“De franchisers worden niet gestuurd, want dat zijn ‘eigenwijze’ ondernemers”

Door: Arjen Lutgendorff


Arjan Dijkshoorn (VakantieXperts Van der Werf en VakantieXperts de Groot) begon ooit bij Toerkoop en kwam via Hans Holterman bij de club franchisers van VakantieXperts. TravelPro vroeg hem hoe de vlag er in Delft, Vlaardingen en Maassluis bij hangt.

Merk je het direct dat er met Jan Henne De Dijn iemand anders aan de leiding staat? “Jan is nu bijna een jaar bezig. Vooral in het begin merkten we wel het een en ander, maar nu niet meer. Ze zijn nu vooral het d-reizen verhaal aan het finetunen. Hij gaat er af en toe met gestrekt been in, maar hij is wel reëel. Toen hij begon zei hij ‘we gaan zoveel boeken’ en lachten we hem uit, maar het is nagenoeg uitgekomen. Hij duidelijk en rechtlijnig.” Gaat er iets voor jullie als reisbemiddelaar veranderen? Worden jullie een bepaalde kant op gestuurd? “Nee, hij stuurt niet, misschien bij z’n eigen winkels. De franchisers stuurt hij niet, die moet je zien als ondernemers die in sommige gevallen eigenwijs zijn en toch altijd iets anders doen dan andere organisaties. Bij grote organisaties moet je dingen strak hebben en zit je misschien in een strak regime, eigen ondernemers kunnen zelf bepalen hoe en wat.” Wat was je eerste reactie toen je hoorde dat jullie de mogelijkheid kregen om mee te gaan onder jullie eigen naam met de toevoeging ‘powered by d-reizen’? “Ik vind het sterk gevonden. Daar hebben we best wel goed overleg over gehad. Met franchisebestuur en D-rt zaten we na een tijdje wel op één lijn. Andere opties waren natuurlijk ook een stuk ingewikkelder. Je hebt de keuze om mee te gaan met de grote organisatie die D-rt is. Er zijn uiteindelijk veel gesprekken over gevoerd.” D-reizen had een bepaald imago. Hoe kijk jij daar naar? “Ik denk dat dingen zoals het imago (bijvoorbeeld ‘goedkoop’) in de afgelopen jaren wel veranderd zijn. VakantieXperts en d-reizen waren al meer en meer één aan het worden. Maar, pakweg vijftien jaar geleden had ik dit niet kunnen denken, dat ik franchiser bij d-reizen zou worden. Vijftien jaar geleden was ook wel een andere tijd: toen verdiende we nog geld.”

Naar wat voor dingetjes werden extra goed gekeken tijdens het opstellen van zo’n contract? “We hebben het bijvoorbeeld over de uitingen, hoe die eruit komen te zien. Hoe gaan we het ‘powered by d-reizen’ daarin verwerken. Wat betreft de online verkoop is er gesproken over de mogelijkheden om de consument ook bij de franchisers te laten boeken, dus die verdeling is besproken en welke verdiensten er voor ons in zitten. Verder was het ook zo dat er d-reizen winkels in de buurt zaten van VakantieXperts franchisers, dus alle winkels zijn naast elkaar gelegd. In mijn geval in Delft zat er ook een d-reizen winkel in de buurt en die gaat per half maart dicht. Het personeel gaat in een andere winkel werken. Ik snap het dat ervoor wordt gekozen om niet meerdere winkels per gebied te hebben en elkaar te beconcurreren.” Denk je dat er veel interesse is van andere ondernemers om franchiser bij d-reizen te worden? “Je kan op dit moment denk ik beter bij de grotere marktpartijen zitten dan bij kleinere. Ze hebben hier hun doel, willen een bepaalde kant op, zijn vooruitstrevend en de plannen die er liggen die zijn wel positief. Anders had Jan het ook niet gekocht. Hij liet ons weten dat hij er vertrouwen in heeft.” Ben je je al aan het voorbereiden op het moment dat we weer mogen reizen? “Ja, het is nu vooral kijken wat wanneer open mag. Als landen op geel gaan en we krijgen het sein dat mensen mogen gaan boeken, dan gaat het helemaal los. We zijn er klaar voor, we zijn genoeg vrij geweest.” Verder nog nieuwtjes? “We gaan het reisbureau in winkelcentrum De Hoven Passage verhuizen naar een nieuwe ruimte. Dat moet een winkel worden die toekomst bestendig is. Het wordt in ieder geval geen ‘ouderwets’ reisbureau. De brochures verdwijnen uit de winkel en men zal zich ontzettend prettig voelen als ze bij ons binnen komen, maar beter nog, wanneer ze weer naar buiten gaan. Ik speel nog met allerlei ideeën, maar het moet een relaxte winkel worden met een huiselijke sfeer. Uiteraard met goede koffie en thee, maar dat bieden we de mensen nu ook al aan. Het is de planning dat we met ingang van 1 juli in het nieuwe pand zitten, kom tegen die tijd maar eens kijken. Verder ben ik nog op zoek naar personeel voor onze winkels. Klinkt een beetje raar in deze tijd, maar ik verwacht dat we, wanneer het reizen weer mag, handjes te kort komen. Sollicitaties mogen naar a.dijkshoorn@vx.nl.”

Deel dit artikel