“Ik probeer vaak alles vanuit de positieve kant te benaderen, daar word ik veel blijer van”

Door: Sharon Evers


En nu is het eindelijk 2021 en is er een klein lichtje aan het einde van de donkere coronatunnel te zien. Het afgelopen jaar en nu nog steeds moeten we vooral positief blijven. Voor de een makkelijker dan voor de ander. Als er iemand positief is, is dat Sietske Kroon (ZRA bij The Travel Club). Maar juist zij mag heus wel even keihard alles bij elkaar schreeuwen en schelden.

Sietske, je benaderde mij om samen een positief artikel te schrijven, waarom wil je dit graag doen? “Hoi Sharon, dat klopt! Wij kennen elkaar natuurlijk al van een paar mooie momenten, zoals van ons onvergetelijke weekend als Disney Stars Reporters in Disneyland Paris en de ludieke actie in Den Haag met de oranje shirtjes. Op dit moment is wat er allemaal gebeurd in de reisbranche nou bepaald niet positief te noemen. Daardoor merk je toch ook wel dat steeds meer mensen in de branche de moed in de schoenen zinkt. De hoop beginnen te verliezen of erger, negatief worden - iets anders dan negatief testen. Met wat ik afgelopen jaar allemaal heb meegemaakt, wil ik laten zien dat we positief moeten blijven. Zelfs ik probeer dat nu in de moeilijke periode waarin ik helaas ben terechtgekomen.” Het afgelopen jaar was voor iedereen een slecht (zakelijk) jaar, er was veel negativiteit. Heb je je daaraan gestoord? “Toen de reisbranche half maart onderuitging, moet ik eerlijk bekennen dat bij mij de negativiteit ook even toeslag. De media waren niet bepaald ‘lief’ naar onze mooie reiswereld toe en ook de klanten waren erg onzeker wat soms de nodige frustraties met zich meebracht. Het woord ‘coronavoucher’ kon ik al snel niet meer horen. Half april heb ik echter de knop omgezet. Dit kwam door de werkgever van een vriendin van mij. Wij kregen in de moeilijkste coronaweken (begin april) de mogelijkheid om een nieuwbouwhuis te kopen. We vonden dat heel erg spannend niet wetende hoe lang de coronaperiode nog zou aanhouden. Toen werd mij gezegd: ‘Sietske, er zijn altijd problemen maar voor elk probleem is er een oplossing, het is alleen niet altijd de meest gewenste’. Die gedachte heeft mij heel erg geholpen. Uiteindelijk kom je er wel, maar je moet je kunnen aanpassen naar de situatie.” Jij kreeg dit jaar niet alleen te maken met corona, maar ook met een andere vreselijke ziekte. Je vertelde me eerder nog dat jouw man en jij ten tijde van de eerste lockdown tegen elkaar zeiden: ‘Ach, we zijn gezond’. Maar dat bleek helaas niet zo te zijn. “Na een paar maanden vermoeidheid en onderzoeken in het ziekenhuis heb ik half december te horen gekregen dat ik een tumor op mijn eierstok heb met uitzaaiingen in mijn onderbuik. Eind december ben ik zelfs al begonnen aan het traject van behandelingen en heb ik mijn eerste chemo net voor de jaarwisseling gehad. We kunnen het ook wel het 'staartje van 2020' noemen. Ik probeer mijzelf heel erg te focussen op kansen en mogelijkheden en wil zo positief mogelijk blijven.”

Sietske Kroon


“Er zijn altijd problemen, maar voor elk probleem is een oplossing. Het is alleen niet altijd de meest gewenste”

Hoe blijf je zo enorm positief en krachtig? Hier heb ik overigens enorm veel bewondering voor. “Het kost mij meer energie om in het negatieve te hangen dan om positief te zijn. Vanuit mijzelf ben ik altijd bezig met mijn omgeving. Wat vinden ze ergens van, kan ik ervoor zorgen dat het beter wordt? Ik probeer vaak alles vanuit de positieve kant te benaderen, daar word ik veel blijer van. In het negatieve hangen kan gemakkelijk zijn, maar om daar uit te komen is best moeilijk. Als je er positief naar kijkt is mijn ervaring dat je gemakkelijker kunt omdenken en kunt schakelen. Naar mijn klanten toe probeerde ik ook altijd positief te blijven, dat gaf ze vertrouwen. Zo ben ik met ‘relatief weinig’ problemen door het afgelopen jaar heen gekomen.” Hoop je anderen te inspireren om positief te blijven? “Ja dat zou heel fijn zijn. Hoe slecht de vooruitzichten ook kunnen zijn, met negativiteit kom je niet veel verder en het is ook niet gezellig naar je omgeving toe.” De reisbranche is voornamelijk een vrouwenwereld, wil je ze met jouw verhaal ook waarschuwen voor de ‘Silent Lady Killer’? “Iedereen die ik hiermee kan waarschuwen is er weer één extra. In mijn omgeving heb ik helaas ook van dichtbij een vriendin met borstkanker meegemaakt. Mijn broer heeft drie jaar geleden teelbalkanker gehad. Ergens denk je dan: er zijn al mensen in mijn omgeving die het hebben gehad, dus wie weet ontspring ik de dans… De afgelopen maand kwam ik erachter dat dat het stomste is wat je kunt denken. Het is gewoon Russisch roulette. Niet één op de zeven vrouwen in één vriendengroep, je hebt gewoon domme pech als je het krijgt. Gezien mijn leeftijd en het feit dat ik geen erfelijke variant heb, zie je maar weer dat ook leeftijd niets zegt.”

