“Drie weken lang nasi goreng als ontbijt: ik kan niet wachten”

“Drie weken lang nasi goreng als ontbijt: ik kan niet wachten”

Door: Arjen Lutgendorff


Flip Stoltenborgh is directeur en eigenaar van de op Indonesië gespecialiseerde reisonderneming Merapi Tour & Travel. Binnenkort is zijn reis- en kookboek ‘Trek in Indonesië’ verkrijgbaar, waarin Flip vertelt over zijn eigen reiservaringen en de lekkerste (voornamelijk lokale en zoutarme/-loze) recepten, die ook uit zijn Indische familie komen. TravelPro sprak hem over het boek, de huidige situatie en de toekomst.

Het boekt telt 400 pagina’s!?? Hoelang ben je bezig geweest met het schrijven? “We zijn in eerste instantie druk geweest met het annuleren en regelen van alle bestaande boekingen, maar volgens mij ben ik in mei vorig jaar ongeveer begonnen. Indonesië is natuurlijk ook een groot land.” Flip bezocht sinds 2000 meer dan 50 keer de Gordel van Smaragd, letterlijk van Sabang tot Merauke, of voor duikers: van Pulau Weh tot Triton Bay. De liefde voor Indisch en Indonesisch koken heeft hij meegekregen van de familie. Nieuwsgierigheid hielp hem in Indonesië steeds te vragen naar recepten van de gerechten die hij daar kreeg voorgeschoteld. Had je al langere tijd het idee dat je een boek wilde schrijven over Indonesië? “Ik verzamel al heel lang recepten. Vooral Indisch/Indonesisch koken is een hobby. Ik had al heel lang het plan om een boek te schrijven over Indonesië, maar het kwam er maar niet van doordat we altijd ontzettend druk waren bij Merapi. Ik had ook nog geen idee hoe ik het boek moest opzetten, bijvoorbeeld qua indeling, enzovoorts. Toen er door de coronacrisis opeens veel tijd ontstond, ben ik op de landkaart maar links bovenin begonnen.” Is er een verschil tussen Indisch en Indonesisch koken? “De standaard Indonesische keuken is heel simpel. Denk aan een bordje rijst met kip of ei en natuurlijk sambal. In de Indische keuken vind je heel veel Europese invloeden terug. Denk aan een rijsttafel met meerdere gerechten.” Je schrijft over nasi goreng bij het ontbijt…? Is dat lekker en heb je het zelf ook weleens gehad als ontbijt? “Ja, dat heb ik zelf ook zeker weleens op. Drie weken lang nasi goreng als ontbijt. Ik kan niet wachten.” En het diner wordt lauw opgediend? “Vaak is de rijst nog wel warm, maar de bijgerechten zijn inderdaad meestal lauw.” Raken Nederlandse reizigers daar niet teleurgesteld over? “Wie met ons reist, die weet dat over het algemeen wel. We geven ook wel adviezen aan onze reizigers, maar we informeren ze ook over de maaltijden. Zoiets kan je maar beter van tevoren vertellen.”

