Brexit en de reisbranche: hoe en wat?

Door: Dylan Cinjee


De onderhandelaars van de Europese Unie (EU) en van het Verenigd Koninkrijk (VK) hebben op 24 december 2020 een akkoord bereikt over de Brexit. Mede door het nieuw akkoord gelden er sinds 1 januari 2021 andere regels voor reis en verblijf in het VK. We spraken erover met Marieke van Dijl (B2B Manager Europe bij VisitBritain).

Op 29 december 2020 stemden de EU-lidstaten in met het akkoord. Op 31 december 2020 ook het Britse parlement. Het Europese Parlement moet dat in 2021 nog doen. Sinds 1 januari 2021 wordt het akkoord wel al voorlopig toegepast en zijn de nieuwe regels ingegaan. “Het is een jaar als geen ander geweest. Door Covid heeft Groot-Brittannië bijna het hele jaar geen Nederlandse bezoekers mogen ontvangen. Daarbij kwamen alle perikelen rondom Brexit en een overeenkomst die pas na de deadline tot stand kwam. Ook voor ons bleef het spannend of er een deal zou komen en wat de deal precies zou zijn”, laat van Dijl weten. “Voor 2020 zijn de officiële bezoekcijfers nog niet bekend gemaakt. We verwachten voor 2020 een daling van 76% in het totaalaantal bezoeken tot 9,7 miljoen en een daling van 80% in uitgaven tot £5,7 miljard. We hadden 32,3 miljoen bezoeken en £ 24,7 miljard in uitgaven verwacht voor 2020. Voor 2021 verwachten we dat de situatie verbetert. In december 2020 deden we een voorspelling van 16,9 miljoen bezoeken in 2021 (dit is 41% van het niveau van 2019).” Nieuwe regels Nu er in december 2020 een akkoord is bereikt zullen reisprofessionals, maar ook reizigers met nieuwe regels rekening moeten houden. “Dit akkoord bevat afspraken over de regels die nu sinds 1 januari 2021 gelden tussen de EU en het VK. Onder meer op het gebied van: handel in diensten en goederen, een gelijk speelveld, visserij, luchtvaart en wegtransport, sociale zekerheid, VK-deelname aan EU-programma’s en interne veiligheid. Met het akkoord gelden nieuwe regels voor het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk. Zo zijn er bijvoorbeeld controles en meer administratieve handelingen aan de grens van het VK en de EU. Deze administratieve handelingen gelden vooral voor import en export. Gelukkig verandert er niet veel voor de reizigers om naar Groot-Brittannië reizen. Maar we geven je graag een overzicht van de belangrijkste punten:

  • ID-kaarten: Alle EU-, EER en Zwitsere staatsburgers moeten vanaf 1 oktober 2021 reizen met een internationaal paspoort. Een ID-kaart is niet langer voldoende om het VK binnen te komen.
  • Autorijden: Reizigers met een niet-Brits rijbewijs kunnen nog steeds in het VK rijden. Men heeft geen internationaal rijbewijs (IDP) nodig.
  • Visa: EU-, EER- en Zwitserse staatsburgers hebben GEEN visum nodig om naar het VK reizen voor vakanties of korte reizen (bijv. zakelijk bezoek of op bezoek bij vrienden of familie). Reizigers dienen er wel voor te zorgen dat het paspoort geldig is voor het gehele verblijf in het VK.

Marieke van Dijl


“Belangrijkste punt is dat klanten vanaf 1 oktober 2021 een paspoort nodig hebben. Voor de rest is het nu wachten tot het land weer opent.”

Toerisme “We zijn achter de schermen hard aan het werk om de sector klaar te maken om alle toeristen weer te verwelkomen. VisitEngland heeft samen met de toeristische organisaties van Noord-Ierland, Schotland en Wales een nieuw kwaliteitskeurmerk gelanceerd: We’re Good To Go. Dit keurmerk betekent dat Britse toeristische bedrijven voldoen aan de regels en adviezen van de overheid voor de volksgezondheid. De bedrijven hebben een Covid-19 risico-inventarisatie gedaan en uitgebreid gecontroleerd of ze voldoen aan alle richtlijnen. Inmiddels hebben meer dan 40.000 bedrijven dit keurmerk behaald. Ideaal voor reisagenten om hun klanten met een gerust hart op vakantie te laten gaan. Want reisagenten kunnen bij de aangesloten attracties, horeca en andere toeristische ondernemingen checken of je het keurmerk ziet op hun website of social media. Vind hier meer informatie over We’re Good to Go”

image

Grenscontroles en het pond Het nieuwe akkoord heeft ook invloed op de grenscontroles en het pond, maar ook op het invoeren van producten. “Vanaf 2021 kan je reis naar het VK iets langer duren, omdat de douane je bij aankomst in het VK kan controleren. Als je vanuit het VK terugreist naar Nederland, kan de douane je bagage in Nederland controleren. De waarde van het pond ten opzichte van de euro staat al langere tijd relatief laag, maar door de Brexit-deal is de vrees voor een turbulent vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie aan het begin van dit jaar weggenomen en is het vertrouwen weer iets toegenomen, wat zorgt voor een iets sterkere pond. Londen blijft natuurlijk een paradijs voor shoppers, maar er zijn wel wat veranderingen. Als je vanuit het VK naar de EU reist, mag je nog één liter sterke drank belastingvrij meenemen. En voor aankopen boven de € 430 ga je belasting betalen. Je mag ook niet alles meenemen uit het VK, de douane kan dit controleren. Houd hier rekening mee om verrassingen te voorkomen.” Consumentenrechten De ANVR laat tevens weten dat de regels wat betreft luchtvaart, bus, trein en maritiem transport onveranderd blijven. Wel is er een verandering in consumentenrechten. “Belangrijke consumentenregels, zoals de Denied Boarding (261/2204), de Consumentenrichtlijn uit 2015 en de richtlijn voor Pakketreizen en GRA's uit 2018 blijven van kracht, maar daar waar wordt verwezen naar EU-instituties, geldt de VK-rechtspraak. Vanaf 2021 is het VK een derde land. Dit betekent dat bij een vertraging of annulering van een vlucht van het VK naar de EU de klant in Nederland geen beroep kan doen op de DBC-regeling wanneer de vlucht is uitgevoerd door een VK (dus non-EU) luchtvaartmaatschappij. Een belangrijke wijziging is dat de wederzijdse erkenning van garantiebescherming voor pakketreizen en GRA's komt te vervallen. De UK ATOL license is dus geen erkende garantiebescherming in NL en met een garantiebescherming die in de EU is erkend, kan je geen reizen verkopen in het VK”, aldus de ANVR.

Deel dit artikel