“De regels in Duitsland worden continu versoepeld”

Alle gasten zijn ‘herzlich wilkommen’

Door: Dylan Cinjee


Sinds vorige week staat ook het reisadvies voor Duitsland weer op geel. Een mooi moment om dieper in te gaan op het vakantieland Duitsland.

“De belangstelling voor het vakantieland Duitsland is al aanzienlijk toegenomen toen Nederland medio mei geen hoogrisicogebied meer voor Duitsland was. Telkens wanneer versoepelingen werden aangekondigd, kwamen veel vragen bij ons binnen over de inreisbeperkingen en de mogelijkheden ter plaatse”, zegt Michaela Klare (Regional Manager Northwest Europe bij Duits Verkeersbureau). “Natuurlijk ook over de coronabeperkingen en -maatregelen in de verschillende deelstaten. Op social media werd pas echt duidelijk dat de mensen Sehnsucht naar hun volgende vakantie hebben.” Wat kunnen toeristen verwachten die aankomen in Duitsland? Klare: “Alle gasten zijn ‘herzlich willkommen’. Wij zijn in het vakantieland Duitsland blij weer internationale toeristen te mogen verwelkomen. Niet alleen de hoteliers en restauranthouders, maar ook de vele culturele en toeristische dienstverleners die zo onder de crisis hebben geleden. Al met al zijn wij goed voorbereid en mede door de veiligheidsvoorschriften die van kracht zijn, zien we de toekomst voor het toerisme positief.” Hoe klaar is Duitsland ervoor? Welke corona-maatregelen gelden er nu in het land? “De coronacijfers vertonen ook in Duitsland een sterk dalende trend. In Duitsland zijn de maatregelen afhankelijk van de incidentie. Op dit moment bedraagt deze een gemiddelde van 11,6 nieuwe besmettingen op 100.000 inwoners per week. Ter vergelijking tellen we in Nederland op dit moment nog 47,8. De aantallen zullen hopelijk en hoogstwaarschijnlijk in beide landen verder dalen. Zodra de incidentie onder de 35 ligt, is in Duitsland weer heel veel mogelijk. Dat betekent dat er continu versoepeld kan worden, zo is winkelen en op een terras zitten zonder testplicht bijvoorbeeld weer mogelijk. Enkele basismaatregelen blijven vooralsnog van kracht, waaronder het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer of openbare gebouwen, winkels en restaurants, vergelijkbaar met de regels in Nederland. Maar ook hier wordt in Duitsland over gediscussieerd. De geldende maatregelen worden voortdurend aan de actuele situatie aangepast. Check vooraf alle regels van de regio of deelstaat via deze link.

Waar moeten toeristen vóór en tijdens hun verblijf rekening mee houden? “Sinds 10 juni gelden er gelukkig geen beperkingen meer bij terugkeer in Nederland. Duitsland classificeert Nederland op dit moment nog als risicogebied, daarom moeten toeristen een inreisformulier invullen. Ook een negatief testresultaat is vereist, als je niet minimaal twee weken voor vertrek volledig gevaccineerd bent of het laatste halfjaar corona hebt gehad en daarvan genezen zijn. Het vaccinatiebewijs moet beschikbaar zijn in het Engels of Duits. Er moet het volgende opstaan: je naam, de naam van de arts, het vaccin dat is toegediend en de data waarop dit gebeurde. Met ingang van 1 juli 2021 treedt het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) in werking, dat onderdeel wordt van de CoronaCheck-app, als vaccinatie- en testbewijs voor alle reizen binnen de EU. Bovendien heeft onze bondsregering aangekondigd op 1 juli de algemene reiswaarschuwing voor alle risicogebieden op te heffen (dit geldt dus niet voor hoogrisicogebieden). Als gevolg daarvan worden verdere versoepelingen verwacht.” Welke regels zijn er opgesteld voor de accommodaties (hotels, appartementen, campings)? “Voor aankomst en voor overnachting moet je over een vaccinatiebewijs of een negatief testresultaat beschikken. In sommige accommodaties in enkele regio’s is het verplicht om elke 72 uur op het coronavirus te worden getest om in de accommodatie te mogen blijven. Dat gaat in Duitsland heel eenvoudig: je kunt je overal laten testen. Maar ook hier geldt dat de maatregelen voortdurend worden aangepast en versoepeld. In Berlijn zijn sinds deze week geen tests meer nodig, in hotels in Brandenburg als de incidentie onder 20 ligt ook niet meer. In Bremen en Beieren hoef je nu alleen een negatieve test te laten zien bij aankomst. Ook in Noordrijn-Westfalen is een negatieve test bij aankomst voldoende. Als de aantallen onder de 35 komen, wordt deze testverplichting in de accommodatie zelfs geheel achterwege gelaten. In hotels zijn mondkapjes verplicht (op de gang en in gemeenschappelijke ruimtes). Maar ook hier geldt dat de maatregelen voortdurend aan de actuele situatie worden aangepast en versoepeld.” Is alles open? Restaurants, bezienswaardigheden?Deze website helpt bij de planning. In principe zouden de meeste restaurants, bezienswaardigheden en pretparken open moeten zijn. Maar je kunt dit het beste direct bij de regio, stad of bij het desbetreffende museum/pretpark navragen of op hun website kijken. Vaak heb je een negatief testresultaat of een vaccinatiebewijs nodig en een geboekt tijdslot of een reservering.”

