Door: Arjen Lutgendorff


Van ‘heel mooi’ tot ‘niet mijn type hotel’

Acht reisagenten en vier prijswinnaars gingen mee naar de opening van het Corendon Mangrove Beach Resort, het enige vijfsterrenhotel op het eiland. Wat vonden zij van de vlucht, het eiland en het resort?

Ondanks dat de groep maar zo’n 48 uur op het eiland was, kreeg het een goede indruk door de wandeling door Willemstad, het bezoeken van Williwood, het strand van Cas Abao Beach, Jan Thiel en de rondleidingen door Livingstone en het Corendon Mangrove Beach Resort dat haar naam dankt aan het mangrovebos waarmee het resort aan drie zijden wordt omringd. Dagkaart Tijdens de rondleiding door het Corendon Mangrove Beach Resort onder leiding van Miguel Gonzalez Perret-Gentil (PR & Communicatie Manager van het Corendon Mangrove Beach Resort) werden allerlei dingen duidelijker voor de genodigden. Bijvoorbeeld dat je ook een dagkaart kan kopen die geldig is van 10.00 tot 17.00 uur. Nu nog voor een ‘special price’. Verder wordt het personeel getraind op het geven van extra informatie over excursies. Duiken, fietsen, wandelen, alles is mogelijk.

Protocollen “Het is allemaal nieuw voor ons. We passen alles wat we doen en aanbieden waar nodig aan naar de protocollen van de Curaçao Hospitality & Tourism Association (CHATA) en het Curaçao Tourist Board (CTB). Bij het buffet mogen gasten bijvoorbeeld niet zelf scheppen, er wordt aangegeven om afstand te bewaren, je ziet belijningen en we nemen extra hygiënemaaltijden. Het is ook een beetje zelfbewustzijn. Nederlanders zijn meer Covid-19-gericht dan de mensen hier op het eiland, want jullie hebben het in Nederland écht gehad. We were lucky dat er ‘slechts’ één persoon is overleden en 23 personen besmet zijn geraakt”, aldus Gonzalez Perret-Gentil. “We zijn ons nu wel heel bewust van Covid-19. Het is een nieuwe manier van leven. Je merkt het ook onder het personeel. Het is voor iedereen nog moeilijk, maar iedereen leert er steeds beter mee om te gaan.”

“Te onpersoonlijk” Marion Borremans (HolidayPlanner): “Het programma zat goed in elkaar. We hebben niets overhaast hoeven doen. Voorafgaand de reis kreeg ik van mijn buurvrouw nog te horen dat zij nu niet naar Curaçao zou willen, maar er is tijdens de gehele reis niks gebeurd. In Nederland zijn ook relletjes en opstootjes.”

“Ik zal mijn klanten waarschuwen dat ze er wel iets voor over moeten hebben om naar Curaçao op vakantie te gaan, maar als je er dan éénmaal bent dan ben je blij dat je het er voor over hebt gehad. Dat je er iets voor over moet hebben, dat begint al bij de verplicht Covid-test, maar ook dat er aan boord van het vliegtuig bijvoorbeeld sprake is van een beperkte service en het feit dat je een mondkapje moet dragen.

Overigens heb je het op een gegeven moment niet meer in de gaten dat je een mondkapje draagt. Wat dat betreft was ik mij er meer bewust van tijdens de korte stukjes in de bus.” “Mijn type hotel is het niet. Ik vond het te onpersoonlijk, hoewel het personeel ontzettend goed z’n best heeft gedaan. Als je van ultra all inclusive houdt, dan is het ook echt een perfect hotel. Een ander voordeel is dat het vlakbij Willemstad ligt. Dat ik geen airco heb gehad op mijn kamer zal mij ook nog wel even bijblijven. Persoonlijk zou veel liever in Livingstone Jan Thiel Resort zitten.”

“Ik zou Curaçao met een gerust hart aanraden” Anita Martland (Persoonlijk reisadviseur bij Personal Touch Travel): “Een mondkapje dragen tijdens een vlucht naar Curaçao is even wennen, maar uiteindelijk is het een kwestie van uitzitten. Het is niet bevorderlijk, maar het is goed uit te houden. Dat het serviceconcept aan boord bij KLM iets anders is, dat je bijvoorbeeld geen koffie of thee kan krijgen, heeft uiteindelijk niet zo’n indruk gemaakt.” “Het was voor mij de eerste keer dat ik Curaçao bezocht en ik ben tot de conclusie gekomen dat je er niet voor het landschap naartoe hoeft. Het landschap is ontzettend droog. Daarentegen is een stad als Willemstad ontzettend interessant en kan je bij uitstek genieten op één van de vele mooie stranden. Het voordeel is ook dat de mensen er Nederlands spreken en ze zijn er ontzettend aardig. Het is jammer dat de media Curaçao de afgelopen tijd op een bepaalde manier in beeld hebben gebracht. Het is goed dat er aandacht aan wordt besteed, maar niet in de mate waarop dat laatst gebeurde. Als je op het eiland bent, merk je niets van onrust. Over vakantie vieren op Curaçao ben ik zeker enthousiast richting mijn klanten. Ik zou Curaçao zeker aanraden op dit moment en mijn klanten met een gerust hart wegsturen.

