Rwanda, het land van duizend heuvels

Door: Redactie


Rwanda heeft de afgelopen jaren haar best gedaan om te komen waar het land nu staat. Het biedt enorm veel variatie. Rwanda heeft alles; verschillende nationale parken, gorilla’s en chimpansees, maar ook de Big Five is er te spotten. Daarnaast is Kigila het economische centrum van het land. De natuur varieert van vulkanen en bergen, tropisch regenwoud tot theeplantages waarin je allerlei actieve tochten kunt maken. Zodra je er bent, heb je je hart eraan verloren.

Rwanda is een van de weinige landen, samen met buurland Oeganda, waar de berggorilla's nog leven. In het Volcanoes National Park om precies te zijn. Deze prachtige dieren leven in het Virunga-gebergte, in het noordwesten van het land. Het oog in oog staan met een van de originele bewoners van het nationale park is een must. Het is niet goedkoop, maar als je er dan toch bent… 97% van ons DNA lijkt toch op dat van de berggorilla's. Dwars door de jungle ga je in kleine groepjes op zoek naar het beloofde dorp en haar harige inwoners. De ontmoeting zal magisch zijn. Zo dichtbij en zo bijzonder. Ook een aanrader is het Nyungwe Forest, hier kan je mooie trekkingstochten maken en op zoek gaan naar bijvoorbeeld chimpansees. Maar in het regenwoud vind je ook de mooiste orchideeën, planten, vogels en andere dieren. En voor de thrill seekers onder ons: maak eens een canopy tour! Bij de een zorgen deze drie bruggen met een totale lengte van 160 meter voor knikkende knieën, maar de ander geniet er van volle teugen van. Een ding is zeker, het zorgt voor geweldige uitzichten en mooie verhalen voor thuis. Akagera National Park De relatief warme en laaggelegen vlaktes van Akagera bestaan uit savanne, bos, wetland en heel veel meren. In samenwerking met African Parks wil het verkeersbureau het national park omvormen tot een locatie van wereldklasse voor een safari. De grotendeels open vlakte is ideaal voor het bekijken van wild, zoals de Big Five. Een familie leeuwen uit Zuid-Afrika heeft zich er gevestigd en plant zich succesvol voort, en er zijn ook 18 oostelijke zwarte neushoorns herintroduceerd.

De kust van Rwanda Als je aan de kusten van Afrika denkt, zal je waarschijnlijk niet snel aan Rwanda denken. Maar niets is minder waar. Dit Afrikaanse land kent het prachtige Lake Kivu, het op twee na grootste meer van Afrika dat de grens vormt met Congo. De Rwandese kust van Lake Kivu biedt circa 90 kilometer aan prachtige vergezichten, brede zandstranden en rotskust. Niet alleen ideaal voor strandliefhebbers, maar ook voor de beoefenaars van talrijke watersporten. Er is een grote variëteit aan accommodaties; strandresorts, boetiekhotels, bed & breakfast en self catering, variërend van twee- tot vijfsterrenniveau. Ook vind je er veel bars en restaurants alsmede talrijke plekken voor watersportactiviteiten als snorkelen, kajakken, kanoën, zeilen of een heuse sundowner experience op het meer. Een vaartocht naar en met de lokale vissers op het meer is de ‘kers op de taart’. Het is zeer de moeite waard om - naast lekker relaxen - hikend, per mountainbike of 4x4 het prachtige Congo-Nile trail te verkennen. Deze volledig uitgestippelde 227 kilometer lange route biedt reizigers een geweldige ontdekkingstocht langs dorpjes, locals en natuurparken. Kies uit een dagtocht of meerdaagse ontdekking van het Congo-Nile trail. Hoofdstad De hoofdstad van Rwanda is Kigali. Een stad die leeft en bruist mede dankzij haar kleurrijke en vriendelijke bevolking. Hier ligt het Union Trade Center, waar de modernste winkels van het land te vinden zijn. In de stad vind je ook Nyabugogo Marche Market waar je de echte Afrikaanse sferen kunt proeven. Op deze markt is van alles te koop, van groenten en fruit tot kleding. Wil je meer weten over de geschiedenis van het land? Bezoek dan het Kigali Memorial Centre (Genocide Museum). Dit museum is gewijd aan de slachting in 1994 die 100 dagen lang duurde. Het is gebouwd op de plek waar 250.000 mensen begraven zijn.

Deel dit artikel