Oostenrijk staat te trappelen om Nederlanders een onvergetelijke tijd te laten beleven

Door: Sharon Evers


Het zal je niet zijn ontgaan dat het reisadvies voor Oostenrijk is versoepeld naar geel. Wat kunnen vakantiegangers verwachten? Is alles open? Thiebout van den Bergh van het Oostenrijks Verkeersbureau geeft antwoord.

Wat kunnen toeristen verwachten die aankomen in Oostenrijk? “De toeristen kunnen een land verwachten met maatregelen waar veiligheid voorop staat en een land dat volledig klaar is om de Nederlandse gasten weer te verwelkomen.” Waar moeten vakantiegangers tijdens hun verblijf rekening mee houden? “Voor de veiligheid zijn in de zomer van 2021 speciale beschermingsmaatregelen van toepassing. FFP2-maskers zijn verplicht in publieke ruimtes, zoals het openbaar vervoer, musea, winkels en kabelbanen. Oostenrijk staat bovenaan wat betreft het testbeleid. Wij testen niet alleen de mensen die in het toerisme werken regelmatig, maar stellen de testfaciliteiten ook gratis ter beschikking aan onze gasten. Negatieve coronatests, vaccinatie of bewijs van genezing zijn nodig voor veel activiteiten tijdens je vakantie in Oostenrijk. Testen speelt in Oostenrijk een belangrijke rol bij het indammen van de pandemie, ook deze zomer. De zogenaamde ‘toegangstesten’ zullen ervoor zorgen dat je tijdens je vakantie in Oostenrijk zo veilig mogelijk bent: In je hotel of pension, in restaurants, op evenementen, tijdens indoor vrijetijdsactiviteiten et cetera. Als je al gevaccineerd bent of een coronabesmetting hebt gehad, geldt dit als een ‘ingangstest’ en hoef je niet aanvullend te worden getest. Voor alle anderen is een uitgebreide testinfrastructuur beschikbaar.”

Welke regels zijn er opgesteld?Klik hier voor de op dit moment regels voor onder meer de horeca, accommodaties, vrije tijd en sport, het openbaar vervoer, kabelbanen, cultuur en evenementen. In principe is alles toegankelijk en open, maar dat kan verschillen. Check dit altijd bij de lokale VVV-kantoren.” Welke activiteiten tijdens zou je aanraden? “Nederlanders houden enorm van de Oostenrijkse natuur. Ik zou zeggen; ga lekker op pad in de natuur, maak mooie wandelingen naar de vele almen, maak eens een praatje met de boer op de alm, ervaar zijn dagelijkse werk en geniet daar van de gezelligheid en van de lokale specialiteiten of ga een treetje hoger, loop naar een hut, overnacht daar eens en ervaar de unieke sfeer, de rust en de ruimte. Ook absoluut de moeite waard is al fietsend Oostenrijk verder te ontdekken onder het motto ‘You like it? Bike it! Wij hebben ontzettend veel mooie en diverse fietsroutes in Oostenrijk. Denk bijvoorbeeld aan het gedeelte van de ‘Iron Curtain Trail‘ tussen Gmünd in Oostenrijk tot aan Bratislava; een deel dat onlangs is uitgeroepen tot ‘fietsroute van het jaar‘. Oostenrijk wordt ook onder de Nederlandse fiesters al jaren steeds bekender en geliefder. Van de recreatieve fietser tot en met de e-mountain of gravelbikers. Je bent veel buiten, kunt prima afstand houden. Maar laat je zeker ook niet weerhouden eens een gezellige stad te bezoeken; een heerlijke alpiene stad als Innsbruck, een stad als Graz met een wat zuidelijke flair of het prachtige Wenen. Uiteraard zal overal perfect op de nodige veiligheidsmaatregelen worden gelet.” Hoe kijkt Oostenrijk naar de toekomst? Waar ligt nu de focus? “Wij kijken vol goede moed naar de toekomst. De focus ligt momenteel vooral op een supersnelle en veilige ‘herstart’ van het toerisme. Wij zijn onlangs gestart met een grote awareness campagne om Nederlanders voor de zomer te enthousiasmeren. Alles onder het motto. ’Er wacht een mooie zomer op je. In Oostenrijk’. En zo is het. Wij zijn ervan overtuigd dat de Nederlanders weer snel de weg naar ons toe vinden. Ook deze zomer al. Vergeet niet dat wij in de zomer van 2019 maar liefst bijna 900.000 bezoekers uit Nederland noteerden. Ook voor de aanstaande winter zijn wij vol verwachting. Wij zullen tijdig een grote wintercampagne op de Nederlandse markt starten en krijgen nu al van veel touroperators mee dat de winter goed wordt geboekt. Afgelopen winter waren overigens al overal topveiligheidsconcepten uitgewerkt. Die zullen alleen nog maar verder worden geoptimaliseerd. Uiteraard zijn dat de wensen en verwachtingen, maar is alles zoals wij allen weten afhankelijk van de verdere ontwikkelingen rondom het virus, mogelijke mutanten et cetera. Maar wij hebben goede hoop, het vaccineren verloopt rap en in elk geval staan wij, en iedereen in Oostenrijk, te trappelen om de Nederlandse gasten weer snel een onvergetelijke tijd te laten beleven.”