Dat komt ook omdat iedereen die het eiland op komt een test heeft moeten doen en daarnaast is alles weer open op het eiland. Mensen blijven een beetje bang voor een tweede golf. Als je dan honderden euro’s betaalt en het is niet zoals je had verwacht, of het voldoet niet aan je vakantiegevoel, dan zou dat een tegenvaller zijn. Kijk, wij hoefden niks te betalen. Dat is toch anders.” “All inclusive is niet mijn ding, maar het Corendon Mangrove Beach Resort heeft zo zijn voordelen. Ik vond het een erg mooi resort, lekker compact, een eigen strandje en verschillende restaurants. Overigens vond ik het eten iets minder. Ik weet niet hoe dat kwam, misschien omdat ze pas net begonnen. Nederlanders zijn wat dat betreft wel verwend met Turkije. Dat is ‘je van het’ wat betreft all inclusive. Als ze dan bij Corendon op Curaçao eten krijgen dat in hun ogen minder is van kwaliteit, dan weet ik zeker dat ze daarover gaan klagen. Maar, Curaçao is natuurlijk ook niet echt een goedkope bestemming wanneer je daar een week lang of langer iedere dag apart moet gaan betalen voor ontbijt, lunch en diner. Dat wordt dan een duur grapje, dus wat dat betreft is het all inclusive concept wel een uitkomst. Ik ben benieuwd hoe druk het is op het Corendon resort wanneer alles weer normaal is.”

“Handjes geven en knuffelen” Margriet Noort (Travel Counsellors): “Ik zou mijn klanten die naar Curaçao willen zeker aanraden te gaan, maar ik zou ze er wel bijvoorbeeld een weekje Bonaire bij adviseren. De sfeer op Curaçao is er heel erg relaxt. Ik was er wel verbaasd over dat al die ministers en bobo’s elkaar gewoon aan het knuffelen en zoenen waren op de openingsavond van het Corendon Mangrove Beach Resort. Persoonlijk vond ik dat wel een verademing.” “Ik zag best wel op tegen de reis door dat stomme mondkapje. Het is me uiteindelijk meegevallen, waarschijnlijk ook doordat ik vooral heb geslapen tijdens de vlucht. Dat je zo’n zak met voer op je stoel krijgt tijdens de vlucht met KLM vond ik wat minder, maar ik snap het deels ook wel. Sommige dingen zijn nu een Je krijgt zo’n zak met voer op je stoel, dat vond ik dan wat minder. Het is wat het is en ik snap het deels ook wel.”

“Het was jammer dat ze het programma niet zo in elkaar hadden gezet dat we Willemstad hebben gezien terwijl de winkels open waren en er mensen rondliepen. Nu was het er wel heel erg doods, doordat wij er rondliepen op de Dag van Vlag waarop iedereen vrij is.

Dat vond ik heel erg jammer, een gemiste kans. Van de strandjes hebben we wel een goed beeld gekregen. Het was voor mij heel erg lang geleden dat ik op Curaçao ben geweest. Williwood vind ik nu bijvoorbeeld erg grappig. Al met al ben ik geen fan van Curaçao, te dor, niet spectaculair.” “Het personeel van het Corendon Mangrove Beach Resort behoeft nog wel enige training. Ik heb twintig minuten op vijf pina colada moeten wachten, dat kan niet als de tent vol zit. Het personeel is overigens supervriendelijk en het is voor hen natuurlijk ook allemaal nieuw, maar het ging nu allemaal wel heel erg traag. Ik vond verder komisch dat de pina colada’s de ene dag blauw waren en de andere dag geel. Er zijn zeker verbeteringen nodig. Het is nog net niet af, maar dit is allemaal heel erg persoonlijk. Ik vind het verder een hotel dat overal kan staan. Persoonlijk ben ik meer van het Livingstone Jan Thiel Beach Resort met z’n mooie tuin, de bloemen, de kleurtjes. Ik vond het Corendon Mangrove Beach Resort te straks en de plek van het waterpark, zo buiten het hotel, vond ik merkwaardig. Het leek alsof ze het vergeten waren er daar nog een plekje vonden om het neer te zetten…”

“Curaçao als vanouds en een heel erg mooi resort” Dianne Braamse (YourTravel): “Ik vond het een heel erg mooi resort. Heel ruim opgezet, mooie grote kamers, wat kinderziektes, maar dat houd je in een nieuw resort. Ze weten nu aan wat voor punten ze moeten werken, dus dan ga ik ervan uit dat dat naar verloop van tijd wat soepeler gaat. Ik heb er zeker klanten voor, de eerste klanten stonden al geboekt, maar die hebben het verzet. Verder waren er ook al klanten die informeerden naar aanleiding van mijn Instagram-posts.” “Ik vond de reis een fijne ervaring om meegemaakt te hebben, want nu weet ik wat de verschillen zijn waar je als reiziger mee te maken krijgt door het coronavirus.

Persoonlijk vind ik de verschillen beperkt. De mondkapjes zijn de grootste verandering en de service is natuurlijk aangepast. Wie een voedselallergie heeft, moet daar zeker rekening mee houden. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik, doordat iedereen dicht op elkaar zit in het vliegtuig, eerder besmet zou raken. Het gaf mij een heel veilig gevoel dat iedereen een test heeft moeten doen.” “Ook op het eiland had ik een veilig gevoel. Curaçao voelde weer als vanouds, behalve dan dat het erg rustig was. Ik denk dat je beter op Curaçao kan zitten dan hier in Nederland, ook qua vrijheid. Tijdens het feest ging het er daar ook veel vrijer aan toe.”