“Op Cyprus is alles open”

Door: Sharon Evers


Ook dit goede nieuws zal je niet zijn ontgaan: het Nederlandse reisadvies voor Cyprus is geel. TravelPro sprak met Inge Lankes van Cyprus Tourism.

Wat kunnen toeristen verwachten die aankomen op Cyprus? “Een aangename ontspannen vakantie, zo dicht bij ‘normaal’ als mogelijk.” Welke maatregelen zijn er allemaal genomen? “Gedurende de ongelooflijk uitdagende tijd voor ons land heeft de regering van Cyprus voortvarend gereageerd in het omgaan met de Covid-19-pandemie. Onze sterke wil en aandacht hebben geleid tot uitstekende epidemiologische resultaten n ehebben ervoor gezorgd dat we weer bezoekers welkom heten vanaf 1 maart. De meeste maatregelen zijn inmiddels opgeheven en als de vaccinatiecampagne gaat zoals gepland, dan zet dit zich voort. Ons doel is om tegen eind juni 65% van onze lokale bevolking gevaccineerd te hebben om dan terug te keren naar het normale leven.” Wat is open of juist gesloten? “Alles is open, zoals stranden, horeca, bezienswaardigheden, winkels et cetera.” Waar moeten toeristen tijdens hun verblijf rekening mee houden? “Om te kunnen genieten van bepaalde diensten/faciliteiten op de bestemming waar grotere groepen samenkomen dient de Cyprus Flight Pass getoond te worden (bijvoorbeeld restaurants, kerken, evenementenlocaties, theaters, bioscopen, winkelcentra, supermarkten, musea, casino’s et cetera.). Daarom wordt reizigers aangeraden te allen tijde een kopie van de Cyprus Flight Pass bij zich te dragen (digitaal of uitgeprint). Een overzicht van de huidige maatregelen is te vinden op onze website.”

image

Welke regels zijn er opgesteld voor de accommodaties (hotels, appartementen)? “Er zijn uitgebreide gezondheids-, veiligheids- en hygiëneprotocollen opgesteld (afstand, desinfectie, schoonmaak, ventilatie, mondkapjes).” Welke activiteiten tijdens een vakantie zou je aanraden? “Dat ligt natuurlijk aan de interesses en de periode waarin men het eiland bezoekt, enkele voorbeelden: Huur een auto, ontdek het binnenland en maak een praatje met de locals. Bezoek een van de vele culturele bezienswaardigheden (kloosters, kerken, musea, archeologische opgravingen et cetera). Slenter door de historische stadscentra van Lefkosia, Lemesos, Larnaka en Pafos of op een van de wandelpromenades aan de kust. Ontspan en geniet op een van onze 68 blauwe vlag stranden en neem in duik in het schoonste water van Europa. Maak een wandeling op een van de 52 natuurpaden of volg een van de vele fietsroutes. Sla een balletje op een van de vier 18 hole golfbanen in de regio Pafos. Geniet van watersportactiviteiten zoals duiken/snorkelen, zeilen, wind/kitesurfen of suppen.” Hoe kijkt Cyprus naar de toekomst? Waar ligt nu de focus? “We hopen dat de resultaten in 2022 hetzelfde niveau bereiken van 2019 zodat we zonder obstakels door kunnen gaan met onze Nationale Strategie om Cyprus neer te zetten als een bestemming voor het hele jaar.”

Welke doelstellingen heeft Cyprus voor dit jaar? “Wij hopen dat het initiatief van alle EU-landen doorzet en met de invoering van het EU Digitaal Corona Certificaat het mensen makkelijker maakt om te reizen. Wij hebben voor 2021 geen specifiek doel gesteld in aantallen bezoekers vanuit Nederland. We willen voornamelijk dat bezoekers zich veilig voelen tijdens hun reis en dat ze genieten van hun verblijf en op een aangename manier onze prachtige stranden, bezienswaardigheden en voorzieningen kunnen bezoeken.” Boodschap voor de reisagenten in Nederland? “Wij zijn ervan overtuigd dat wij het juiste product bieden dat aan de wensen van de Nederlandse toerist voldoet door authentieke en diverse ervaringen. We kunnen niet wachten om reizigers uit Nederland te verwelkomen.”

Deel dit artikel