“Je kan prima op vakantie naar Turkije”

Door: Dylan Cinjee


Na maar liefst veertien maanden niet te hebben gereisd mocht Marco Beentjes (ZRA bij The Travel Club) op uitnodiging van het Turks Verkeersbureau vijf dagen naar Antalya. TravelPro sprak met hem over de reis en zijn ervaringen.

Beentjes: “We waren in totaal met een groep van tien personen op reis naar Turkije. Oorspronkelijk is de reis gewonnen door een collega via een winactie op TravMagazine.nl, maar die was niet in de gelegenheid. Ik had dus het geluk om deze reis te maken. Elke dag stond er een uitstapje ergens in de omgeving op het programma, maar tussendoor hadden we de tijd om zelf het hotel en de stranden te ontdekken. Het hotel waar we sliepen, Limak Limra Hotel & Resort, zat vol met Russen. Gelukkig hoorde je af en toe toch wat Nederlandse en Belgische gasten. Er verbleven op het moment dat wij er waren zo’n 1.500 gasten in het hotel, in het hoogseizoen zijn dat 3.500.” Niet verplicht Volgens Beentjes was er alle ruimte om afstand te houden. “Er is genoeg ruimte om de ligbedjes uit elkaar te zetten, ook in de restaurants was alles ruim opgezet. Wel wordt er aangeraden om binnen je mondkapje te dragen, maar er wordt niet streng op gecontroleerd. Het personeel draagt wel te allen tijde een masker. Daarnaast is er overal de gelegenheid om buiten te zitten, daar is het mondkapje sowieso niet verplicht. Ook in de transferbussen is het niet verplicht om een mondkapje te dragen. In het vliegtuig is het uiteraard nog wel verplicht om deze te dragen, er werd ook streng op gecontroleerd door het vliegtuigpersoneel van Turkish Airlines.”

Gezondheidsverklaring De vlucht van Amsterdam naar Antalya met Turkish Airlines was ongeveer 75% tot 80% bezet heen en terug. Beentjes: “Het toestel zat vol met Turkse Nederlanders en jonge gezinnen die zowel op vakantie als op familiebezoek gingen. Om af te reizen naar Turkije moet je beschikken over de QR-code van de CoronaCheck-app. Wel moesten wij de code nog uitprinten, omdat de app zelf niet geaccepteerd werd. Daarnaast moet je ook een gezondheidsverklaring van de Turkse overheid invullen. Je krijgt dan een zogenoemde HES-code. Ook voor de terugreis moet je de QR-code laten zien.”

Gezondheidsverklaring Reizigers van 12 jaar en ouder moeten zich vooraf maximaal binnen 72 uur voor de geplande aankomstdatum in Turkije registreren. Reizigers kunnen dit doen door een digitaal formulier in te vullen op de website van het Turkse ministerie van Gezondheid. Reizigers krijgen dan een autorisatiecode (HES-code) die ze moeten aantonen bij controles. Dit geldt niet voor transitpassagiers.

Levendiger Tijdens de trip werden er verschillende bezienswaardigheden bezocht, waaronder de oude Griekse stad Perge, vijftien kilometer ten oosten van Antalya. “Hier hebben we ons drie uur vermaakt en zijn we meer te weten gekomen over de geschiedenis door de opgravingen die je hier kunt vinden. Dit was zeker de moeite waard om te bezoeken. Een dag later hebben we een bezoek gebracht aan Kaleiçi, het historische stadscentrum van Antalya. Je kon merken dat het overal een stuk rustiger was dan normaal. Wel was het goed om te zien dat ondanks dat het rustiger was, alles toch was geopend voor toeristen. In het hotel voelde het wel allemaal een stuk levendiger, het theater zat bijvoorbeeld ‘s avonds helemaal vol. Tijdens het buffet mocht je niet zelf opscheppen, dat werd voor je gedaan door het hotelpersoneel.” Oranje reisadvies Het reisadvies van Turkije staat op dit moment nog steeds op oranje en dat valt moeilijk uit te leggen. Beentjes: “Het personeel draagt mondkapjes en handschoenen, er wordt overal genoeg afstand bewaard, continu wordt er schoongemaakt, de besmettingen vallen qua aantallen reuze mee en de luchtkwaliteit die ik zelf heb gemeten met een CO2-meter was gewoon goed. Daarnaast zit je, zeker met die temperaturen, het grootste gedeelte van je vakantie buiten. Zandvoort heeft het bewezen, als je buiten zit is er vrij weinig aan de hand. Toch heerst er ook bij mijn klanten nog angst door het oranje reisadvies. Onlangs kwam wel het nieuws naar buiten dat Allianz meer dekking gaat bieden in oranje gebieden. Ik heb het nu zelf ervaren en je kan prima op vakantie naar Turkije. Er zijn weinig belemmeringen en je wordt niet overal geconfronteerd met corona.”

Winterzon Beentjes merkt dat het de afgelopen tijd steeds drukker wordt qua boekingen. “Ondanks dat het aanbod beperkt is met vrijwel alleen bestemmingen binnen Europa wordt er lekker geboekt. September en oktober zien er goed uit. Het zou uiteraard een hoop schelen als er meer bestemmingen buiten Europa worden geopend, maar gelukkig is het binnenkort weer mogelijk om op vakantie naar Kaapverdië en de Verenigde Staten te gaan. Ik hoop dat er deze winter ook landen in Azië of bijvoorbeeld Egypte aan het aanbod winterzonbestemmingen kunnen worden toegevoegd.”

Deel dit artikel