“Wat specifieker voor wat betreft de toekomst, de focus ligt nog meer op onze primaire doelgroep; de ‘individual cosmopolitans’; met een leeftijd tussen de 30 en 55 jaar, wereldwijs, individueel, digitaal, goed opgeleid, op zoek naar nieuwe avonturen, vaak meerdere kinderen en met een wat hoger inkomen. Onder het motto: het leven en de wereld biedt zoveel moois. Daarnaast zal het thema duurzaamheid, dat al een belangrijke rol speelt, nog belangrijker gaan worden. Oostenrijk vervulde al op het gebied van duurzaamheid een pioniersrol in Europa en dat zal door de pandemie naar verwachting nog belangrijker worden. Basisvereisten daarvoor zijn economisch gezonde bedrijven en een gave, gezonde natuur. In de toekomst zal worden gestreefd naar een omgeving waarin niet alleen de gast in het middelpunt staat, maar ook rekening wordt gehouden met de wensen van de bedrijven en de lokale bevolking. En dat zodanig, dat er een omgeving wordt gecreëerd waarin zowel de gasten als de lokale bevolking zich op een kwalitatief hoogwaardige manier thuis voelen.” “Wij zullen ons de komende jaren eveneens meer specifiek richten op vier hoofdthema’s: beweging, erholung (relaxen, beetje bijkomen van de alledaagse hectiek), inspiratie en culinair. Door ‘sterren’ op dit gebied een podium te geven, zullen wij inspelen op deze thema’s. Uiteraard kan je onder deze vlag allerlei kanten uit.” Welke doelstellingen heeft Oostenrijk voor dit jaar? “Primaire doelstelling is dat wij als de allersnelste in Europa, een ‘herstart’ voor het toerisme willen realiseren. De regering heeft met de openingen en de uitgebreide teststrategie de voorwaarden gecreëerd, de hotelbranche speelt daarop in door circa 90% van alle hotels te openen en nu zijn wij als Österreich Werbung aan zet om optimale awareness te creëren om daarmee de Nederlanders te enthousiasmeren ons snel weer te bezoeken. Oostenrijk zal zich tonen als het land waar de gast weer overal heerlijk kan genieten waarbij veiligheid voor allen, hoog in het vaandel zal staan.” Boodschap voor de reisagenten in Nederland? “Reisagenten raad ik aan regelmatig op onze website austria.info/nl en de site van Nederland Wereldwijd te checken in verband met de meest actuele informatie en klanten erop te wijzen dat er in Oostenrijk andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes; welke soort is verplicht en wanneer te dragen, hoeveel afstand je moet houden of over de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera. Je kunt natuurlijk ook informatie vragen aan de reisorganisatie waarvoor je de boeking maakt, of je kunt het nagaan bij het verblijf (bijvoorbeeld hotel, camping of B&B) of de plaatselijke VVV.”

Boodschap voor de reisagenten in Nederland? “Reisagenten raad ik aan regelmatig op onze website austria.info/nl en de site van Nederland Wereldwijd te checken in verband met de meest actuele informatie en klanten erop te wijzen dat er in Oostenrijk andere maatregelen gelden dan in Nederland. Bijvoorbeeld over het gebruik van mondkapjes; welke soort is verplicht en wanneer te dragen, hoeveel afstand je moet houden of over de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera. Je kunt natuurlijk ook informatie vragen aan de reisorganisatie waarvoor je de boeking maakt, of je kunt het nagaan bij het verblijf (bijvoorbeeld hotel, camping of B&B) of de plaatselijke VVV.”

Het reisadvies (14 juni 2021) Door de verbeterde gezondheidssituatie in Oostenrijk is de kleurcode voor Oostenrijk geel. Reizen naar Oostenrijk is mogelijk, maar let op: er gelden testverplichtingen voor het inreizen in Oostenrijk (niet ouder dan 48 uur, en kinderen onder de 10 jaar hoeven zich niet te laten testen, behalve als u gevaccineerd bent met één van de door de EU goedgekeurde vaccins. Als u niet gevaccineerd bent, wordt u in Oostenrijk getest. Sinds 10 juni 2021 is de registratieplicht om Oostenrijk in te mogen reizen vervallen. Na een verblijf in Oostenrijk hoeft u voor terugkeer naar Nederland geen negatieve NAAT(PCR)testuitslag te laten zien en hoeft u bij thuiskomst niet in (thuis)quarantaine te gaan. Van den Bergh: “Het gele boekje ‘Internationale Bewijzen van Inenting’ wordt door de Oostenrijkse autoriteiten geaccepteerd als vaccinatiebewijs tegen Covid-19.”

Deel dit artikel