Door: Sharon Evers


Kalimèra

Tegen Zakynthos zeg je geen nee

Als je door TUI wordt gebeld met de vraag of je mee gaat op de eerste vlucht van TUI fly naar Zakynthos, dan zeg je geen nee. Natuurlijk niet. Na maanden van niet-reizen, wil je maar één ding nu het weer kan en mag. TravelPro’s Sharon Evers stond zaterdag 4 juli voor dag en douw op Schiphol om zelf te gaan ontdekken hoe een vakantie op het Griekse eiland er écht uitziet.

De koffer mag weer worden ingepakt en dat geeft mij een onbeschrijfelijk fijn gevoel. Ik ben een beetje gespannen, positief gespannen, want we mogen weer. De dagen voor vertrek heb ik iedereen, die het wilde horen of niet, verteld over deze reis. Dat ik weer het vliegtuig zou instappen om te genieten van een andere cultuur, prachtige landschappen en heerlijk eten en drinken. Begrijpelijk kreeg ik de vraag of ik niet bang was. Het antwoord is kort en krachtig: Nee. Ook niet als er op de plaats van bestemming iets zou gebeuren, als ik ziek zou worden, de hele dag een mondkapje zou moeten dragen of als het reisadvies aangescherpt zou worden. Natuurlijk weet ik dat we nu leven in een bizarre tijd waarin bijna niets zeker is. Maar als ik me zou laten leiden door angst, dan zou mijn wereld behoorlijk klein worden en dat is het laatste wat ik wil. Dus met een gezonde kriebel in mijn buik, een koffer vol zomerkleding - stiekem altijd fijn om te weten dat het in Nederland slecht weer zou worden - een gezondheidsverklaring, mondkapjes en een PLF QR-code vertrok ik op zaterdagochtend 4 juli met reisagenten, Jeroen Otto (Manager Franchise TUI at Home) en Antoin Klein Hofmeijer (Accountmanager TUI) naar het zonovergoten Zakynthos.

Schiphol Op de luchthaven is aangegeven dat je afstand moet houden van anderen. Op de vloer zijn stickers geplakt den staan er banners dat je een mondkapje moet ragen.

Het dragen van zo’n kapje is in het begin even vreemd. Maar alles went, ook dit. Omdat ik alleen handbagage aan boord mag meenemen wat onder de stoel voor mij kan worden geplaatst, check ik ook mijn rolkoffertje in. Dit gaat heel snel, net als de security-check. Ondanks dat het helaas een stuk rustiger is op Schiphol en ik dus een mondkapje draag, merk ik vrij weinig van deze gekke tijd. De winkeltjes en de eetgelegenheden zijn open. Het boarden gaat in groepen, van achter naar voor. Ik vind het erg fijn en het geeft een bepaalde rust. Aan boord heerst een rustige en prettige sfeer. Ik zit naast een koppel dat toe is aan vakantie en vertelt dat er bewust is gekozen om deze reis onder te brengen bij een touroperator, omdat die een zorgplicht heeft mocht het reisadvies ter plekke worden aangescherpt. De crew komt regelmatig voorbij en je kan zelfs wat te eten en drinken bestellen. Het uitstappen gaat weer in groepen en ook dit keer vind ik dat erg fijn. Iedereen blijft rustig zitten tot hij of zij aan de beurt is. Op de luchthaven van Zakynthos wordt mijn QR-code bekeken en worden er mensen steekproefsgewijs uitgepikt voor een Covid-19-test ter plaatste. De temperatuur wordt gemeten en er wordt speeksel afgenomen. Binnen 24 uur kan je worden gebeld of het virus is aangetroffen. In een sms-bericht dat iedereen ontvangt staat dat mensen die deze test hebben ondergaan, een dag in zelfisolatie kunnen gaan. Test je positief? Dan moet je 24-uur in quarantaine in een door de overheid beschikbaar gestelde accommodatie.

