“Een natuurreis in Afrika is echt een ander risico dan een feestreis in Zuid-Europa”

Door: Arjen Lutgendorff


Ze introduceerden nieuw aanbod in Europa, organiseerde één van de eerste studiereizen sinds lange tijd, vinden dat er veel meer aandacht moet zijn voor het type reis dat iemand maakt en gingen deze zomervakantie met het gezin op vakantie naar de Seychellen. TravelPro sprak met Tim en Hilda van der Wel (eigenaren en oprichters Avila Reizen) over de afgelopen periode.

Op welke manier kijken jullie terug op de zomer van 2021? Tim: “Goede vraag. Een zomer van hoop, terwijl je over een heel hobbelig zandweggetje rijdt en de eindbestemming nog niet in zicht is. Maar toch hebben we zeker ook van het uitzicht kunnen genieten. We zijn de zomer gestart met onze eerste famtrip sinds de coronacrisis uitbrak naar de Champagnestreek in Noord-Frankrijk om te proosten op de toekomst van de branche. Natuurlijk hoopten we net als iedereen dat er sneller meer mogelijk zou zijn, maar Hilda en ik zeiden wel continu tegen elkaar dat het in ieder geval fijn was dat we weer beetje bij beetje reizen aan het uitvoeren zijn en dat we de focus moeten blijven houden op zoeken naar wat wel mogelijk is en waar nog wel kansjes liggen. De zomer van 2021 stond voor veel hectiek, veel werk, maar ook lol samen, eindelijk weer eens wat vrijdagmiddagborrels en deze week voor het eerst een personeelsuitje waarbij we onder andere lekker over de grachten van Amsterdam hebben gevaren en na sluitingstijd op privébasis het Tropenmuseum hebben bezocht. Hilda en ik zijn met onze kinderen nog op vakantie geweest naar de Seychellen, één van de bestemmingen buiten Europa waar we ook voor klanten nog wat reizen naartoe hebben mogen organiseren deze zomer.”

Hoe hebben de nieuwe bestemmingen binnen Europa het gedaan? Hilda: “Relatief goed. We hebben best wel wat reizen naar de Azoren, naar IJsland en naar Kroatië verkocht. Maar ook klassieke bestemmingen als Portugal, Griekenland en Italië deden het goed. Best bizar dat Italië ineens onze nummer 1 bestemming was deze zomer. Het blijft vreemd om een belangrijk deel van onze tijd bezig te zijn met bestemmingen binnen Europa, maar het is oprecht ook heel erg leuk en het geeft ons positieve energie om reizen door te zien gaan. Daarbuiten is Europa simpelweg 'waanzinnig mooi en interessant'. We zijn heel dankbaar dat we van zoveel mensen het vertrouwen kregen om een reis binnen Europa te mogen organiseren. Natuurlijk hebben we ook de last minute wijzigen vanwege de kleurcodes meegemaakt, of mensen die een dag voor vertrek ineens positief testen. Telefoontjes van mensen die niet mochten inchecken, omdat ze geen PCR-test hadden (terwijl ze waren gevaccineerd), et cetera, et cetera. We kregen ook veel last minute aanvragen (wat voor een rondreis echt wel een uitdaging is) en er was best wat stress en chaos op zijn tijd. Maar we hebben een geweldig team en hebben ons er naar omstandigheden denk ik heel goed doorheen geslagen (en toch ook veel lol erover gehad op onze teamskype of tijdens een vrijdagmiddagborrel).”

Waar zijn jullie op het moment voornamelijk druk mee bij Avila Reizen? Hilda: “Gelukkig steeds meer met aanvragen en boekingen. Ook nog altijd veel met annuleringen en omboekingen (steeds vaker ook naar een andere bestemming in plaats van naar een ander moment). Verder zijn we druk met automatisering, marketing, productontwikkeling and so on...” Wat vinden jullie ervan dat landen buiten Europa nog steeds een oranje reisadvies hebben? Tim: “Totale waanzin. Het is te gek voor woorden dat van alle Caribische eilanden enkel de Nederlandse Antillen geen oranje/rode kleurcode hebben. Dat zegt genoeg. Natuurlijk zijn we blij dat de Antillen gunstige kleurcodes hebben en dat we daar veel boekingen op binnen krijgen, maar het klopt gewoon niet dat andere eilanden in de Caribbean op oranje staan. En zo zijn er voorbeelden te over. Daarbuiten zou er veel meer aandacht moeten zijn voor het type reis dat men maakt. Een natuurreis in Afrika is echt een ander risico dan een feestreis in Zuid-Europa. Gelukkig zien steeds meer mensen dat in. We kunnen ons naar mijn inzien momenteel veel beter richten op toelatingseisen van de bestemming dan op het reisadvies vanuit het ministerie voor Buitenlandse Zaken. Natuurlijk moeten we het gezondheidsrisico, ook van de lokale bevolking van het land dat wordt bezocht, niet onderschatten. Maar de balans moet wel echt anders. Laten we ervan uitgaan dat dit ook beetje bij beetje het geval zal zijn. Het is niet niks wat we als wereldbevolking meemaken natuurlijk.”

