen is simpel: stuur uiterlijk voor donderdag 30 september 2021 een mailtje naar salesnl@hollandamerica.com en schrijf een korte motivatie waarom jij aan boord wilt zijn van de Rotterdam activatiecruise. Let op: deze cruise is enkel toegankelijk voor volledig gevaccineerde personen, ongeacht de leeftijd.

Ook de herstart van de Volendam en de Zaandam in mei 2022, met cruises naar Noord-Europa en New England (Canada), staat al vast. De Noordam biedt vanaf maart drie 14-daagse cruises rond Japan. Met de rondreizen vanuit Yokohama (Tokyo) staat op elke route een één- of tweedaags bezoek aan Zuid-Korea, Taiwan of Rusland op het programma. In april steekt de Noordam de Stille Oceaan over en zal een seizoen in Alaska doorbrengen, met cruises tussen Vancouver (British Columbia) en Whittier (Alaska). De eerste Middellandse Zee-cruise van de Oosterdam begint op 1 mei 2022 in Civitavecchia (Rome). Het schip vaart het hele seizoen tussen Civitavecchia en Venetië of Barcelona en Venetië. Er worden routes van zeven en twaalf dagen aangeboden, met aanloophavens in Italië, Griekenland, Turkije, Montenegro, Kroatië, Albanië, Frankrijk, Malta en Israël. Na een transatlantische passage in november 2022 doorkruist de Oosterdam het Panamakanaal. Daarna staat nog een aantal cruises in Zuid-Amerika en Antarctica van 14 tot 22 dagen op het programma. Het gaat om routes tussen Buenos Aires (Argentinië) en San Antonio (Santiago de Chile). De Westerdam biedt van 8 mei tot en met september 2022 zevendaagse cruises naar Alaska vanuit Seattle. Vervolgens steekt het schip de Stille Oceaan over en aansluitend 14-daagse routes uitvoeren in het Verre Oosten vanuit Singapore, Hong Kong, China en Yokohama (Tokyo).

Deel dit artikel