Ligt jouw reisbureau nu even helemaal stil, met de nadruk op ‘even’? “Gelukkig heb ik hele lieve collega’s - die ik eigenlijk ook beschouw als goede vriendinnen - om mij heen die mij de komende maanden helpen. Ellen van Adrichem ken ik al heel lang, we zaten samen in 2006 op de HTRO. En naast dat zij mijn collega is, is ze ook mijn beste vriendin. Toen ik op tweede kerstdag in het ziekenhuis lag, hebben we samen de film Love Actually gekeken en dat was het beste medicijn dat ik daar heb gehad. Esther van Kampen vervangt mij ook, ik zie haar ook meer als een ‘gewone’ collega. Het is fijn om zulke mensen om me heen te hebben. Maar het voelt nu natuurlijk extra zuur dat ik niet startklaar achter mijn laptop kan zitten als de boekingsgekte straks weer losbarst. Ergens hoop ik dat ik de komende periode soms ook goede periodes heb waarbij ik mij sterk genoeg voel om soms wat mooie aanvragen te kunnen uitwerken. Daarnaast wil ik ervoor zorgen dat mijn trouwe klanten de mogelijkheid hebben om via mijn kanaal te blijven boeken. Het zou natuurlijk ontzettend zonde zijn als ze besluiten een keer elders te boeken en het ze daar ook zo fijn bevalt dat ik ze niet meer terugzie. Ik hoop dat met de hulp van mijn collega’s te kunnen voorkomen en we houden er natuurlijk allemaal wat aan over. Daarnaast geeft het gevoel van een nieuwe aanvraag toch altijd weer voor dat kleine gelukssprongetje. Hoe fijn is het als ik ziek van de chemo te horen krijg dat er mensen ondertussen weer mooie reizen boeken…” Hoe lang ben je eigenlijk al werkzaam in de branche? “Nu ik erover nadenk al aardig wat jaren. In 2009 begon ik mee te draaien op het reisbureau van de ANWB tijdens mijn opleiding HTRO. Daar heb ik uiteindelijk tot 2012 gewerkt. In 2012 heb ik een jaar bij Kuoni gewerkt (Tenzing Travel) en voordat ik bij The Travel Club begon heb ik 3,5 jaar bij de Treinreiswinkel veel ervaring opgedaan. Het leuke vind ik hierbij ook dat ik aan verschillende kanten heb gezeten. De ANWB was echt gericht op de klanten aan de balie en servicegerichtheid. Bij Kuoni heb ik vooral heel veel ervaring met de verre bestemmingen gedaan. Tijdens mijn periode bij de Treinreiswinkel zat ik op de afdeling ‘touroperating’. Hier had ik heel veel vrijheid in het samenstellen van reizen voor klanten en leerde ik ook te onderhandelen met partners waarmee we samenwerkten. Met al die kennis voelde ik mij sterk genoeg om te kunnen starten als ZRA waar ik tot de dag van vandaag geen spijt van heb gehad. Teren op geld doe ik dit jaar niet, maar wel op vertrouwen dat het uiteindelijk weer allemaal goed moet komen.”

Je vertelde over kijken naar mogelijkheden en er hoe dan ook het beste van maken, wat biedt jou afleiding? “Normaal gesproken door te reizen, maar dat zit er nu natuurlijk niet in. Ik heb twee kleine kinderen van drie en vier jaar oud, die houden mij uiteraard ook goed bezig. Daarnaast wordt ons nieuwe huis gebouwd en zal ergens in april/mei klaar zijn. Daar moet ook nog voldoende voor worden geregeld waar ik mij nu op goede dagen ook mee bezig kan houden. Het belangrijkste is vriendschap. Ik heb een groot netwerk van hele leuke en lieve mensen om mij heen die ook allemaal anders zijn. Met de één ga ik graag wandelen en de ander versla ik graag tijdens een spelletjesavond. Die verscheidenheid aan vriendschap vind ik zo’n rijkdom waar ik ook dagelijks nog van leer en positief door wordt verrast.” Hoe gaat jouw ZSO ermee om? “Heel erg goed, ze reageerden direct na het nieuws zo lief en begripvol. Binnen enkele dagen stond er al een mooie bos bloemen op tafel. We hebben meer contact dan normaal en ook van de collega’s op het hoofdkantoor krijg ik soms berichten. Toen het nieuws binnen de keten werd verspreid lagen de dagen erna heel erg veel kaarten in de brievenbus. Ik werd er stil van toen ik zag hoeveel collega’s de mooiste wensen en boodschappen toestuurden. Ook al zie je elkaar maar één of twee keer per jaar, ‘The Travel Club’ voelt ook in deze tijd weer als een eenheid.” Wat is het eerste wat je gaat doen als deze coronaperiode voorbij is? “Iedereen knuffelen die mij zo goed heeft bijgestaan. Ik kijk ook uit naar de zomer in de nieuwe tuin aan het water, daar hoop ik ondanks de ziekte waar ik dan nog steeds tegen vecht in de hangmat in de tuin gewoon te kunnen genieten van het moment, gewoon omdat het kan.” Sietske, ik wil je heel erg danken voor jouw verhaal dat ondanks alles toch een enorm positieve insteek heeft. Ik wens je veel kracht, geluk en sterkte toe de komende tijd.

Deel dit artikel