Door: Sharon Evers


Aruba komt met bezoekersverzekering

Aruba is een van de eilanden dat behoort tot het Koninkrijk der Nederlanden en haar grenzen voor onder meer Nederlandse reizigers weer heeft geopend. TravelPro sprak Tirso Tromp (Area Director Europe bij de Aruba Tourism Authority) over de huidige stand van zaken én over de Aruba bezoekersverzekering. “Het is zo fijn dat we weer kunnen gaan.”

Door: Sharon Evers


Aruba komt met bezoekersverzekering

Aruba is een van de eilanden dat behoort tot het Koninkrijk der Nederlanden en haar grenzen voor onder meer Nederlandse reizigers weer heeft geopend. TravelPro sprak Tirso Tromp (Area Director Europe bij de Aruba Tourism Authority) over de huidige stand van zaken én over de Aruba bezoekersverzekering. “Het is zo fijn dat we weer kunnen gaan.”

Hoe waren de afgelopen maanden voor het eiland? “Het was voor iedereen even wennen. Aruba draait voor bijna 90% op toerisme. Als je dan als bestemming in een soort van lockdown gaat - die vergelijkbaar was met die in Nederland - en er komen geen gasten, dan moet je even een stapje terugdoen. Ik moet zeggen dat de lokalen het goed hebben gedaan. Ze kregen meer bewustzijn voor het product en realiseerden zich weer hoe mooi Aruba is. Er werd weer echt genoten van het eiland. Dat was erg leuk om te zien.”

Zijn die maanden ook gebruikt om Aruba te verbeteren als vakantiebestemming? “Zeker. Daar zijn we meteen mee gestart, onder meer met de Aruba Health & Happiness Code. Dit is een gloednieuw en uitgebreid veiligheids- en hygiëneprogramma, waarin strikte normen op het gebied van schoonmaak en hygiëne en gezondheid, sanitaire voorzieningen en social distancing zijn opgesteld. Hier moeten alle bedrijven, die zich op Aruba met toerisme bezighouden, aan voldoen, dat zijn er zo’n 900.

Hiermee bezig zijn, is ook een extra bewustwording voor de mensen die werkzaam zijn in het toerisme. Het gaf hen ook een houvast; er werd duidelijk waar ze aan moesten voldoen. Veel accommodaties hebben naast de protocollen uit de Health & Happiness Code hun eigen aanpassingen gedaan. Deze code heeft er ook voor gezorgd dat Aruba naast Jamaica als enige bestemming in het Caribisch gebied de ‘Safe Travels’ kwaliteitszegel van de World Travel & Tourism Council (WTTC) heeft gekregen.”

Wat we natuurlijk allemaal willen weten, hoe is het in de restaurants, op het terras en het strand? “Het dragen van een mondkapje is niet verplicht, maar wel op de luchthaven. Maar zodra je die uitloopt is het net als in Nederland. Natuurlijk moet de social distancing worden gewaarborgd en is er overal desinfecterende handgel beschikbaar. Dat de maatregelen zo goed als hetzelfde zijn als in Nederland geeft de toerist ook vertrouwen, en maakt het ook gemakkelijker om af te reizen naar Aruba. Reizigers hoeven bij terugkomst ook niet in quarantaine.”

image

Ontspan… je bent bij ons! One happy island #openforhappiness

8x waarom je nu naar Aruba zou moeten gaan

  • Door de overheid gereguleerde hygiëne- en veiligheidsprotocollen zorgen voor optimale veiligheid en welzijn tijdens je vakantie op Aruba
  • Happiness is voor iedereen binnen handbereik – Gezien de huidige omstandigheden is flexibiliteit van ongekend belang. Daarom hanteren veel hotels op Aruba een flexibel boekingsbeleid, evenals andere prijsbewuste aanbiedingen.
  • Reis met gemak en voldoende zekerheid naar Aruba – Zowel voor vertrek als bij aankomst op de luchthaven van Aruba gelden belangrijke nieuwe veiligheidsmaatregelen.
  • Een worden met de natuur – Op Aruba vind je uitgestrekte stranden en ongerepte natuur in overvloed.
  • De meeste zonuren in het Caribisch gebied – Met de meeste zonuren in het Caribisch gebied en doorgaans weinig regen, kun je op elk moment van het jaar zonder zorgen een vakantie naar Aruba boeken.
  • Al jaren het veiligste eiland in het Caribisch gebied – Aruba staat al sinds jaar en dag bekend om de veiligheid op het eiland. Dit gaat gepaard met uitstekend drinkwater en een goede, moderne infrastructuur.
  • Een klein paradijs om direct te verkennen – Het eiland is 30 km lang en ruim 9km breed en daarmee heel makkelijk te verkennen.
  • De warmste en vriendelijkste locals ter wereld – Bezoekers die meerdere keren op Aruba komen geven verreweg het vaakst aan dit vooral te doen vanwege de vriendelijke en gastvrije locals. Kijk voor meer informatie op: Open for happiness

Tirso


"Vanuit Nederland hopen we 2.000 toeristen per maand tussen nu en december te halen"

Maar een PCR-test is wel verplicht… “Alle bezoekers moeten verplicht het online immigratiekaart-proces voltooien om naar Aruba te kunnen reizen. Het nieuwe ED-card proces, dat als aanvraag dient, staat sinds 26 juni 2020 online. Onderdeel van het online-invulproces is het toevoegen van een negatief PCR-testresultaat. Het testresultaat moet binnen 72 en 4 uur voor vertrek aan de aanvraag (ED-card) toegevoegd zijn. Indien men geen negatief PCR-testresultaat heeft, wordt de PCR-test alsnog bij aankomst op het vliegveld op Aruba afgenomen, dan duurt het tussen de 6 en 24 uur voordat het resultaat bekend is. Dit kan je in de accommodatie afwachten. De kosten voor de test zijn dan $75. In alle gevallen zijn de kosten en de verantwoordelijkheid voor rekening van de bezoeker.” En wat als bezoekers positief getest zijn? “Dan gaan ze in isolatie in een vakantiehuis, villa of appartement, dat aangewezen is door de overheid. Dit zijn overigens wel mooie locaties, verspreid over het eiland. En dit wordt gedekt door de nieuwe Aruba bezoekersverzekering, zodat de kosten de pan niet uit rijzen.”

Hoeveel Nederlandse toeristen verwacht Aruba voor komend seizoen? “We hopen en rekenen wereldwijd op zo’n 30% van de bezoekers ten opzichte van wat we normaal bereiken. Vanuit Nederland hopen we 2.000 toeristen per maand tussen nu en december te halen en dan hebben we het goed gedaan. We zijn ook tevreden over de vluchtmogelijkheden. KLM heeft de intentie om het oude schema te hervatten en dat is dagelijks naar Aruba in combinatie met Bonaire. TUI fly is van drie vluchten naar twee gegaan, in combinatie met Curaçao. Het is iets minder dan voorheen, maar we mogen niet klagen.”