Voel het ritme en de vibes van de Koreaanse steden

Wie is de derde The Masked Traveller?

Zuid-Korea is een opmerkelijke mix van tradities, authenticiteit en modernisme. Iets dat vooral opvalt als je de grotere steden van het land bezoekt.

Met haar winkelcentra en malls is het land een topbestemming voor shopping, met ’s werelds grootste winkelcentrum in Busan. Maar Zuid-Korea is ook wereldtop als het gaat om huidverzorgingsproducten. Nergens vind je zo veel keuze en deskundigheid als hier. Flaneer langs designerboetieks, cosmeticawinkels of lokale ambachtskunst. In een Jjimjilbang vind je baden met verschillende temperaturen, sauna's en een hammam. Naast deze openbare baden zijn er warmwaterbronnen, oncheon in het Koreaans. Grote steden hebben ook luxe spa's die toegankelijk zijn voor buitenlandse toeristen. Zuid-Korea heeft naast duizenden uitstekende lokale restaurants, waar je van de smaakvolle Koreaanse keuken geniet, veel internationale sterrenrestaurants. Vooral in de grotere steden is er keuze te over.

Per trein Een van de handigste manieren om tussen de steden te reizen is met de trein. Modern, op tijd en voordelig. Profiteer van een meerdagenkaart van Korail, waarbij je van twee tot en met vijf dagen voor een vast tarief onbeperkt met de trein reist, inclusief de hogesnelheidstrein KTX.

We laten je kennis maken met de rhythms & vibes van vier steden die je klant gezien moet hebben.

SEOUL

Seoul is de hoofdstad van Korea sinds de veertiende eeuw en werd in 1948 de hoofdstad van Zuid-Korea, tijdens het begin van het conflict dat leidde tot de deling van het Koreaanse schiereiland. Seoul heeft erg geleden onder de Koreaanse oorlog en moest heropgebouwd worden in de jaren ´60. De stad is vandaag de dag een grote metropool met meer dan 10 miljoen inwoners. Een stad die al je zintuigen prikkelt. Met een bijzonder contrast tussen tradities en moderniteit. Veel van de historische gebouwen zijn goed bewaard gebleven en een bezoek aan de koninklijke paleizen uit de veertiende en vijftiende eeuw - toonbeelden van de rijkdom van weleer - is een must (bezoek zeker Gyeongbokgung Palace en Changdeokgung Palace met haar prachtige geheime tuin). Enkele van de oorspronkelijke poorten van Seoul’s oude stadsmuur - ‘gates’ - zijn ook goed bewaard gebleven, zoals de prachtige Namdaemun gate. Daarnaast vind je in Seoul tal van boeddhistische tempels en koninklijke graftombes, maar ook wijken met traditionele Koreaanse huizen, hanok genaamd.

Al dit historische erfgoed is te vinden tussen moderne gebouwen en wolkenkrabbers, waarvan de Lotte World Tower met 123 verdiepingen en 555 meter de hoogste is (en het op vier na hoogste gebouw ter wereld). De Koreaanse hoofdstad heeft veel levendige wijken, waar ultramoderne winkelcentra concurreren met traditionele markten met een authentieke lokale sfeer, zoals voedselmarkten, markten voor geneeskrachtige kruiden en vismarkten. De stad biedt bezoekers een keur aan musea om de Koreaanse cultuur te ontdekken. Het nationale museum van Zuid-Korea is in het bijzonder een bezoek waard. Het wordt beschouwd als een van de grootste ter wereld en beslaat de hele geschiedenis van Korea, van het paleolithicum tot het heden. Andere interessante musea in Seoul zijn het folkloremuseum, het oorlogsmonument en het museum van hedendaagse kunst. Seoul is een van de veiligste steden ter wereld. Je kunt er midden in de nacht rondwandelen en gaan winkelen op de Dongdaemun-markt, die 24 uur per dag geopend is. Overal ruik je de geur van heerlijk eten, worden buitenactiviteiten gedaan en komt het geluid uit de karaoke-bars je tegemoet. Als de zon onder is wordt de stad verlicht met neonletters. Veel gebouwen zijn prachtig uitgelicht. Kunst, muziek en mode hebben deze stad tot een trendsettende hotspot van innovatie gemaakt! De stad wordt in tweeën gedeeld door de rivier Han. Het noordelijke gedeelte van de stad is het oudste. Raad je klant aan om te overnachten in de wijken Jung-gu of Jongno-gu, aangezien hier veel hotels gevestigd zijn. Voor Seoul adviseer je tenminste drie volle dagen, maar zelfs in een week ben je er nog niet uitgekeken. Het is ook de basis voor een boeiende dagexcursie naar de DMZ, de gedemilitariseerde zone.

BUSAN

Busan is de op één na grootste stad van Zuid-Korea. De stad ligt in het zuidoosten van het Koreaanse schiereiland en kan vanuit Seoul met de KTX in 2 uur en 40 minuten worden bereikt. Busan biedt tal van toeristische trekpleisters. Het is de grootste havenstad en heeft de grootste vismarkt van het land; Jagalchi. Op de eerste verdieping kan je de vis die je gekocht hebt laten bereiden voor een heerlijke lunch of diner in een van de vele restaurants. Busan is gebouwd op een aantal kleine heuvels. De kustlijn heeft afwisselend stranden en een rotskust. Stap in de kabelbaan om de baai van Busan over te steken en te genieten van een prachtig panorama. Hier vind je enkele van Zuid-Korea’s mooiste en grootste zandstranden. In de wijken Haeundae en Gwangalli staan prachtige hotels met zicht over de Oostzee, die vooral in de zomer erg populair zijn voor een strandvakantie. In het culturele dorp Gamcheon vind je huizen, die letterlijk in alle kleuren van de regenboog geschilderd zijn, met prachtige muurdecoraties en sculpturen door de bewoners. In deze fotogenieke stad wordt de naam ‘slow travel’ eer aangedaan. Je vergeet de tijd, gaat op in de stad, ontmoet de vriendelijke locals, geniet van de unieke stadsstranden en slentert langs de branding. In Busan huist ’s werelds grootste winkelcentrum, Shinsegae Department Store, en cultuurliefhebbers bezoeken de tempels Boemeosa, op de oosthelling van de Geumjeongsan-berg, en Headong Yonggunsa, aan de kust.