Jullie zijn zelf op vakantie geweest naar de Seychellen. Het reisadvies voor deze bestemming is op het moment van schrijven oranje. Hoe kijken jullie vandaag de dag naar de reisadviezen? “Dat het beter is om naar toelatingseisen van de bestemming te kijken en lokaal informatie in te winnen over de situatie. Als we de Seychellen als voorbeeld nemen, dan zie je dat de besmettings- en vaccinatiegraad daar niet hoger is dan in enkele andere landen die op geel staan. Bovendien zijn de voorzorgsmaatregelen goed en is er geen plek te vinden waar je een grote massa mensen treft.” Wat is jullie advies aan reisagenten die een reis willen verkopen naar een oranje bestemming? “Dat is aan een ieder om daar een afweging en beslissing in te maken. Persoonlijk denk ik dat het om heel veel redenen een goed idee is reizen aan te wakkeren en daarbij breder te kijken dan kleurcodes. Een ieder die vragen heeft over een bestemming uit ons aanbod kan altijd contact met ons opnemen!” Hebben jullie nog het een en ander kunnen ondernemen tijdens jullie vakantie in de Seychellen? “Jazeker. We hebben verschillende eilanden bezocht (Mahé, Praslin, la Digue en Felicite), waar mogelijk een autootje of fietsen gehuurd en lekker op ontdekkingsreis gegaan. Veel hotels bezocht, snorkelen, duiken, door de jungle gewandeld, boottochtjes. En tussendoor ook enkele van de mooiste stranden ter wereld bezocht!”

Hoe gaat het op de Seychellen met de mensen die afhankelijk zijn van het toerisme? Hilda: “Gelukkig steeds beter. Je kunt zien dat daar de zwaarste tijden achter de rug zijn. De hotels hebben een hoge bezettingsgraad bereikt deze zomer (vooral vanwege toeristen uit Frankrijk en uit de Emiraten) en ook voor het najaar gaat het erg goed. Jammer dat er zo weinig Nederlanders nog de stap wagen. De Seychellen is een bestemming waar de stranden zelfs als de hotels vol zitten gewoon rustig zijn. Waar een focus ligt op ontspannen, luxe en natuur. Voor binnenkomst moet je (ook wanneer je gevaccineerd bent) een PCR-test hebben gedaan en een online formulier invullen. En wanneer je uit het vliegtuig stapt en de tropische zon, alle kleurenpracht en de mensen je toelachen, dan besef je weer hoe fijn het is om op reis te zijn. Hoe mooi het is om te ontdekken, te leren, nieuwe mensen te leren kennen, je echt onderdeel te voelen van onze planeet en haar historie en uitdagingen. We zijn opgeladen en vastberaden teruggekeerd. Met een heel grote liefde voor ons vak en voor onze mooie wereld. We doen wat we kunnen om iedere dag weer net een beetje mooier te maken, welke uitdagingen er ook op ons pad komen.” Kunnen jullie na jullie vakantie een nog betere inschatting maken wat er aan reizen/vakantie vieren gaat veranderen? “Als we dat zouden kunnen! We hopen natuurlijk dat er meer oog komt voor duurzaamheid, in de brede zin, meer oog voor natuurbescherming, voor de rol en betrokkenheid van de lokale bevolking. Interesse in andere culturen et cetera. Het zou fantastisch zijn als de coronacrisis uiteindelijk eraan bijdraagt dat we bewuster gaan reizen. Reizen blijkt en blijft een belangrijke levensbehoefte, daar zijn we van overtuigd. En we weten dat het veel kansen biedt, maar ook dat er bedreigingen zijn. Hoe groter dat bewustzijn en hoe meer betrokkenheid hoe meer we voor elkaar kunnen krijgen. Wij zullen ons best doen om ons steentje bij te dragen.”

Deel dit artikel