De Belgische reisorganisatie Nordic opent Nederlands kantoor

‘We willen dé autoriteit worden op reizen naar de Nordics’

De Belgische reisorganisatie Nordic opent Nederlands kantoor

‘We willen dé autoriteit worden op reizen naar de Nordics’

Door: Sharon Evers


De Belgische reisorganisatie Nordic heeft een kantoor geopend in Nieuwegein. Naast wintervakanties naar Lapland en IJsland kunnen binnenkort ook Hurtigruten vakanties worden geboekt, alsmede reizen naar Noorwegen, Zweden, Finland, Lapland, Faeröer en IJsland. TravelPro sprak met Hugo van Drie, hij is aangesteld als directeur van het Nederlandse kantoor.

Nordic is een Belgisch bedrijf, opgericht in 1980 en in 2008 gekocht door Maarten Raes, dat zich nu ook op de Nederlandse markt richt. Wat zijn de doelstellingen? “Nordic is in België marktleider in reizen naar het Hoge Noorden. In België weet Nordic al jarenlang een constante groei te realiseren en staat er een hele gezonde organisatie, iets wat niet vanzelfsprekend is in deze tijd. Onze doelstelling is deze groei de aankomende jaren verder door te zetten. Dit zit ‘m enerzijds in productontwikkeling waarbij we fors investeren in goede bedden. Dit maakt dat we een hoogwaardig, uniek product te bieden hebben en de zekerheid aan capaciteit. Anderzijds blijven we investeren in een verdere digitalisering wat het mogelijk maakt de klant nog beter en efficiënter te bedienen. Wat betreft de Nederlandse markt is het onze doelstelling om dé autoriteit te worden op reizen naar de Nordics.” Waar zien jullie het spreekwoordelijke gat in de markt? “Steeds meer Nederlanders wisten Nordic de afgelopen jaren al te vinden zonder dat er een Nederlandse website was en er ook maar iets aan marketing werd gedaan in Nederland. Als je dan jaarlijks een groei weet te realiseren dan weet je dat je iets unieks in handen hebt waar je op door kunt bouwen. Nordic heeft zich gericht op het ontwikkelen van kleinschalige accommodaties en combineert dit met een eigen charteroperatie waardoor er een uniek product ontstaat. Over een gat in de markt durf ik niet te spreken, maar met deze reizen voldoen we wel aan een vraag uit de markt naar kleinschalige accommodaties dicht bij de natuur waarbij een unieke belevenis centraal staat. Een vraag die volgens mij de aankomende jaren alleen maar toeneemt.”

Hugo van Drie


‘Het is wel zo dat we enorm profiteren van de huidige situatie’

Het toont wel lef om in deze tijd een kantoor in Nederland te openen. Waarom juist nu? “We zijn ambitieus, maar zeker ook bevoorrecht dat we dit kunnen doen. Waar anderen bezig zijn met gedwongen ontslagen, het uitgeven van vouchers, eindeloos omboeken en andere miserie kunnen wij ons richten op het aanwerven van personeel en is iedere nieuwe boeking een feestje. Ik wil zeker niet de indruk wekken dat we misbruik willen maken van andermans miserie, maar uiteindelijk is het wel zo dat we enorm profiteren van de situatie. We hebben in twee maanden tijd een kantoor opgezet, de website staat live en de eerste reizen zijn verkocht door werkelijk kanjers van medewerkers met jarenlange ervaring in de reisbranche. Onder normale omstandigheden was dit nooit zo snel gelukt. Wat dat betreft kon de timing niet veel beter.” Wat wordt er aangeboden? Is het volledige Belgische aanbod ook in Nederland beschikbaar? “Het volledige aanbod van Nordic kan via ons Nederlandse kantoor worden geboekt. Veel aanbod staat al op de Nederlandse website, maar zeker nog niet alles. De focus ligt op onze winterreizen naar Lapland aangezien hier op dit moment de meeste vraag naar is. We werken er in de tussentijd hard aan om het volledige aanbod online te zetten, zodat we ook nog wat van de zomer mee kunnen pakken zodra we weer mogen reizen.” Voor de winter van 2021-2022 vliegt Nordic wekelijks met een eigen rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Lapland, komen daar meer rechtstreekse vluchten bij? “Die ambitie is er zeker, maar we moeten ook realistisch zijn. Laten we eerst maar eens een goede bezetting realiseren op deze charter en dan zien we wel weer verder.”

Wordt er ook samengewerkt met de retail? Of zijn jullie dat op termijn van plan? “Nee, we richten ons direct op de consument.” Er ligt een aanvraag voor lidmaatschap bij de ANVR. Hoe staat het daarmee? “We zijn bezig met de laatste documenten en dan moet het toch wel rond zijn. We zien zeker geen eisen waar we niet aan kunnen voldoen, dus wat dat betreft hebben we vertrouwen dat dit snel in orde komt.” Je bent aangesteld als directeur Nederland. Waarom past deze functie en het bedrijf bij jou? “Ik heb negentien jaar voor Sunweb Group mogen werken en ben daar onder andere verantwoordelijk geweest voor het opzetten en runnen van diverse saleslanden, zoals Denemarken, Zweden, UK en Duitsland. In december 2020 hebben we in goed overleg besloten te stoppen en heb ik wat tijd genomen voor mijn gezin. Toen Philip Timmermans (CEO Nordic) mij half januari vertelde over de ambities van Nordic en vertelde over deze functie was ik direct verkocht. Het bedrijf past goed bij mij, het product is prachtig en de rol is mij op het lijf geschreven. Ik had het niet beter kunnen treffen.” Wat is jouw favoriete Nordic-reis? “Een reis door winters Lapland en dan een combinatie van het Artic Bath hotel, dit hotel drijft op de Zweedse Lulea rivier. Het Treehotel in Harads waarbij je verblijft in een kamer tussen de boomtoppen en dan als afsluiter een paar nachten in de Northern Lights Ranch in Köngäs waar je slaapt in een cabin met een glazen dak zodat je perfect het Noorderlicht kunt spotten. Dit is toch een droomreis?”

Deel dit artikel