Door: Dylan Cinjee en Sharon Evers


Code Turkije

Het houdt de gemoederen al een ruime tijd bezig: het negatieve reisadvies van Turkije. Zeker nu Duitsland een uitzondering heeft gemaakt door de reiswaarschuwing voor Turkije gedeeltelijk op te heffen. Het gaat om de provincies Antalya, Izmir, Aydin en Mugla. TravelPro deed een rondvraag onder Turkije-specialisten.

Deel dit artikel

Door: Dylan Cinjee en Sharon Evers


Code Turkije

Het houdt de gemoederen al een ruime tijd bezig: het negatieve reisadvies van Turkije. Zeker nu Duitsland een uitzondering heeft gemaakt door de reiswaarschuwing voor Turkije gedeeltelijk op te heffen. Het gaat om de provincies Antalya, Izmir, Aydin en Mugla. TravelPro deed een rondvraag onder Turkije-specialisten.

Deel dit artikel

Corendon stelt haar Turkije-vakanties uit naar in ieder geval 26 augustus, dat maakte de reisorganisatie onlangs bekend. Eerder kondigde Corendon aan vanaf 10 juli weer te gaan vliegen naar de Turkse badplaatsen, ondanks het oranje reisadvies. Dat zorgde voor veel commotie bij onder meer het ministerie, waardoor de reisorganisatie het opstarten van vakanties naar Turkije heeft verzet. Steven van der Heijden (CEO Corendon) over het reisadvies dat maar niet ‘geel’ lijkt te worden. “We hebben er in beginsel wel begrip voor dat de gezamenlijke Europese landen besloten hebben om reizen van en naar landen buiten Europa te ontmoedigen of zelfs te verbieden. Daarvan is Turkije wel de dupe, want er is vrijwel geen vakantieland waar de covid-19-protocollen voor vakantiehotels professioneler zijn dan in Turkije. Bovendien lijkt het aantal besmettingen aan de Turkse zuidkust zodanig laag dat er vanuit een gezondheidsperspectief geen reden zou moeten zijn om Turkije op ‘oranje’ te houden. Daarnaast wordt - ondanks het oranje reisadvies - door de Nederlandse overheid niet opgetreden tegen low cost carriers als Pegasus en Sun Express die momenteel probleemloos vluchten uitvoeren van en naar Turkije.”

Minder dan de helft Van der Heijden: “De vakantieganger die niet naar Turkije kan, maar wel op vakantie wil, heeft keus genoeg en boekt bij ons vooral Griekenland, Balearen en Nederland. We zijn als Corendon al jaren niet meer afhankelijk van alleen Turkije. De impact van het wegvallen van Turkije is een onderdeel van het geheel. In februari leken we op weg te zijn naar een recordjaar qua boekingen met ruim 900.000 vakantiegangers. Nu gaan we vermoedelijk uitkomen op minder dan de helft. Dat heeft uiteraard een forse financiële impact; hoeveel valt nu nog niet te exact te bepalen. Maar een zomer zonder Turkije kunnen we overleven. Gelukkig kunnen we gebruikmaken van alle financiële steunmaatregelen die de Nederlandse overheid heeft ingericht en rekenen we er ook op dat de reisbranche nog specifieke steun zal krijgen zoals eerder toegezegd. Verder zullen aandeelhouders en banken ervoor zorgen dat we deze moeilijke periode financieel gezond doorkomen. Er is dit jaar bij geen enkele reisorganisatie die reizen naar het buitenland aanbiedt, sprake van het ‘opvullen van het gat’. Het grootste gedeelte van consumenten die een buitenlandse vakantie had gepland, slaat een jaartje over.”

“‘Altijd’ kunnen we niet garanderen” Van der Heijden laat weten dat Corendon in nauw contact staat met zowel de betreffende autoriteiten in Nederland als in Turkije, maar zitten niet aan tafel als er over reisadviezen wordt gesproken. “Dat is vooral een Europese aangelegenheid”. Of Corendon altijd het reis’advies’ blijft volgens, zegt Van der Heijden: “‘Altijd’ kunnen we niet garanderen. In ieder geval zullen we deze zomer niet op Turkije gaan vliegen zolang het reisadvies niet wordt versoepeld.”

“Geen eerlijke beslissing”

Samuray Önen (Commercieel directeur Barut Hotels)

“Hoteliers gaan niet meer investeren”

Riks de Jong (TravelXL at Home en Turkije-specialist)

“Goede hoop”

Joke Heijdra (Manager Product Group Zon bij TUI Nederland)

“Klanten willen graag naar Turkije”

Cem Dal (eigenaar Mimosa Reizen en roots in Turkije)