Ontdek je plekje Om het eiland echt zelf te verkennen, zijn er huurauto’s van Sunny Cars geregeld. In elke auto stappen twee of drie personen, zonder mondkapje. Dat is namelijk niet verplicht. Ik merk dat ik, zodra het mondkapje af is, me in een voor mij andere en wellicht ‘normale’ wereld begeef. Dat ik alle corona-ellende voor even vergeet, dat alles weer normaal is. Is dat niet waar een vakantie voor is bedoeld? De eerste bestemming is: TUI BLUE Caravel in Tsilivi, waar het personeel ons zeer hartelijk en gastvrij verwelkomd. Het inchecken verloopt soepel, maar gaat net even wat anders dan normaal. Personeelsleden dragen mondkapjes, die overigens goed matchen bij hun outfit en daardoor een paar uur later nauwelijks meer opvallen, en alles wat ik aanraak voor de check-in, zoals een pen, wordt achteraf gedesinfecteerd. Zodra Jeroen roept dat we kunnen gaan lunchen, sta ik nog net niet vooraan. Het hotel is net een paar dagen weer open, maar heeft het goed voor elkaar. Op de vloer is de social distancing aangegeven. Per tweetal word je door een medewerker gehaald voor het buffet, dat is voorzien van grote spatschermen. Door aan te wijzen of te zeggen wat je graag wil eten, wordt het door een medewerker opgeschept. Natuurlijk is het even wennen, zeker voor de doorgewinterde all inclusive-vakantieganger. Maar het is even niet anders. Ik vind het een goede oplossing en zal geen afbreuk doen aan de vakantiebeleving. Het is een soort sjiek buffet. Tijdens deze inspectiereis bezoeken we ook SPLASHWORLD Aqua Bay, Aqua Bay Suites en TIME TO SMILE Daisy. Stuk voor stuk accommodaties die een prettige vakantiebeleving bieden en waar je jouw klanten met een gerust hart naartoe kan boeken.

Leven in de brouwerij Voor zover de accommodaties. Hoe is het op Griekenland zelf? Is Zakynthos er écht klaar voor? Dat ontdek ik door bij Minet van Wees (TravelXL@Home) en Eveline van Oosten (The Travel Club) in de auto te stappen. De navigatie wordt ingesteld naar Laganas, een van de populairdere vakantiebestemming op Zakynthos dat een zandstrand heeft. De hoofdweg, dat de strip wordt genoemd, is rustig. Dit bruisende gedeelte is nu een stuk stiller dan normaal. Hoe dichter bij we bij het strand komen, des te ‘drukker’ het wordt. Winkeltjes openen hun deuren en restaurants maken hun terras weer aantrekkelijk. Ik spreek met Robert van Taverne Tasos die naast het hebben van een restaurants ook ligbedjes op het strand verhuurt. Hij zegt er klaar voor te zijn en niet te kunnen wachten om vakantiegangers weer te verwelkomen. Ook hij heeft de nodige aanpassingen gedaan, zoals minder bedjes op ‘zijn’ stukje zandstrand. Terwijl ik met hem praat, zie ik dat toeristen hun badlaken op de bedjes neerleggen en dat kinderen in de baai aan het spelen zijn. Het is fijn om te zien dat er langzaamaan weer leven in de brouwerij is. En wellicht ten overvloede, maar ook hier hoef je geen mondkapje te dragen.

Op een bewoond eiland Onze volgende bestemming is Agios Sostis, aan de zuidzijde van de baai van Laganas en zo’n vijftien kilometer vanaf Zakyntos-Stad. Agios Sostis is ook de naam van het eilandje voor de kust, dat je bereikt via een houten loopbruggetje. Her en der zien we wat toeristen, die optimaal genieten van hun vakantie. “De vlucht was even wennen met het mondkapje, maar zodra we de luchthaven van Zante verlieten, was het alsof de tijd werd teruggedraaid en de coronacrisis voor even verdween”, laat een van hen weten. Op het eilandje vind je een restaurant met loungebar en aan de andere zijde Cameo Beach Club met een privéstrandje, hiervoor betaal je een entreeprijs van €5 en is inclusief een drankje. Het eiland kan overigens ook worden afgehuurd voor bruiloften en partijen. Het haventje van Agios Sostis, ook wel de haven van Laganas genoemd, ligt vol met vissersboten en kleine motorboten. Als tip krijg ik mee dat we hier eigenlijk vroeg in de ochtend hadden moeten zijn, want dan is er een grote kans dat we de caretta caretta-zeeschildpadden kunnen spotten. Ze komen vaak af op de vissersboten die terugkomen in de haven.

