‘‘Zwitserland vanaf 28 juni volledig open voor toerisme’’

Door: Dylan Cinjee


Deze week is het reisadvies van Zwitserland versoepeld. “Op dit moment geldt nog een quarantaineplicht voor niet-gevaccineerde Nederlanders, maar de verwachting is dat dit op 28 juni gaat veranderen”, dat laat Zwitserland Toerisme weten aan TravelPro. We gingen in gesprek met Armando Troncana (Directeur Zwitserland Toerisme Benelux) over komende zomer.

Heeft het versoepelde reisadvies invloed op de boekingen? Troncana: “Het versoepelde reisadvies heeft zeker een impact op reizigers die nog niet hebben geboekt of die twijfelen over hun bestemming. Nederlanders kunnen met een gerust hart hun zomervakantie in Zwitserland boeken. Naar alle waarschijnlijkheid zullen ook niet-gevaccineerde Nederlanders vanaf eind juni naar Zwitserland kunnen reizen, zonder in quarantaine te moeten gaan. Wel moeten zij een negatieve PCR-test kunnen overleggen. Voor wie volledig gevaccineerd is tegen Covid-19, of daar onlangs van genezen is, gelden geen beperkende maatregelen.” Wat kunnen toeristen verwachten? “Dankzij het hoge aantal gevaccineerde mensen in Zwitserland en het goed georganiseerde testbeleid, is het mogelijk om zonder grote beperkingen te reizen. We zijn er klaar voor om onze gasten te verwelkomen, mede dankzij de strenge hygiëne- en veiligheidsprotocollen, die gelden voor de gehele toeristische sector, van restaurants en hotels tot musea en het openbaar vervoer. Omdat veel van onze gasten op zoek zijn naar belevenissen in de natuur, kunnen zij ontspannen en zorgeloos genieten van hun vakantie. En niet op de laatste plaats: de hele toeristische sector in Zwitserland ziet ernaar uit om de Nederlandse gasten weer te mogen verwelkomen. Alle bedrijven doen hun uiterste best om hen een onvergetelijke 'post-corona-vakantie' te bieden.” Welke corona-maatregelen gelden er nu in Zwitserland? “Een volledig overzicht van de geldende corona-maatregelen is te vinden via deze link.

Armando Troncana


“Voor wie volledig gevaccineerd is, gelden geen beperkende maatregelen”

Waar moeten toeristen rekening mee houden? “De basisregels blijven bestaan: handen wassen, minimaal 1,5 meter afstand houden, mondkapje dragen waar dat vereist is (in de meeste openbaar toegankelijke gesloten ruimtes) en jezelf laten testen indien je symptomen hebt. Voor de rest kunnen onze gasten volop genieten van hun vakantie.” Welke regels zijn er opgesteld voor de accommodaties? “Gasten vinden de regels waaraan accommodaties minimaal moeten voldoen via onze website MySwitzerland.com/clean-and-safe. Het kan zijn dat een accommodatie extra maatregelen getroffen heeft, daarom raden wij gasten aan om contact op te nemen met de gekozen accommodatie, of om diens website te raadplegen.” Wat is er allemaal open voor toeristen? “Alle essentiële en relevante toeristische infrastructuur, voorzieningen en attracties zijn geopend, op voorwaarde dat de veiligheids- en hygiënemaatregelen voldoen aan de geldende eisen. Een overzicht is te vinden op MySwitzerland.com/openWelke activiteiten tijdens een vakantie zou je zelf aanraden? “Ontdek de Zwitserse natuurpracht en kies voor een ‘Swisstainable’ vakantie, vol authentieke, duurzame belevenissen. Via deze website kunnen de verschillende ‘Swisstainable’ activiteiten geboekt worden. Daarnaast raden we de Grand Tour of Switzerland: de ultieme roadtrip door de Alpen. Vergeet daarbij ook niet de Zwitserse boetieksteden te bezoeken, klein maar fijn en zeer prettig om te vertoeven.”

Hoe kijkt Zwitserland naar de toekomst van het toerisme en waar ligt nu de focus? “We zijn positief gestemd en hopen op een goede zomer waarin we weer veel Europese en andere internationale gasten mogen verwelkomen. Een volledig herstel verwachten we echter niet voor volgend jaar of misschien wel 2023. Dit zal natuurlijk afhankelijk zijn per markt/land. De focus ligt op duurzaam en bewust reizen, onder de noemer ‘Swisstainable’. De vraag naar verantwoorde reismogelijkheden is groot en onze natuur en de bestaande voorzieningen lenen zich hier perfect voor.” Wat is jullie doel voor dit jaar? “We willen veilige en memorabele vakantiebelevenissen garanderen en we willen graag terug naar de ‘gezonde’ bezoekersstromen van vóór de pandemie. Met de hulp van onze nieuwe ambassadeur Roger Federer en met de ondersteuning van de Nederlandse reissector hopen we de komende tijd weer veel gasten uit Nederland te mogen verwelkomen.” Wil je nog iets kwijt aan de Nederlandse reisprofessionals? “Veel Nederlandse reisorganisaties bieden uitstekende reisproducten en pakketten aan. We zien een grote interesse in de Grand Tour of Switzerland, waarbij vakantiegangers met eigen vervoer rondreizen door Zwitserland. Steeds meer Nederlandse reisorganisaties bieden dit product dan ook aan. Neem vooral ook een kijkje op MySwitzerland.com, of raadpleeg de Trade Corner, of via de link onderin op MySwitzerland.com.”

Deel dit artikel