Door: Sharon Evers


Oostdam (ANVR): “Veel reisbedrijven hangen aan het infuus van de NOW”

Per toeval kwam TravelPro’s Sharon Evers erachter dat ze voor de vierde keer op rij in de eerste week van de zomervakantie een interview had gepland met Frank Oostdam (directeur/voorzitter ANVR), die eigenlijk geen introductie nodig heeft.

Deel dit artikel

Door: Sharon Evers


Oostdam (ANVR): “Veel reisbedrijven hangen aan het infuus van de NOW”

Per toeval kwam TravelPro’s Sharon Evers erachter dat ze voor de vierde keer op rij in de eerste week van de zomervakantie een interview had gepland met Frank Oostdam (directeur/voorzitter ANVR), die eigenlijk geen introductie nodig heeft.

Deel dit artikel

Een dag voorafgaand aan het gesprek met de ‘man die in bijna elke talkshow heeft gezeten’ maakt Tenzing Travel haar faillissement bekend. “Een enorme dreun voor de reiswereld”, zegt Oostdam. “Er zijn helaas al een aantal andere faillissementen geweest van hele goede retailers. We wisten dat het ging gebeuren, maar als het dan echt gebeurt, dan dringt het pas echt tot je door in wat voor een bizarre wereld we ons begeven.” Doet het faillissement van Tenzing Travel een extra belletje ringelen in Den Haag? Oostdam: “Zeker, mede door een groot aantal ludieke acties en activiteiten. Maar we zijn niet de enige. Kijk bijvoorbeeld naar Sodexo, La Place en de Rai. Dat maakt het aan de ene kant heel pijnlijk en aan de andere kant laat het zien dat het belangrijk is om aan de deur in Den Haag te blijven kloppen om ervoor te zorgen dat de overbrugging kan worden gemaakt naar betere tijden.” Denk je dat die sectorspecifieke steun er überhaupt komt? “Ik denk dat er op de een of andere manier wel iets extra’s gaat komen. Maar of dat sectorspecifiek is, dat durf ik niet te zeggen. We zetten in op twee paarden: het generieke stuk dat tot 1 oktober loopt, waar reisorganisaties gebruik van kunnen maken.

Ik hoop dat we erin slagen om dit vanaf 1 oktober te kunnen verlengen. Dat hebben we echt nodig. Veel reisbedrijven hangen aan het infuus van de NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid). We hebben dat echt nodig. Daarnaast is er het sectorspecifieke stuk, waarvoor we samen met SGR een plan voor hebben ontwikkeld. Een variant op het Deense model. Daar gaan we binnenkort met elkaar over praten. Dat zijn de eerste gesprekken, maar we zijn al blij dat we met elkaar aan tafel kunnen gaan zitten. Maar een ding is duidelijk: er is wel iets extra nodig. Onze branche werd als eerste geraakt en komt er als laatste uit. Je zal namelijk maar aanbieder van verre reizen zijn of leverancier van schoolexcursies noem maar op. Dan staat het water je aan de lippen. ” Toen Mark Rutte voor het ganse land riep dat hij maar niet op vakantie ging en dat reizigers niet worden gerepatrieerd mocht dat nodig zijn, brak bij veel - zij het niet alle - reisprofessionals de spreekwoordelijke klomp. Ook bij de voorzitter/directeur van de ANVR. Hij vertelt ook wat hij van sommige ‘deskundigen’ vindt, wat hij van de negatieve mind-set van consumenten vindt, maar ook of pandemieën en dergelijke moeten worden toegevoegd aan de ANVR-reisvoorwaarden en waarom dit nog niet was gedaan…

Frank Oostdam


“We zullen rekening moeten houden dat ook wij zullen moeten gaan reorganiseren”

Onlangs riep de ANVR haar leden op om met spoed de contributie te betalen. Wordt dat niet binnen twee weken na dagtekening van de aanmaning gedaan, dan zijn de gevolg keihard… Oostdam: “Ondanks dat we een groot deel van de contributie binnen hebben, zijn nog steeds veel bedrijven die de rekening nog niet hebben voldaan om allerlei redenen. Wanbetalers wil ik ze overigens nog niet noemen, dat zijn ze pas als er niet binnen twee weken wordt betaald. We kunnen ook niet anders dan hier consequenties aan verbinden. Het zijn harde maatregelen, maar ik vind het onterecht naar de bedrijven die hun contributie wel hebben betaald en onterecht naar de ANVR. De afgelopen vier maanden hebben we gezien en gehoord van onze achterban dan we het behoorlijk goed hebben gedaan, maar dan moet er wel boter bij de vis.” Leden die niet betalen worden geschorst, dus dat betekent dat zij onder meer geen gebruik meer mogen maken van het ANVR-logo en niet meer kunnen deelnemen aan de voordelige collectieve aansprakelijkheidsverzekering.

Het reisadvies en dan met name het oranje reisadvies voor een belangrijke reisbestemming; Turkije. Hoe vaak bel je met minister Blok over het reisadvies? “We hebben bijna dagelijks overleg. Niet alleen over Turkije. Maar Turkije is een lastig geval, omdat het buiten Europa ligt en daardoor is Nederland afhankelijk van de EU. Als het om Nederlandse besluiten gaat, kunnen reisadviezen snel worden op- of afgeschaald. Ondanks dat Buitenlandse Zaken het moet kortsluiten met de RIVM en het ministerie van Volksgezondheid.” De vraag of het reisadvies virologische redenen heeft of politieke betrekkingen, beantwoordt Oostdam in onderstaande video. En vertelt de frontman dat hij toe is aan vakantie om even afstand te kunnen nemen…

Hoe gaat het ledenbestand van de ANVR eruitzien? En gaat de ANVR zelf ook reorganiseren? “We moeten ook onze bakens verzetten, dat is afhankelijk hoe en met hoeveel bedrijven we uit deze crisis komen. Maar de realiteit is dat er toch een aantal bedrijven failliet zullen gaan. Wij zijn ook aan het nadenken hoe we de toekomst in moeten gaan. Afslanken is daar een onderwerp van. De dienstverlening moet wel op orde blijven, maar 60% van onze kosten zijn personeelskosten. We zullen rekening moeten houden dat ook wij zullen moeten gaan reorganiseren.”

Mocht je niet hebben geweten wie de directeur/voorzitter van de ANVR is, dan weet je het nu wel, want je kon de afgelopen maanden niet om hem heen. Oostdam is een veel geziene gast bij OP1, Beau, Jinek, Max Vakantieman en zelfs bij Shownieuws. Wat is zijn meest pittige uitzending? En hoe is het om naar bijvoorbeeld Memphis Depay te zitten…

Er zijn verschillende initiatiefnemers uit de sector die schreeuwen om aandacht, waaronder drie dappere heren vanuit Tilburg naar Den Haag zijn gelopen om de petitie voor steun voor kleine zelfstandigen te overhandigen, wat vind je hiervan… “Ik vond dat een hartstikke leuk idee en hebben ze goed gedaan. Zeker als je kijkt naar de uitput met wie ze in contact zijn gekomen.”