Door: `Dylan Cinjee


De afgelopen week in vogelvlucht

Boekingen nemen langzaam weer toe, steeds meer vliegtuigen gaan de lucht in en reisagenten delen hun ervaringen in het buitenland. Hierbij een overzicht van het nieuws van afgelopen week.

Busje komt zo Vanaf 1 juli heeft KLM stapsgewijs en volgens de RIVM-richtlijnen het netwerk van de KLM Bus hervat. Dit betekent dat er één keer per dag, met de KLM Bus van en naar Schiphol gereisd kan worden vanaf Maastricht, Maastricht Aachen Airport, Eindhoven Airport, Nijmegen, Arnhem, Enschede, Hengelo en Apeldoorn.

Dichtbij In samenwerking met partners als Booking, Getyourguide en Flixbus lanceert de luchtvaartmaatschappij het platform Transavia Dichtbij. TransaviaDichtbij.com is een platform waarop Transavia samen met haar partners inspiratie biedt voor vakanties dichtbij huis, bestemmingen op maximaal 750 kilometer afstand van Nederland. Nico Gielen (Investment lead bij Transavia Ventures): “We zien dat veel organisaties getroffen zijn door deze crisis, maar ook dat ze daadkrachtig en flexibel zijn en zich zo goed mogelijk proberen aan te passen aan de nieuwe situatie.” Trein Eurostar gaat weer rijden tussen Nederland en Londen en biedt reizigers meer flexibiliteit bij het boeken. Alle tickets kunnen nu kosteloos worden omgeboekt tot veertien dagen voor vertrek. De verhoogde flexibiliteit is een toevoeging aan de opties voor mensen met al bestaande boekingen die hun reisplannen willen wijzigen. Deze flexibiliteit is van toepassing op alle boekingen gemaakt tussen 1 juli en 31 december 2020.

Brussels Airport Begin augustus wordt het aanbod op Brussels Airport verder uitgebreid naar 140 bestemmingen. Frankrijk, Spanje, Portugal, Griekenland en Italië zijn maar enkele van de toeristische hotspots die staan te popelen om reizigers te ontvangen. Bij het begin van de zomervakantie zullen reizigers naar 100 verschillende bestemmingen kunnen trekken, waaronder Dubrovnik, Nice, Marseille, Athene, Corfu, Rhodos, Heraklion, Santorini, Catania, Napels, Firenze, Palermo, Venetië, Faro, Alicante, Ibiza, Tenerife en Las Palmas. In het totaal staan er de eerste week zo al 440 vertrekkende vluchten op het programma. Vanaf de week van 6 juli breidt het aanbod uit met nieuwe bestemmingen zoals Reykjavik, Almeria, Enfidha, Amman en Washington, afhankelijk van welke landen hun grenzen openstellen.

Hoe gaat het met EURAM?

In de vorige editie van Travelpro las je al over de lancering van ons nieuwe Planisto Travel Platform. Een praktisch platform waarmee reisbedrijven zelf gebruik kunnen maken van onze ‘well proven’ technologie en op basis van hun eigen productie (content en pricing) efficiënt rondreizen kunnen samenstellen, (digitale) reisvoorstellen kunnen maken, reizen boeken én (digitale) roadbooks en vouchers kunnen genereren. Inmiddels zijn de eerste pilots van start gegaan en hebben we enthousiaste reacties mogen ontvangen. Veel gehoord: “Wat is het makkelijk en wat fijn dat ik nu supersnel mijn eigen landen en producten kan aanmaken!” Wil je meer weten over het Planisto Travel Platform en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Volg ons dan op de LinkedIn pagina van Planisto.

De afgelopen maanden hebben we met veel plezier inspirerende webinars voor reisprofessionals georganiseerd. Zo kwamen o.a. bestemmingen als Andalusië, Alentejo en Catalonië voorbij en gaf de Paradores hotelgroep een inkijkje in hun mooie aanbod en de speciale Covid-19 maatregelen. Elke webinar had een overweldigend aantal deelnemers en na afloop vele, leuke reacties. Wil je webinars terugkijken dan kan dat via ons YouTube kanaal EURAMTV. Na de zomer komen we weer terug met nieuwe webinars over al die prachtige bestemmingen waar je geweldige rondreizen kunt maken.

Hoe gaat het met EURAM?

In de vorige editie van Travelpro las je al over de lancering van ons nieuwe Planisto Travel Platform. Een praktisch platform waarmee reisbedrijven zelf gebruik kunnen maken van onze ‘well proven’ technologie en op basis van hun eigen productie (content en pricing) efficiënt rondreizen kunnen samenstellen, (digitale) reisvoorstellen kunnen maken, reizen boeken én (digitale) roadbooks en vouchers kunnen genereren. Inmiddels zijn de eerste pilots van start gegaan en hebben we enthousiaste reacties mogen ontvangen. Veel gehoord: “Wat is het makkelijk en wat fijn dat ik nu supersnel mijn eigen landen en producten kan aanmaken!” Wil je meer weten over het Planisto Travel Platform en op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Volg ons dan op de LinkedIn pagina van Planisto. De afgelopen maanden hebben we met veel plezier inspirerende webinars voor reisprofessionals georganiseerd. Zo kwamen o.a. bestemmingen als Andalusië, Alentejo en Catalonië voorbij en gaf de Paradores hotelgroep een inkijkje in hun mooie aanbod en de speciale Covid-19 maatregelen. Elke webinar had een overweldigend aantal deelnemers en na afloop vele, leuke reacties. Wil je webinars terugkijken dan kan dat via ons YouTube kanaal EURAMTV. Na de zomer komen we weer terug met nieuwe webinars over al die prachtige bestemmingen waar je geweldige rondreizen kunt maken.

