“Voor de winter de focus op Canarische Eilanden, Emiraten en Middellandse Zee”

Door: Arjen Lutgendorff


Mein Schiff 1. Foto © TUI Cruises.

“We zijn heel blij dat de tijden van repatriëren en vouchers voorbij zijn, de cruiseboekingen weer binnenkomen en onze gasten weer kunnen genieten van een fijne cruisevakantie”, zo laat Wyne Poppinga (Hoofd Cruises TUI Nederland en TUI België) weten aan TravelPro.

Ik hoor hier en daar dat de zomer van 2021 redelijk is verlopen voor cruisepartijen. Zie jij dat ook zo? “Normaliter zijn de cruises in Noord-Europa met vertrek vanuit Amsterdam, Rotterdam en IJmuiden natuurlijk heel belangrijk. Deze afvaarten hebben we de afgelopen zomer gemist in ons aanbod. Over de laatste maanden van de zomer met last-minute sales en -vertrekken zijn we tevreden, maar dit maakt zeker niet de hele zomer goed.” Waar moeten reizigers vooral rekening mee houden wanneer ze een cruise boeken? “Er zijn rederijen die alleen volledig gevaccineerde reizigers accepteren, dus ook kinderen. Kinderen worden in Nederland niet gevaccineerd, dus gezinnen kunnen nu even niet geboekt worden op cruises van deze specifieke rederijen, let daar goed op. Daarnaast is het schip veelal de bestemming, je kunt vaak alleen maar van boord met een excursie van de rederij, en dus niet op eigen houtje. Zo blijf je in de veilige ‘cruise bubble’.” Wanneer ben je zelf voor het laatst op een cruise geweest? “Afgelopen weekend, 17-19 september 2021, was ik aan boord van de MSC Seashore op de Middellandse Zee.” Welke veranderingen zijn je opgevallen? “Rederijen hebben maatregelen genomen om hun gasten veilig en verantwoord te kunnen laten genieten van een cruise, dit is top geregeld. Schepen nemen ook minder gasten mee aan boord, waardoor er goed afstand gehouden kan worden. Bij de buffetrestaurants wordt je eten keurig voor je opgeschept.”

Wyne Poppinga


“Vraag naar zomerafvaarten vanuit Nederland zal aantrekken”

Wyne Poppinga.

Jullie hebben voor 2021 een cruisebrochure uitgebracht. Komt er voor 2022 een nieuwe brochure? “Voor de zeecruises wordt de 2021-brochure gebruikt ter inspiratie voor de zeecruises in 2022, er komt geen nieuwe brochure, de huidige blijft goed te gebruiken. De populaire vaargebieden en routes zijn hetzelfde en ook de rederijen die we aanbieden zijn hetzelfde. Dit is voor klanten van reisagenten nog steeds een heel handig naslagwerk om samen een cruise te vinden die het beste bij de klant past. Voor de riviercruises hebben wij wel een nieuwe 2022-brochure uitgebracht. In deze 24-pagina’s tellende brochure zijn de cruises over de Nederlandse, Belgische en Duitse wateren opgenomen, maar ook de Donau, De Russische Wolga en de Portugese Douro ontbreken niet. Nieuw dit jaar zijn de Donaucruises vanuit Budapest met een vijfsterrenschip, de TUI Skyla.” Ik zag in de brochure tal van rederijen staan die jullie verkopen. Missen er nog die jullie er nog graag bij willen hebben? “We hebben al een heel ruim aanbod, maar blijven altijd geïnteresseerd om nieuwe, onderscheidende rederijen toe te voegen die passen in ons aanbod.” Amerika gaat naar verwachting open, maar hoe kijken jullie naar cruisebestemmingen in de Caribbean, Zuid-Amerika en Azië? “We hebben voor de winter de focus op Canarische Eilanden, Emiraten en Middellandse Zee. We verwachten dat verre bestemmingen in een later stadium pas weer goed zullen oppakken.” Wat verwacht je van de komende maanden? “Op korte termijn zal de last-minute vraag blijven, waarbij de focus op de winter ligt. Je merkt dat mensen nu weer graag op vakantie willen, maar nog niet te ver vooruit boeken. Wel verwacht ik dat de komende maanden ook de vraag naar zomerafvaarten vanuit Nederland zal aantrekken, voornamelijk naar Noord-Europa. Veel klanten hebben dit al twee zomers op hun bucketlist staan en willen deze fantastische cruise in 2022 eindelijk echt ervaren.”

Deel dit artikel