“Groot-Brittannië staat hoog op het verlanglijstje”

Door: Arjen Lutgendorff


Marieke van Dijl is B2B Manager Europe bij VisitBritain, maar haar laatste reis naar Groot-Brittannië was in september 2019. In gesprek met TravelPro vertelt ze over de mogelijkheden die Groot-Brittannië biedt, waar reizigers aan moeten denken en wat er allemaal staat te gebeuren.

Hoe was je zomer? Ben je nog weggeweest? “We hoopten allemaal dat we weer naar Groot-Brittannië konden reizen, maar dat zat er niet in dit jaar. Ondanks dat heb ik een fijne zomer gehad. We zijn met ons gezin en vrienden twee weken in Frankrijk geweest. Dat was heel gezellig en ontspannen. Het weer was niet optimaal, maar we hebben ons goed vermaakt. Toen weer twee weken gewerkt en afgesloten met een vrije week in Nederland aan de Noord-Hollandse kust. Zo’n extra weekje vrij voelde echt als een cadeautje, wellicht dat ik het volgend jaar nog een keer zo ga doen. We hebben genoten van het strand, de gastvrije mensen en de leuke dingen om te ervaren.” Wanneer ben je voor het laatst in Groot-Brittannië geweest? “Pfoe, ik moet even goed nadenken en zelfs in mijn agenda kijken, want dat is echt lang geleden, meer dan twee jaar om precies te zijn. Mijn laatste reis naar Groot-Brittannië was in september 2019. Het was een unieke reis, omdat ik samen met mijn twee collega’s’ Margot en Robin naar de North York Moors ben afgereisd. Uniek, omdat we haast nooit als team Nederland op reis gaan en ook omdat het vooral een te gekke regio is. We waren er 48 uur, maar hebben zoveel gezien van marktplaats Helmsley tot havenstadje Whitby, maar ik ben ook verliefd geworden op Robin Hood’s Bay en de heidevelden van de North York Moors. Een aanrader voor een korte vakantie. Eigenlijk blijft Groot-Brittannië me verrassen met haar toffe steden, leuke dorpjes en prachtige natuur.”

Het leek allemaal zo snel goed te gaan met vaccineren in Groot-Brittannië, dus dat moet wel een tegenvaller zijn geweest uiteindelijk? “Ja, Groot-Brittannië lag eerst wat achter en daarna hadden ze er flink te vaart in zitten. Het is zeker jammer dat er nog niet internationaal gereisd kon worden afgelopen zomer. Wij hadden het heel graag anders gezien, maar ook wij moeten afwachten welke richting het beleid en de versoepelingen opgaan.” Hoe is het voor de toerismesector in Groot-Brittannië geweest de afgelopen zomer? “De Britten konden zelf ook het grootste deel van de zomer het land niet uit, waardoor zij allemaal in hun eigen land op vakantie gingen.” Hoe zagen je werkdagen er de afgelopen tijd uit, waar hield je je veel mee bezig? “We werken sinds de zomer weer één dag per week op kantoor en dat is heel fijn. Thuiswerken is soms best handig, maar ik mis toch echt mijn collega’s als ik alleen maar thuis zit. We zijn een klein team en werken nauw samen en echt ‘live’ met elkaar is dat toch het meest effectief. Zelf ben ik betrokken bij een aantal interne projecten en dat nam veel tijd in beslag. Daarnaast was één van onze kerntaken het op de hoogte houden van de reisbranche, de media en de consument over de mogelijkheden voor reizen naar Groot-Brittannië. Iedere keer leefden ook wij weer toe naar nieuwe aankondigingen. We onderhielden contact met de reisbranche en maakten rapportages voor ons hoofdkantoor en de Britse overheid. Maar natuurlijk waren we ook al vooruit aan het denken over het herstel. Meer internationale bezoekers terug te verwelkomen na de pandemie is een cruciale stap in de herstelfase. De EU-markten behoren tot onze grootste inkomende bezoekersmarkten en zijn ongelooflijk belangrijk voor het toerisme.”