GYEONGJU

Gyeongju is een prachtige stad met een rijke geschiedenis. Het was bijna tien eeuwen lang de hoofdstad van Korea in het koninkrijk van Silla. De koningen van de Silla dynastie waren erg rijk en hebben veel gebouwd. Helaas ging de dynastie gedurende de tiende eeuw ten onder en raakte de stad geleidelijk in verval. Tegenwoordig staat Gyeongju bekend als 'het museum zonder muren' en heeft zij meer tombes, tempels, rotstekeningen, pagodes, boeddhistische beelden en paleisruïnes dan welke andere plaats in Zuid-Korea dan ook. Een van de mooiste plekken om te bezoeken is het Nationaal Museum van Gyeongju, waar de geschiedenis van de Silla dynastie en de stad wordt uitgebeeld. Het centrale Tumuli-park, met 23 koninklijke graftombes, is een must-see. In een van de tombes huist een klein museum met gebruiksvoorwerpen, versieringen en aardewerk, dat tijdens de opgravingen gevonden is. Voor een unieke en magische ervaring breng je, rond zonsondergang en zodra de avond valt, een bezoek aan het Donggung Palace en de Wolji Pond. Je ervaart hier hoe de tinten van het historische paleis en de vijver van rood via paars veranderen in middernachtelijk blauw. Even buiten het complex kan je ook een bezoek brengen aan Cheomseongdae, het oudste observatorium van Azië. Lang voor de ontdekkingen van Galileo Galilei bestudeerden Koreaanse astronomen hier al de sterren. Het ruim 1300 jaar oude paviljoen heeft 362 stenen, exact gelijk aan het aantal dagen van een maanjaar. Het is het mooist in het avondschijnsel van de maan en onder de zwarte sterrenhemel. Even buiten de stad liggen de imposante Bulguksa-tempel en de Seokguram-grot. Deze twee UNESCO-erfgoederen behoren tot de schatkamer van het Koreaanse boeddhisme. Je merkt, op elke straathoek is hier wel een historische bezienswaardigheid te vinden. Adviseer tenminste twee overnachtingen voor een bezoek aan Gyeongju. Hoogbouw in het centrum is verboden, waardoor de meeste hotels net buiten Gyeongju bij het Bomun-meer te vinden zijn. Vanuit Seoul is het per KTX twee uur naar Gyeongju.

JEONJU

De stad Jeonju is rijk aan Koreaanse geschiedenis en schoonheid. Het maakt de stad tot een uitgelezen bestemming als je Koreaanse tradities en cultuur wilt ervaren. Zoals uiteenlopende handwerkactiviteiten. Jeonju Hanok Village heeft maar liefst 700 hanok-gebouwen en is daarmee de belangrijkste attractie van de stad. Je kunt er eindeloos ronddwalen langs de traditionele architectuur en vindt er tal van kunstgalerijen, authentieke theehuizen en kleine cultuurmusea. Je kunt hier ook traditionele kledij ‘hanbok’ huren en zo opgaan in de Koreaanse cultuur. De stad staat tevens bekend om haar gastronomie. Het is de oorsprong van bibimbap, het bekende Koreaanse gerecht van rijst, groenten, ei en een traditionele pepersaus, gochujang genaamd. Maar ook vind je er veel andere Koreaanse delicatessen. De must-visit voor fijnproevers. Jeonju is ook bekend om Hanji, traditioneel papier dat gebruikt wordt voor de deuren en ramen van hanok-huizen, maar ook voor het produceren van kunstvoorwerpen en kalligrafie. De stad wordt geflankeerd door de imposante Moaksan-berg, vanwaar je niet alleen een prachtig uitzicht over Jeonju hebt, maar ook over het weidse platteland rondom. Jeonju is vanuit Seoul in minder dan twee uur te bereiken met de hogesnelheidstrein.

Win tickets met The Masked Traveller! Ter gelegenheid van 60 jaar betrekkingen met Nederland lanceert de Korean Tourism Organization in samenwerking met TravMagazine, TravelPro en TravEcademy de campagne The Masked Traveller. Deze maand komt er elke dag een K-friend mascotte voorbij - in totaal zijn er vier verschillende, waarvan nu de derde aan de beurt is. Houd onze websites, podcast, socials, nieuwsbrieven en cursussen in de gaten!

Hint In welke hoedanigheid was The Masked Traveller van deze week in Zuid-Korea? “Ik was er als toerist”

Weet jij wie The Masked Traveller van deze week is? Een branche-collega bij een reisonderneming of iemand die anderszins verbonden is met Zuid-Korea. Ga dan snel naar TravEcademy en vul je antwoord in. Je maakt kans op een van de vier vliegtickets naar Zuid-Korea met Korean Air of een van de tien dinerbonnen ter waarde van €50 in een Koreaans restaurant naar keuze. Je mag zo vaak meedoen als je wil!

Meer informatie: Wil je meer weten over Zuid-Korea? Ga dan naar deze site of naar deze Nederlandse Facebook-pagina.

image