Juan Vázquez

“Ik wil zelf graag bij een club zitten met veel volume”

Door: Arjen Lutgendorff


Juan Vázquez (VakantieXperts Juan Vázquez) vierde woensdag jl. het 20-jarig bestaan van zijn reisbureau. “Ik ben positief, maar ik houd met alle scenario’s rekening. De mensen willen heel graag, maar ik denk dat we nog een heel bijzonder jaar tegemoet gaan. Bij alles zeg ik: onder voorbehoud.”

Jij bent altijd heel erg positief geweest over D-rt als organisatie. Hoe wordt er nu door jullie als franchisers naar de toekomst gekeken? “Als ik het zo om mij heen hoor, dan zijn de meesten wel positief. We zitten nog in de afrondende fase, dus het is nog even afwachten welk voorstel er nog komt voor ons. Het is nog pending.” Een paar jaar geleden liet je mij weten dat de D-rt een goede club is om bij te zitten. “Klopt, ik wil zelf graag bij een club zitten met veel volume. Voor de afspraken met touroperators is dat bijvoorbeeld ook erg belangrijk. Zeker nu.” Wat was je eerste reactie toen je hoorde dat jullie de mogelijkheid kregen om mee te gaan onder jullie eigen naam met de toevoeging ‘powered by d-reizen’? “Eigenlijk ben ik daar sinds het begin al wel positief over geweest. Het is een mooie constructie, dus ik zie dat momenteel wel positief tegemoet. Ik denk dat het imago van d-reizen in de afgelopen jaren ook wel in positieve zin is veranderd. Met de nieuwe eigenaar zie ik het voorlopig wel zitten. Voorlopig zeg ik er maar bij, want volgend jaar maart kan alles weer anders zijn.” Ja, alles kan veranderen, maar we leven vandaag. “Dat klopt, maar tegenwoordig heb ik het altijd over ‘hoe de vlag er momenteel bijhangt’ en zeg ik er altijd achter ‘onder voorbehoud’. Je kan tegenwoordig niets meer beloven. Ik houd met alle scenario’s rekening in onze branche, er zullen nog wel wat fusies en veranderingen komen.” Dat speelt toch altijd in de reissector? “Ja, dat idee hebben we eigenlijk altijd wel.”

image
image

Maar jij houdt het toch maar mooi vol. Twintig jaar is niet niks. “Ja, woensdag bestaat het reisbureau twintig jaar en in onze mailing aan onze klanten hebben we gezet: Wellicht dat een enkeling zal denken ‘nog maar twintig jaar’, maar gezien de ontwikkeling sinds de eeuwwisseling in onze branche is dit best wel een prestatie.” In die twintig jaar heb je behoorlijk wat directies meegemaakt. Wat vind je van Jan en Marije? “Ik hoor al vijftien jaar van verschillende franchisegevers dat we meer online moeten doen en nu hebben we met Marije echt een partner die ict in haar bloed heeft. Dat zou toch een enorm voordeel kunnen bieden. Jan die weet wat hij wil. Ik vind dat een pluspunt. Hij gaat voor het doel dat hij voor ogen heeft.” Heb je zelf affiniteit met ‘online’? “Nee, ik ben echt een offline reisbureau. Dat uit ik ook continu. We hebben veel offline vaste klanten, maar er is ook in Borne een enorme groep die online zit. Die zouden we zeker naar het reisbureau kunnen krijgen en daar heb ik een positief gevoel over. Wel onder voorbehoud natuurlijk, want het lijkt mij wel erg ingewikkeld. Offline heb ik het voor elkaar, dus die online expertise kan een meerwaarde betekenen.” Worden jullie vanuit het hoofdkantoor nog gestuurd, gaat jullie rol als reisbemiddelaar veranderen? “Dat merk ik nog niet echt, maar er wordt bijvoorbeeld wel gewerkt aan een eigen virtual touroperator.” Heb je het gevoel dat de interesse in de franchisemogelijkheden bij d-reizen groeit nu er een nieuwe weg ingeslagen wordt? “Dat zou mij niks verwonderen, die kant zat ik zelf ook op te denken. Zeker nu met de constructie die we nu hebben, zou het kunnen zijn dat partijen willen gaan praten. Er zijn niet meer zoveel partijen waarbij je je kunt aansluiten als franchiser. Maar, afwachten hoor. Alles onder voorbehoud.” Ben je je al aan het voorbereiden voor als we straks weer mogen reizen en iedereen komt boeken? “Ja, we zijn zeker bezig met de voorbereidingen, zoals die mailing die we naar klanten hebben gestuurd. We nodigen mensen uit om langs te komen, om een afspraak te maken. Langzaam zien we een stijgende lijn, ook in de boekingen. Er wordt weer wat geboekt, dus dat is een gunstig teken. Ik zie allemaal positieve signalen, waaronder mensen die ingeënt worden, enzovoorts.”

Deel dit artikel