Mondkapjes “Ik ben nu zelf op een aantal campings in Italië geweest en het angstbeeld van de hele dag mondkapjes dragen klopt niet”, zegt Ramon van Reine (CEO van campingspecialist ACSI). “Toch is dat het verhaal dat veel Nederlandse media vertellen. En dat vind ik erg jammer.” Van Reine is sinds een aantal dagen in Italië en merkt zelf dat een mondkapje zo goed als nergens nodig is, op een paar kleine regio’s na. “Alleen in winkels en als je naar je plek loopt in een restaurant moet je een mondkapje op. Voor de rest van je vakantie niet. Op het strand hoef je geen mondkapje op en heb je alle ruimte. Nu is het hét moment om te genieten.”

Nederland Eliza was here heeft haar aanbod uitgebreid met vijf Nederlandse locaties. “Al langer hebben we de droom om ons aanbod uit te breiden naar niet-traditionele zonvakantielanden en de coronacrisis heeft dit plan in een stroomversnelling gebracht”, zegt Yuri Deutekom (Director van Eliza was here). De reisorganisatie was al actief in zes landen in de Mediterranée en op de Canarische Eilanden en voegt hier nu Nederland aan toe. Met de nieuwe bestemmingen biedt Eliza was here vakanties dichtbij huis, maar weg van de massa.

CLIA Met de aankondiging dat Paul Nuyens noodgedwongen moest stoppen met zijn functie als manager van CLIA België, Nederland en Frankrijk, bevestigt Andy Harmer (Director CLIA UK & Ireland) aan TravelPro dat deze afdelingen van Cruise Lines International Association sluiten. Het Global Executive Committee heeft deze beslissing moeten nemen nu veel rederijen stilliggen door het coronavirus en er geen cash flow is. Harmer laat weten dat het tijdelijk is. “We will be back shortly.”

Uitgesteld Corendon heeft besloten om in ieder geval tot 22 juli geen vakanties naar Turkije uit te voeren. Eerder kondigde de reisonderneming aan vanaf 10 juli weer te gaan vliegen naar de Turkse badplaatsen, ondanks het oranje reisadvies. Dit besluit is genomen nadat vannacht een motie in de Kamer is aangenomen waarin de regering wordt opgeroepen de Kamer zo snel mogelijk te informeren over het beleid ten aanzien van vluchten naar risicovolle gebieden en de criteria op basis waarvan vluchten naar dergelijke bestemmingen kunnen worden gestaakt. Lees meer

Slovenië De Sloveense regering heeft afgelopen zaterdag Nederland en België weer op de groene epidemiologische Covid-19 statuslijst geplaatst waardoor inwoners uit deze landen zonder enige hindernis of quarantainemaatregelen naar Slovenië mogen afreizen. Nederland is voor Slovenië een belangrijke toeristische markt: met 186.700 aankomsten in 2019 staat het binnen Europa op de vijfde plaats na Italië, Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. Ook het reisadvies vanuit Nederland is gewijzigd.

Krachten bundelen Royal Caribbean Group en Norwegian Cruise Line Holdings Ltd. kondigen aan samen te werken om verbeterde gezondheids- en veiligheidsnormen op het gebied van cruisen te ontwikkelen als reactie op de wereldwijde COVID-19 pandemie. De cruisemaatschappijen hebben de Amerikaanse gouverneur Mike Leavitt en Dr. Scott Gottlieb gevraagd om als co-voorzitters van een nieuwgevormde groep van deskundigen genaamd de ‘Healthy Sail Panel’ te dienen. Het panel werkt gezamenlijk aan aanbevelingen voor cruisemaatschappijen om hun volksgezondheidreactie op COVID-19 te bevorderen, de veiligheid te verbeteren en om gereed te staan voor de veilige hervatting van activiteiten. Lees meer

Schiphol Het vliegverkeer van en naar Schiphol neemt geleidelijk toe nu veel mensen weer mogen, kunnen en willen reizen. Waar er op het hoogtepunt van de coronacrisis zo’n 125 vluchten per dag met 6.000 reizigers waren, neemt het aantal vluchten in juli toe tot 500 à 650 met 40.000 tot 60.000 reizigers. Schiphol houdt omwonenden via een nieuwsbrief op de hoogte van het effect in de regio van het toenemende vliegverkeer.

Stijging Er is een stijging te zien van 75% op boekingen van pakketreizen vergeleken met afgelopen week, dat constateert dé VakantieDiscounter. Maar liefst 95% hiervan pakt het vliegtuig. Spanje en Griekenland vertegenwoordigen het grootste aandeel, met samen 62% van alle reizen. Bijna alle boekingen worden op dit moment voor op de korte termijn gedaan. Deze week werd maar liefst 88% van de pakketreizen geboekt juli en augustus. Wat voornamelijk opvalt is dat 95% van deze reizen met het vliegtuig geboekt worden en de meeste reizigers binnen Europa blijven.