Blauwe dag Onze volgende bestemming is zoals het cryptisch wordt omschreven: ‘Het meest gefotografeerde strand van Griekenland’. Ik zal je niet langer in spanning laten, maar het gaat om Navagio Beach. Herkenbaar aan het aangespoelde oude scheepswrak midden op het strand. Het witte strand ligt in een baai met hoge rotsen in het noordwesten van Zakynthos op 37 kilometer van Zakynthos-Stad en vier kilometer van het bergdorp Volimes. Het scheepswrak ligt daar al sinds 1982 en was gevuld met smokkelwaar als sigaretten en drank toen het strandde tijdens slecht weer. Het strand is sinds twee jaar - na het afbreken van een van de rotsen - niet meer toegankelijk. Er gaan wel bootexcursies naartoe, maar je mag het strand dus niet op. Wij kiezen voor het panorama-uitzicht van bovenaf en rijden richting Agios Nikolaos. Het navigeren blijkt iets lastiger dan verwacht, maar de omwegen is het uitzicht meer dan waard. Alsof ik naar een ansichtkaart of een Insta-post kijk. De kleuren zijn prachtig. Het scheepswrak is prachtig. Het is gewoon prachtig.

Natuurlijke spa Die knalblauwe kleuren doen ons verlangen naar een duik in de zee. We rijden naar Xigia Beach, zo’n negen kilometer vanaf Agios Nikolaos. Het gezegde ‘klein, maar fijn’ past perfect bij deze baai. Er staan ligbedjes en je kan er eten en drinken bestellen. Ook hier is de zee voorzien van een aantrekkelijke kleur blauw, het zeewater wordt overigens bestempeld als ‘natuurlijke spa’. Het bronwater wat uit de rotsen in zee stroomt bij Xigia Beach zit namelijk vol met collageen… Bovenaan de klif ligt een kleine ‘kantina’ en bevinden zich toiletten, waar we ons kunnen omkleden. Extra leuk is dat ook hier weer toeristen zijn. Het is fijn om te zien dat de leuke plekjes worden (her/ge)vonden door vakantiegangers, uiteraard met de nodige social distance. Ik zou het wel weten… Als we er toch zijn, kunnen we Zakynthos-Stad niet overslaan. Het oogt gezellig, ondanks dat het er voor

de tijd van het jaar rustig is. Een enkeling zit op het terras en geniet net als wij van dit bijzondere plekje met olijven, tsatsiki, brood en wijn. Natuurlijk hoort het begin juli te bruisen door het toerisme, maar voor een land dat sinds kort haar grenzen heeft heropend, doet Zakynthos het goed. De wil is er zeker. Ik gun het ze ook zo. Griekenland heeft het in het verleden niet gemakkelijk gehad, en daarom hoop ik dat toeristen deze vakantiebestemming weer gaan vinden. Want, het is het waard. Ook nu kan ik weer kort en krachtig antwoorden op de vraag of Griekenland er klaar voor is: jazeker! Het waren 48 geweldige uren, ik heb een goed beeld kunnen krijgen van Zakynthos als vakantiebestemming in tijden van corona. De bestemming is er klaar voor - ondanks dat het land net 4 dagen haar landsgrenzen voor toeristen had geopend - de hotels zijn perfect ingericht net als de restaurants, de stranden en bezienswaardigheden. Ik zou het wel weten als ik een van jouw klanten zou zijn…