Saba en St. Eustatius: klein maar fijn

Door: Redactie


Saba en St. Eustatius zijn bij de gemiddelde Nederlander grote onbekende eilandjes, maar voor wie eens iets totaal anders wil beleven dan het ‘gemiddelde’ op toerisme levende eiland is op deze eilandjes aan het goede adres.

Op St. Eustatius wordt Nederlands en Engels gesproken. Met ruim 4.000 inwoners en 30 vierkante kilometer is dit een rustige vakantiebestemming, er is geen massatoerisme. De zwarte vulkanische stranden en ontzettend warme en gastvrije bevolking maken deze bestemming bijzonder. De onderwaterwereld is bijzonder en zeker een duik waard. Rondom de vulkaan Quill zijn acht wandelroutes die gegarandeerd prachtige uitzichten met zich mee brengen. Reisadvies St. Eustatius De kleurcode voor Sint Eustatius is groen. Reizen is mogelijk, maar er zijn inreisbeperkingen. Zie voor in- en uitreisbeperkingen, lokale coronamaatregelen, informatie over verplichte testen en over (thuis)quarantaine het reisadvies op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Charles Brown Duikliefhebbers kunnen bij beide eilanden hun geluk niet op. Bij St. Eustatius duik je onder andere naar de Charles Brown, een van de grootste en meest indrukwekkende wrakken in het Caribisch gebied (100 meter). Dit schip, gebouwd in Italië in 1954, werd in 2003 schoongemaakt en tot zinken gebracht als kunstmatig rif voor duikers. Het uitzicht als je het schip nadert is spectaculair. Het wrak heeft het grootste deel van zijn bovenbouw intact.

The Quill Het beklimmen van The Quill is een absolute ‘must’ als je St. Eustatius bezoekt. Op het hoogste punt is het uitzicht op de naburige eilanden fenomenaal. Dan komt de afdaling in de krater. Hier groeien gigantische bomen en kleurrijke bloemen in een geheel eigen wereld. Kijk hoe beestjes over de bosbodem rennen, een Colocasia-blad (olifantenoor) opzij duwen en nieuwe ontdekkingen aan het licht komen. Jong en oud kunnen The Quill onder de knie krijgen zonder gids, maar zorg wel voor een goede voorbereiding. Sababank Een paar jaar geleden kon iedereen de schoonheid van Saba zien toen Willem-Alexander en koningin Máxima de aandacht vestigden op het eiland met hun duik naar het koraalrif Sababank. Saba is een van de weinige eilanden die zich niet op strandtoerisme richt. Dat is ook onmogelijk met een (heel) klein strandje dat soms zelfs helemaal verdwijnt. Saba barst van de natuur, die zowel boven als onderwater prachtig is. Niet voor niets staat het eiland als duikbestemming in diverse Top 10’s.

Reisadvies Saba De kleurcode voor Saba is groen. Reizen is mogelijk, maar let op: er zijn inreisbeperkingen. Je moet als reiziger uit Nederland bij aankomst in (thuis)quarantaine. Zie voor in- en uitreisbeperkingen, lokale coronamaatregelen, informatie over verplichte testen en over (thuis)quarantaine het reisadvies op de website van Buitenlandse Zaken. Hikers De focus op Saba ligt op mensen die de natuur opzoeken met naast de duikers ook hikers. Saba. Het eiland herbergt een enorme berg regenwoud. Saba is wel een beetje Costa Rica in het klein. Waarom het de mensen zo aantrekt? Omdat Saba klein is, nog echt ongerept en duidelijk anders dan de andere eilanden in dit deel van de wereld. Dat maakt het uniek. Kortste landingsbaan Saba is een eiland met 1.900 inwoners, waar 50 hotelbedden beschikbaar zijn en per jaar gemiddeld maar zo’n 20.000 toeristen komen. De accommodaties zijn er kleinschalig en bezoekers komen er vooral om te wandelen en te duiken. Een ‘must see’ op Saba is de kortste landingsbaan ter wereld, van maar 400 meter. Je gelooft je ogen niet. Alleen speciaal getrainde piloten mogen er landen.

Deel dit artikel