Michaela Klare


“Duitsland wil internationale gasten een veilige, kwalitatief hoogstaande vakantie bieden.”

Welke activiteiten zou deze zomer tijdens een vakantie aanraden? “Alles wat mogelijk is. En dat is heel veel, vaak nogal met tests, die overal verkrijgbaar zijn. Vakanties in de natuur en vooral in landelijke regio’s zijn het meest voor de hand liggend. Denk aan kamperen, fietsen, wandelen, kanoën et cetera. Natuurlijk zijn de toeristische trekpleisters aan de kust of in de Alpen al allemaal door de Duitsers zelf goed geboekt, dat is niet anders dan hier in Nederland. Maar Duitsland is groot, niet zo dichtbevolkt, biedt ruimte en rust en heeft dus nog capaciteit. Niet in de laatste plaats omdat veel internationale gasten uit andere werelddelen nog niet komen. Daarom is het misschien ook een gelegenheid om internationale overzeese toeristische hotspots te bezoeken, zoals Rothenburg, Heidelberg en Neurenberg. Onze steden zijn in de tussentijd ook goed voorbereid en ontvangen graag weer gasten. Onze campagne German.Local.Culture. met CityZapper start 1 juli en vertegenwoordigtvertegenwoordigt 28 Duitse steden, maar in alle andere Duitse steden kijkt men er ook naar uit om gasten uit Nederland weer te verwelkomen.” Hoe kijkt Duitsland naar de toekomst van het toerisme? Waar ligt nu de focus? “De nadruk ligt beslist op internationaal herstel. Nederland behoort, samen met de andere Europese landen, tot de belangrijkste herstelmarkten voor het vakantieland Duitsland. Onze thema's 'Vakantie in de natuur', 'Weekendje weg' en 'Roadtrips/autovakanties' komen aan de vraag tegemoet en staan centraal in onze #Duitslanddichtbij campagne.” Welke doelstellingen heeft Duitsland/de DZT voor dit jaar? “Duitsland wil internationale gasten vooral een veilige, kwalitatief hoogstaande vakantie bieden. Alles wordt in het werk gesteld om tijdens de vakantie de veiligheids- en hygiënemaatregelen goed en eenvoudig, maar wel grondig te hanteren. Het is ons doel om het jaar ruim boven de cijfers van 2020 af te sluiten. Dat kunnen we natuurlijk alleen samen bereiken, als we het virus onder controle houden en reizen in de herfst en winter mogelijk blijft.” Hebben jullie een boodschap voor de reisagenten in Nederland? “Door zijn vele mogelijkheden is Duitsland ook een aantrekkelijke reisbestemming voor klanten van reisbureaus die voorheen eerder verre bestemmingen zochten en boekten. Je kunt in Duitsland van alles beleven, van een strandvakantie tot actieve vakanties in de natuur en klassieke stedentrips. Duitsland is veelzijdig en dat moet ook de doelgroep voor de bestemming worden. De crisis is een kans om ook jongere doelgroepen voor Duitsland te interesseren en ze op lange termijn vast te houden. Er liggen echter ook kansen bij onze steeds groeiende traditionele (Stamm-)doelgroepen 50 en 65+ voor het reisbureau. Als je je als reisprofessionals goed in Duitsland verdiept, dan kan je je klant perfect advies geven in deze tijden.”

Deel dit artikel