Marieke van Dijl


“Groot-Brittannië blijft me verrassen met haar toffe steden, leuke dorpjes en prachtige natuur”

Ik zag ook dat Nederlanders vanaf 1 oktober een geldig paspoort nodig hebben om Groot-Brittannië binnen te komen. Dus een identiteitskaart is niet meer geldig? Kan je ons hierover een korte opfrisser geven? “Door de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk begin dit jaar officieel de EU verlaten. Het gevolg hiervan is dat vanaf 1 oktober 2021 een paspoort het enige geldige document is om naar het VK te reizen. Bezoekers uit Nederland kunnen het VK niet langer bezoeken met een ID-kaart. Voor staatsburgers van de EU, EER of Zwitserland geldt dat zij geen visum nodig hebben om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken voor toerisme of om vrienden of familie op te zoeken. Ook hoef je je geen zorgen te maken over bijvoorbeeld lange rijen bij de grens. Er is namelijk niets veranderd in de havens en op de vliegvelden van het Verenigd Koninkrijk. Ook goed nieuws over verzekeringen. Europese bezoekers aan het Verenigd Koninkrijk die tijdens hun verblijf ziek worden of te maken krijgen met een medisch noodgeval, kunnen gebruik blijven maken van een European Health Insurance Cards (EHIC) om toegang te krijgen tot de gezondheidszorg. Deze kaart is geen alternatief voor een reisverzekering. Het advies blijft om ook een reis- of ziektekostenverzekering te hebben tijdens de duur van de reis.” Wat zijn de verwachtingen voor het toerisme vanuit Nederland naar Groot-Brittannië? “VisitBritain heeft het sentiment van de consument gedurende de hele pandemie gevolgd. De laatste resultaten van het onderzoek wijzen op een sterke inhaalslag voor internationale reizen in de komende twaalf maanden en Groot-Brittannië staat hoog op het verlanglijstje van potentiële bezoekers. Nederland is een belangrijke markt voor Groot-Brittannië. Zo leverde Nederland in 2019 bijna twee miljoen bezoeken aan het VK. Wij verwachten dat het toerisme langzaam weer gaat aantrekken en hopen op een volledig herstel. Komend jaar staan er een aantal grote evenementen op stapel, zoals het Platina Jubileum van The Queen en Festival UK 2022. VisitBritain gaat hierop inhaken en verwacht dat dit een belangrijke toeristische trekpleister zal zijn om het toerisme weer naar het oude niveau te brengen.”

Ik lees bij ‘belangrijke aspecten om rekening mee te houden wanneer je naar Groot-Brittannië wilt reizen’ dat je volledig gevaccineerd moet zijn. Kom je er helemaal niet in als je niet volledig bent gevaccineerd? “Je moet volledig gevaccineerd zijn om Groot-Brittannië binnen te komen. Maar let op, want ‘volledig gevaccineerd’ zijn betekent in het VK iets anders dan in Nederland. Je moet namelijk twee vaccinaties hebben gehad (of natuurlijk één vaccinatie van Jansen), maar als je bent hersteld van Covid-19 en één vaccinatie hebt gehad (anders dan Jansen) geldt dit door het VK niet als volledige gevaccineerd. Vanaf 4 oktober kunnen ook niet-gevaccineerde reizigers naar Engeland (dus niet Schotland en Wales) reizen. Maar je moet dan een PCR-test voor vertrek doen, een test binnen 48 uur na aankomst en een test doen op dag acht. Wij adviseren iedereen om onze website te bekijken: hier staat de meeste actuele informatie: www.visitbritain.nl. Engeland, Schotland en Wales hanteren niet altijd dezelfde regels/versoepelingen.” Een ander punt dat wordt genoemd is dat je moet zorgen voor een negatieve PCR test (niet ouder dan 72 uur) bij aankomst in het VK en dat je binnen 48 uur na aankomst in het VK nog een PCR-test moet doen. Moet je deze ook hebben gedaan als je volledig bent gevaccineerd? Moet je beide genoemde testen ook doen als je volledig bent gevaccineerd? “Goede vraag en gelukkig hebben we goed nieuws! De Engelse overheid heeft besloten te gaan versoepelen vanaf 4 oktober 2021. Tot 4 oktober 2021 moeten reizigers bij aankomst een negatieve PCR of antigen test tonen (niet ouder dan 72 uur). Inderdaad binnen 48 uur na aankomst in het VK moet je nog een test doen. Deze regels gelden ook voor volledig gevaccineerden. Vanaf 4 oktober 2021 vervalt de PCR/Antigeen test die je voor vertrek moet doen. Tevens heeft de overheid aangekondigd dat ‘eind’ oktober de test die binnen 48 uur na aankomst gedaan moet worden, vervangen zal worden door een goedkopere test. Deze versoepelingen gelden op dit moment alleen voor Engeland. Wij houden iedereen via onze website en e-nieuwsbrief zo goedmogelijk op de hoogte. Maar als je vragen hebt, mag je me natuurlijk mailen: marieke.vandijl@visitbritain.org.”

Deel dit artikel