“Don’t worry about a thing: de Jamaica vibe is niet verdwenen”

Door: Arjen Lutgendorff


Hans van Wamel is sinds 1 mei 2000 actief voor het Jamaicaans Verkeersbureau en bezocht het eiland onlangs voor de 44e keer. Met de lancering van het derde Ajax-shirt staat Bob Marley en daarmee Jamaica volop in de schijnwerpers. Terwijl Nederlanders staan te popelen om te gaan, heeft het land nog een oranje reisadvies.

Hoe beleef je de coronacrisis? “Natuurlijk wat spanning. Elke dag weer afwachten wat de ontwikkelingen zijn. Afhankelijk van de ups en downs elke keer weer flexibel zijn. Beste instelling is flexibiliteit en positief blijven”. Je vertelde dat je in juli Jamaica bezocht met Zwitserse reisagenten? “Sinds begin juli wordt er gevlogen vanuit Zürich en Frankfurt. In dat kader ben ik mee geweest.” Wat voor een sfeer heerst er op het eiland? “De Jamaica vibe is er nog steeds, het ontspannen en relaxte sfeertje is er nog al tijd.”

Wat voor mogelijkheden zijn er voor toeristen? “Het goede is dat Jamaica de Resilient Corridors heeft waarover je meer kunt lezen op de website van het tourist board. Het is een gebied van 300 kilometer dat geopend is én veilig is voor toeristen. In dit gebied bevindt zich 90% van de toeristische infrastructuur en kunnen toeristen zich vrij kunnen bewegen, meerdere regio’s en hotels bezoeken en natuurlijk een groot aantal bekende attracties. Op dit moment bezoeken duizenden toeristen Jamaica waarvan een toenemend aantal uit Europa, met name uit Duitsland, Zwitserse en ook Nederlandse toeristen. Hotels hebben een maximale bezetting van ongeveer 75%, maar ik was verrast hoe goed het nu loopt.” Wat is er niet open voor toeristen? “De regio Kingston is voor toeristen niet geopend, want daar is het grootste aantal positieve coronagevallen. Verder hebben ze het coronavirus goed tot redelijk goed onder controle. Dat maakt het dat een paar landen Jamaica ook op de groene lijst hebben staan. Eerst een beetje afwachtend.”

Welke verplichtingen zijn er bij een bezoek aan Jamaica? “Iedereen moete een Jamaica Travel Authorization aanvragen. Dat kan makkelijk via de website van het verkeersbureau. Aanvragen moet binnen zeven dagen voor vertrek. Het is een soort immigratieformulier met vragen over covid. Verder moet elke toeristen, ook dubbel gevaccineerden, binnen 72 uur voor de dag van vertrek een antigen test of PCR-test hebben gedaan. Het gaat ook om de bescherming van de Jamaicanen. Ik heb tot nu toe nog nooit iemand gehad die niet door de controle heen is gekomen. Ik kan inmiddels uit eigen ervaring praten, maar de maatregelen en gang van zaken heb ik als zeer positief ervaren.” Hoe gaat het met de Jamaica specialisten? “Het zijn er iets minder geworden. Sinds vorig jaar zijn Untamed Travelling en Avila Reizen begonnen met het aanbieden van Jamaica. Het zijn partijen die zijn begonnen in een tijd dat het nog niet eens mogelijk was om het eiland te bezoeken. Ze bieden waanzinnig mooie programma’s aan. TUI biedt normaliter een rechtstreekse vlucht aan en we hopen dat TUI België met ingang van oktober ook weer twee keer per week rechtstreekse vluchten gaat aanbieden.” Je zult het mensen niet ontraden om nu zelf een vliegticket naar Jamaica te boeken? “Ik heb het zelf ervaren en het is goed bevallen. Nederlanders die naar Jamaica gaan, hoeven op het eiland niet in quarantaine, behalve dan als bij aankomst blijkt dat je het coronavirus hebt. Als je terugkomt in Nederland moet je (op het moment van schrijven) in quarantaine. Die verantwoordelijkheid is aan de reiziger zelf.”

Zijn er verder nog ontwikkelingen op het eiland? “De business gaat door. We hebben in september een groot event op het eiland voor de Duitse reismarkt. Stap voor stap gaan de dingen de goede kant op, maar over alles wordt dubbel nagedacht. Grote en kleine hotels zijn open. Ze nemen hun maatregelen. Geen volle buffetzalen. De covid-maatregelen op Jamaica werden een jaar geleden als een van de beste van het Caribisch gebied en Zuid-Amerika beoordeeld.” Je deelde onlangs een functie update op LinkedIn. Kan je er meer over vertellen? “Sinds 1 november ben ik verantwoordelijk voor meerdere markten, namelijk Benelux, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje en Italië. Deze landen hebben mijn volledige aandacht. Ik werk nu ook samen met twee collega’s uit Berlijn.”

Deel dit artikel