‘Geel’ Kroatië: Nederlanders mogen weer

Door: Sharon Evers
Sinds 17 juni kleurt Kroatië weer geel, wat betekent dat Nederlanders niet meer in quarantaine hoeven of een test hoeven af te nemen wanneer hij of zij vanuit Kroatië terugkeren naar Nederland. Kroatië heeft bovendien verdere versoepelingen ingevoerd voor mensen die gevaccineerd zijn en het land binnen komen; gevaccineerde personen hoeven geen PCR-test meer af te nemen om Kroatië binnen te komen.
Bij terugkeer in Nederland geldt op het moment van schrijven dat je geen PCR-test meer hoeft te overhandigen en ook niet in (thuis)quarantaine hoeft. Dit moet nog wel als je uit de regio Sjeverna Hrvatska inclusief Zagreb komt, deze blijven nog op 'oranje'. Begint je vliegreis naar Nederland vanaf de luchthaven van Zagreb? Dan geldt er wel een testplicht. Maak je een tussenstop op de luchthaven van Zagreb en verlaat je de luchthaven niet, dan geldt de testplicht niet. Kijk altijd voor het laatste reisadvies op de website van de overheid. Duizenden eilanden Toeristen kunnen heerlijk tot rust komen in de ongerepte natuur op een van de meer dan duizenden ongerepte eilandjes, langs de uitgestrekte 6.000 kilometer lange kustlijn of in een van de 20 natuurparken. En wie wat meer levendigheid zoekt, kan bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de historische steden van Kroatië, met vele musea, restaurants, terrasjes en parken. Vele van de steden kennen een eeuwenoude geschiedenis en enkele staan zelfs op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Robinson Crusoe Kroatië is uitstekend bereikbaar met de auto (ca. 1.300 km rijden vanaf Utrecht), maar ook per vliegtuig (ca. twee uur vliegen vanuit Nederland) zijn er legio goed betaalbare vluchten beschikbaar. Ook qua veilige overnachtingsmogelijkheden biedt Kroatië voor ieder wat wils; van hotels en B&B’s, van villa’s tot privé accommodaties en van privéboten tot een groot aantal (glamping)campings. En voor wie echt het gevoel wilt hebben alsof je alleen op de wereld bent, kan, zoals Robinson Crusoe, bijvoorbeeld alleen op een onbewoond eiland in een vuurtoren overnachten of in een klein verbouwd visserhuisje logeren.

Stranden in overvloed Of je nu naar een stadsstrand gaat, zoals Banje in Dubrovnik, naar afgelegen stranden, zoals op de eilanden Korčula en Lastovo, naar kiezelstranden zoals die in Brela, naar stranden waar u kan ontspannen zoals die op het eiland Vis, of naar stranden vol leven, zoals die op Pag, dan wel naar stranden die perfect zijn voor surfers zoals die op Brač; Kroatië heeft spectaculaire stranden die geschikt zijn voor zowel gezinnen als nudisten, of liefhebbers van ongerepte natuur. Een aantal van die stranden behoort tot de mooiste ter wereld. Dat geldt bijvoorbeeld voor de stranden op het eiland Brač met hun prachtige gladde witte kiezels, het zandstrand Sakarun op Dugi otok of het Rajska plaža (Paradijsstrand) in Lopar op het eiland Rab. Kroatië kan bogen op een grote verscheidenheid aan stranden en het merendeel van die stranden heeft een Blauwe vlag, wat aangeeft dat de zeewaterkwaliteit, de veiligheid en de service er goed zijn. Bijna 98% van de 884 geteste stranden heeft het predicaat 'uitstekend om te zwemmen' gekregen. Of je nu op zoek bent naar op opwinding op zee, met de boot op zoek naar romantische afgelegen stranden, of dat je zich wil ontspannen in de zon met het gezin, het is nu uw beurt om uw eigen stukje paradijs te kiezen, waar je de batterij weer even helemaal kan opladen. Safe stay Alles kan op veilige afstand van andere reizigers, want in het uitgestrekte en dunbevolkte Kroatië is ruimte genoeg. Bovendien heeft Kroatië afgelopen maanden alles in het werk gesteld om goed voorbereid te zijn als de toeristen weer naar Kroatië kunnen en mogen reizen middels de opzet van het ‘Safe Stay in Croatia” label.

Op een rijtje Om Kroatië binnen te komen, moeten buitenlandse toeristen afkomstig uit de Europese Unie aan een van de volgende inreis-vereisden voldoen; - Negatieve PCR-test (afgenomen 72 uur voor aankomst aan de grens) of antigentest (afgenomen 48 uur voor aankomst aan de grens). - Bewijs van herstel van Covid meer dan 11 dagen en minder dan 180 dagen geleden. - Een vaccinatiecertificaat voor personen die een tweede dosis COVID-19-vaccin hebben gekregen dat in EU-lidstaten is gebruikt (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gambaleya, Sinopharm). Uitzonderlijk, in het geval van een vaccin dat in een enkele dosis is ontvangen, een ontvangstbewijs van een enkele dosis als de dosis meer dan 14 dagen vóór het overschrijden van de staatsgrens is ontvangen; - Bewijs van herstel en eerste vaccinatiedosis meer dan 11 dagen en minder dan 6 maanden geleden. - Betaal voor een test bij aankomst en blijf in zelfisolatie tot je testresultaat negatief is. - Bewijs van ontvangst van de eerste vaccinatiedosis van Pfizer, Moderna of Gamaleya (bij reizen tussen de 22e en 42e dag na ontvangst), of AstraZeneca (bij reizen tussen de 22e en 84e dag na ontvangst). Op de website kunnen reizigers up-to-date informatie vinden over de huidige toegangsprocedures. Hiernaast worden reizigers verzocht om zich nog voor vertrek in te schrijven met een Passenger Locater Form om de grensformaliteiten zo soepel mogelijk te laten verlopen. De Kroatische overheid verzoekt toeristen om de opgelegde sanitaire en social distancing maatregelen na te leven.