Door: `Sharon Evers


Bonaire is up & running

Ondanks het coronavirus hebben verschillende stakeholders, waaronder het vliegveld, de horeca en de verschillende overheidsinstanties, er alles aan gedaan om toeristen het vertrouwen te geven dat ze weer met een gerust hart Bonaire kunnen bezoeken.

“Men is optimistisch en kijkt uit naar de opstart van het toerisme. Per 1 juli 2020 zijn de grenzen weer opengegaan voor reizigers uit Aruba, Curaçao, Saba, St. Eustatius en St. Maarten. Nederland Duitsland België, Frankrijk, Luxemburg.” Het uitbreken van de coronapandemie was uiteraard net als voor de rest van wereld een schok voor het eiland. “Bonaire is een bijzondere gemeente van Nederland en ook met betrekking tot de genomen maatregelen is dit duidelijk te zien. De maatregelen waren in grote lijnen vergelijkbaar met die van Nederland. De mensen zijn zich bewust van het virus en hebben de afgelopen maanden zich gehouden aan de gestelde maatregelen.” Dat laat het verkeersbureau weten. Geen bestemmingen “Bonaire heeft geen Covid-19-gevallen gehad en hierdoor hebben wij het natuurlijk anders beleefd dan op plekken waar er wel gevallen waren. Men houdt zich aan de voorschriften van social distancing (1,5 meter op Bonaire) en algemene hygiëne-maatregelen, zoals frequent handen wassen en geen handen schudden. De stranden op Bonaire zijn - zoals altijd - sereen en kalm. Bonaire staat bekend als een eiland om te ontspannen en tot rust te komen. Wij als verkeersbureau kijken uit naar de opstart van toerisme en dit geldt uiteraard ook voor de horeca.”

Voorzorgsmaatregelen Het eiland heeft een aantal voorwaarden en voorzorgsmaatregelen opgesteld. Reizigers dienen een gezondheidsverklaring in te vullen en

mee te nemen. Daarnaast moet je minimaal veertien in Nederland zijn verbleven. Indien reizigers hieraan niet voldoen, moeten zij bij aankomst direct veertien dagen in quarantaine (op eigen kosten). Bij vertrek mogen reizigers geen klachten hebben passend bij Covid-19 (neusverkoudheid, keelpijn, hoesten, niezen, benauwdheid, verlies van reuk en smaak, verhoging en koorts) en dient de afgelopen veertien dagen geen direct contact te hebben gehad met een bevestigde corona-patiënt. Bonaire adviseert iedereen die dertien jaar en ouder is, die naar het eiland wil afreizen, om een Covid-19 PCR-test te ondergaan, waarvan het resultaat bij vertrek naar Bonaire niet ouder is dan 72 uur. Daarnaast worden reizigers geadviseerd om te controleren of zij verzekerd zijn voor ziektekosten tijdens hun verblijf op Bonaire, en indien dat niet het geval is, hiervoor een reisverzekering af te sluiten.” Bovenstaande informatie is aan verandering onderhevig. Geen bezoekersverzekering Het Openbaar Lichaam van Bonaire heeft een volledig Q&A gelanceerd met de meest voorkomende vragen en antwoorden. Via deze link kan je de meest recente informatie vinden over het reizen naar Bonaire. Aruba heeft een Aruba bezoekersverzekering gelanceerd, dit gaat Bonaire niet doen. “Het is de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf of ze deze wel of niet afsluiten. Het is natuurlijk wel verstandig en aan te raden om een reis en annuleringsverzekering af te sluiten gezien de huidige omstandigheden.”