“Boek je reis naar de Verenigde Staten op tijd”

Door: Dylan Cinjee


Hanny Fluit.

Vanaf 8 november is het weer mogelijk om naar de Verenigde Staten te reizen. TravelPro sprak met Hanny Fluit (Target Travel/Visit USA) over de huidige situatie in de Verenigde Staten, de regels per staat en welke vragen er op dit moment leven.

Fluit reageert vanzelfsprekend enthousiast op het nieuws dat de grenzen weer open gaan voor Nederlandse reizigers. “Prachtig nieuws! Wij, Visit USA, alle vertegenwoordigers van mooie bestemmingen binnen de USA, de professionele gespecialiseerde touroperators, de airlines, de autoverhuurbedrijven, de camperverhuurders… We are more than ready to welcoming everybody to the USA.” Hoe is de situatie op dit moment in Amerika? “Op dit moment is zo’n 65% van de bevolking volledig gevaccineerd en 71% heeft in elk geval een eerste vaccinatie gehad. Dit verschilt nog wel per staat, in Californië ligt het percentage op 80%, en ook de regels rondom Covid verschillen. In sommige staten is een mondkapje verplicht, in andere niet. Ik ben in september in Amerika geweest en heb mij daar erg veilig gevoeld en vond het allemaal goed geregeld.”

Hierbij een aantal handige sites waar je alle informatie kan vinden:

En qua reizen? “Hoewel de Internationale markt compleet tot stilstand kwam, is de domestic markt wel booming geweest. Daardoor hebben toch veel toeristische bedrijven een goed seizoen gehad. De prijzen zijn hiermee wel gestegen en ook beschikbaarheid is een uitdaging. Door de groei van de domestic markt, maar ook door de verkoop van de vloot door camper- en autoverhuurbedrijven. Het is daarom sterk aan te raden niet te lang te wachten met boeken. Vaak zijn er soepele wijzigings- en annuleringsvoorwaarden, maar dan ligt de reservering al wel vast.” Zien jullie de interesse in Amerika gelijk toenemen? “Jazeker, de interesse is groot. Ook omdat andere intercontinentale bestemmingen nog niet mogelijk zijn zoals Australië/Nieuw Zeeland en Azië en mensen toch wat bedenkingen hebben bij Zuid-Amerika en Afrika. Mensen hadden al plannen, hebben deze uit moeten stellen, maar men wil wel. Er is ook budget. Reizen is een basisbehoefte en na alle klussen rondom het huis, nieuwe dakkappellen en badkamers is men zeer bereid ook budget weer vrij te maken voor reizen. USA is hierbij onveranderd zeer populair als intercontinentale bestemming.” Welke regio’s zijn populair op dit moment? “Natuurlijk de ‘geijkte’ bestemmingen zoals de westkust. Maar ook de minder drukke gebieden zoals Noordwest-Amerika en het zuiden van Amerika. Hier is ruimte, minder drukte en prachtige natuur. Ook zie je een groeiende belangstelling voor de oostkust.”

Welke vragen leven er op dit moment bij de reisagenten? “Vragen gaan vaak over het risico dat men loopt bij boeken. Kan ik voor de klant nog kosteloos annuleren of wijzigen? Vaak kan dat. Zo kan men autohuur vaak tot 48 uur voor vertrek kosteloos annuleren. Bij wijzigen moet je er wel rekening mee houden dat het dan kan dat het tarief wijzigt. Sowieso is het verstandig niet te lang te wachten. De autohuurtarieven zullen per 1 november met zo’n 30% stijgen vanwege de oorzaken die ik al eerder noemde. Dus vroeg boeken loont. Ook gaan veel vragen over de vaccinatieplicht en regels rondom het testen.” Eerder deze week werd bekend dat buitenlandse bezoekers die vanaf 8 november naar de Verenigde Staten willen reizen, twee vaccinaties tegen corona dienen te hebben gehad. Mensen die zijn hersteld van Covid-19 en daarna slechts één vaccinatie hebben gekregen, worden nog steeds geweerd. Reizigers moeten bij vertrek een vaccinatiebewijs tonen en het bewijs van een recente negatieve testuitslag. Kunnen reizigers nu al hun ESTA aanvragen? “Ja, maar houd wel rekening met een langere doorlooptijd. Kom je niet in aanmerking voor ESTA, dan is het noodzakelijk je visumaanvraag tijdig te regelen. Wachttijden liggen nu al rond de vijf maanden. Bij ESTA is dat veel minder, normaal 72 uur, maar doe het op tijd om stress op dat vlak te voorkomen.” Hoe houd je Amerika onder de aandacht bij de reisprofessionals? “Kennis kunnen de reisagenten heel goed op doen door de ecademy’s te volgen die er zijn over bijvoorbeeld de Great American West en de staten van Travel South. Ook heeft Travel South een interessante maandelijkse nieuwsbrief met alle nieuwtjes uit de regio. Hiervoor kan je je inschrijven via de QR-code hieronder. Ook Visit USA heeft regelmatig updates, kijk hiervoor op de website. Heb je nog een boodschap voor de reisagenten? “De USA blijft een bestemming met eindeloze reismogelijkheden. Of je nu van weidse imposante natuur houdt, levendige steden, contact wil met de gastvrije en markante inwoners, interesse hebt in cultuur en geschiedenis of heerlijk eten. Een reis door elk deel van de USA staat garant voor fantastische ervaringen en onvergetelijke herinneringen.”

Deel dit artikel