Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren…

Door: Arjen Lutgendorff


De gemiddelde Nederlander zal bij de woorden ‘single’ en ‘kerst’ al snel aan de kerstklassieker van André Hazes denken. Maar bij Oad hoeven singles sinds kort niet meer alleen kerstfeest te vieren, want de touroperator liet bij het uitgeven van de nieuwste Kerst- en Nieuwjaarsreizen brochure weten dat het single kerstreizen gaat aanbieden. TravelPro sprak erover met Maurits Goossens, die 1 mei jl. weer als product manager bij Oad aan de slag is gegaan nadat hij bijna acht jaar voor KRAS/TUI werkte.

Stonden er al reserveringen in optie voor de kerst- en nieuwsjaarsreizen voordat de brochure uit was? “Voor deze reizen hebben we altijd veel voorboekingen van onze trouwe klanten. Vooral de 1-persoonskamers zijn altijd erg populair.” Waarom hebben jullie ervoor gekozen om single kerstreizen aan te gaan bieden? “Vooral tijdens Kerst zijn er veel alleengaanden die de feestdagen niet alleen willen vieren en daarom een busreis boeken. Het aanbod 1-persoonskamers is altijd beperkt en als eerste uitverkocht. Om een groter aanbod te creëren hebben we daarom de singlereizen geïntroduceerd. De vraag hiernaar werd steeds nadrukkelijker.” Zijn de single kerstreizen ook samengesteld door een single iemand? “De singlereizen zijn qua programma niet afwijkend van de reguliere reizen. Uiteraard zijn er wel specifieke aandachtspunten, maar daarvoor hoef je geen single te zijn om deze reizen samen te stellen. Daarbij had ik bij mijn vorige werkgever ook de singlereizen in mijn portefeuille.” Jullie schrijven dat singles bij deze reizen niet extra hoeven te betalen, zoals natuurlijk nog weleens gebeurt. Hoe gaan jullie daar verder bij Oad mee om, toeslagen voor mensen die alleen reizen? “We proberen de toeslag voor de 1-persoonskamers altijd zo laag mogelijk te houden. Maar steeds vaker hebben hotels geen echte 1-persoonskamers meer en rekent de hotelier met een kamerprijs. Verblijf je met twee personen op de kamer, dan is het natuurlijk voordeliger dan wanneer je alleen verblijft waardoor je een toeslag betaalt. Voor een hotellier betekent minder gasten in het hotel ook minder baromzet etcetera..”

Ik zag ook de kerstmarkten in de brochure staan. Daar is dus blijkbaar vraag naar en wat zijn de laatste berichten daarover die jullie horen? Gaan die kerstmarkten dit jaar en begin volgend jaar door zoals het er nu voor staat? “Veel Kerstmarkten zijn weer gepland en zoals het er nu uitziet zullen ze ook doorgang vinden. Uiteraard houden we de ontwikkelingen scherp in de gaten.” Hoe is de sfeer bij jullie op kantoor en bij de consument als het gaat om de kerstreizen? “Sinds de introductie van de nieuwe brochure zien we veel boekingen binnenkomen. Er is duidelijk behoefte om deze kerst wel weg te kunnen, nadat vorig jaar alles geannuleerd moest worden. Dat geeft ook weer een goeie schwung voor de collega’s op kantoor.” Heb jij een favoriete reis in deze brochure? “De Kerstspecial Wenen is al vele jaren een bijzondere reis met vele exclusieve programmaonderdelen, zoals het bezoek aan Paleis Schönbrunn buiten de reguliere openingstijden. In combinatie met feestelijke diners, een klassiek concert en verblijf in een uitstekend hotel is dit toch wel een van de favorieten.” Gaan jullie nog studiereizen/presentatieavonden organiseren voor de retail? “Op dit moment staan deze nog niet gepland. Onze activiteiten planning is nog niet gemaakt, daar we nog vol in de uitvoer van de zomerreizen zitten.”

Deel dit artikel