Krijg je vaak te horen dat reizigers ziek worden door het eten in Indonesië? “Dat heeft minder met het eten te maken, maar meer met het klimaat. Je zit er continu in 30 tot 35 graden en met een veel hogere luchtvochtigheid. Het is voor iedereen altijd weer even wennen, zelfs als je er al vaker bent geweest.” Ik woon in een dorp, kan ik al die bijzondere ingrediënten uit je boek bij de supermarkt krijgen? “De meeste ingrediënten zijn wel in de supermarkt verkrijgbaar, maar het is ook mogelijk om online te bestellen via gespecialiseerde ketens die door heel Nederland zitten. In het boek geef ik wat dat betreft ook tips, bij het kruidenoverzicht.” Hoe ziet het er voor jou en je collega Indonesië-specialisten uit wat betreft het reizen naar Indonesië? “Ik verwacht dat het deze zomer moeilijk gaat worden, maar ik zie wel degelijk mogelijkheden ontstaan rond september/oktober van dit jaar. Er wordt hard gewerkt aan het opzetten van corridors. Er is één hele concrete pilot, namelijk tussen Polen en Bali. Als het goed is wordt daar volgende week een start mee gemaakt. Over de Nederlandse corridor is verder nog niks bekend. Ik heb er naar gevraagd, maar vanuit Indonesië krijg ik terug dat ze er nog niks met zekerheid over kunnen zeggen. Ook op de vraag of we misschien in juli al wel reizigers naar Indonesië kunnen sturen.” Komen jullie vaak samen als Indonesië specialisten? “Ja, we hebben regelmatig contact als specialisten. Ik heb in Overasselt een avond georganiseerd toen dat nog kon. Die avond aten we een aantal recepten die ook in het boek staan. We proberen elkaar regelmatig te spreken om te horen waarmee we elkaar kunnen helpen.” Kan je een voorbeeld noemen van wat jullie bespreken? “Ja, we proberen elkaar te helpen met praktische vragen. Denk aan zaken als de TVL, waarover we dan ook contact zoeken met de ANVR. Voor ons als specialistische touroperators op een verre bestemming liggen de zaken anders dan voor een grote of middelgrote touroperator die zich richt op de massa rondom het Middellandse Zeegebied. Verder bespreken we dingen als de mogelijkheden die er zijn op het gebied van marketing, een promotiefilmpje en dat soort dingen. Hoe gaat het met de boekingen? “Bij ons als verre reizen specialisten wordt 0,niks geboekt. Hoewel, ik kreeg vandaag de eerste boeking binnen voor 2022. Deze meneer maakte een boeking voor Kalimantan.”

Krijg je veel belletjes, mailtjes van klanten die eigenlijk gewoon naar Indonesië willen gaan? “Dat is heel even het geval geweest in januari. Als we nu twee aanvragen in de week krijgen, dan moet ik het verdelen onder de medewerk(st)ers.” Wanneer was je zelf voor het laatst in Indonesië”? “Ik zou vorig jaar maart zijn gegaan. De keer daarvoor was ik er in oktober (2019) om met mijn kinderen te duiken Toen ben ik met mijn kinderen wezen duiken in Raja Ampat (West-Papoea). Bij veel duikers staat het Great Barrier Reef op 1 en Raja Ampat op 2.” Wat gaat er volgens jou veranderen aan het reizen naar Indonesië en wat gaat er voor jullie veranderen als touroperator? “We praten daar wel over, maar vooral de Indonesische toerisme organisaties werken er hard aan. We kunnen onze agenten aansturen, maar vooralsnog is het lastig te zeggen wat en of er dingen gaan veranderen. Als specialistische touroperator zijn we het gewend om ontmoetingen te organiseren. Op die manier maak je het mogelijk dat kinderen bijvoorbeeld leeftijdsgenoten ontmoeten. Ook in Indonesië zijn ze druk aan het vaccineren, dus we gaan zien wat er precies gaat veranderen.” Je bent Indonesië specialist. Heb je erover nagedacht om je naast Indonesië ook in een andere bestemming te gaan specialiseren? “Nee, juist niet. We waren bezig om ons nog meer te specialiseren in Indonesië. In 2019 waren wij bezig met het uitbreiden van onze klantenkring door ons ook op de Engels- en Franstalige markt te presenteren. In eerste instantie door het lanceren van een Engels- en Franstalige website. Vanuit Nederland gaan er jaarlijks ruim 200.000 reizigers naar Indonesië, waaronder mensen met een Indonesische achtergrond, maar vanuit Frankrijk gaan er ook zeker 200.000 reizigers naar Indonesië.” Terugkomend op je boek. Consumenten die via Merapi boeken krijgen het boek erbij? “Dat is wel het idee en heb je een lekker begin van je vakantie.”

image

Deel dit artikel