“We hoeven niet minder te reizen, maar wel anders”

Door: Arjen Lutgendorff


Voor Saskia Griep (Managing Director & Founder Better Places) waren de uitkomsten van het klimaatrapport zeker geen verrassing. “Ik hou me al jaren bezig met duurzaam reizen en maak me in toenemende mate zorgen over klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor de reisbranche”, zo laat ze aan TravelPro weten.

Van welke uitkomst in het rapport ben je het meest geschrokken? “Ik ben er eerlijkgezegd niet van geschrokken, waar ik wel wakker van lig is het gebrek aan leiderschap bij met name de Nederlandse overheid, maar ook bij de reisbranche.” Hoe vind je dat de Nederlandse reissector over het algemeen met duurzaamheid omgaat? “Ik ben verbaasd dat er het afgelopen jaar zo weinig stappen zijn gezet in de Nederlandse reissector om te verduurzamen. Op internationaal niveau zie ik gelukkig meer beweging, zie bijvoorbeeld sustainablebrands.com en tourismdeclares.com. Is het klimaatrapport bij jullie op kantoor besproken? Nemen jullie nog bepaalde (nieuwe) initiatieven (naar aanleiding van het rapport)? “Het rapport stimuleert mij om samen met het team hier in Nederland en onze lokale reisexperts nog harder ons best te doen om te verduurzamen. In ons klimaatactieplan kun je lezen welke stappen wij afgelopen jaar hebben gezet en wat wij nog meer doen. Bij Better Places hebben we de afgelopen maanden niet stilgezeten. Wij hebben er alles aan gedaan om beter voorbereid te zijn op de toekomst waar naast corona ook klimaatverandering een belangrijke rol zal spelen. Wij hebben onze portfolio omgebouwd en 1/3 van onze bestemmingen ligt nu binnen Europa. Daarnaast zijn we bezig om voor alle reizen binnen Europa in kaart te brengen wat de meest duurzame manier van transport is. Kijk naar dit voorbeeld van een reis naar Kroatië.”

Saskia Griep


“Ik ben verbaasd dat er het afgelopen jaar zo weinig stappen zijn gezet in de Nederlandse reissector om te verduurzamen”

Saskia Griep van Better Places (Foto Jessica Lokker).

Heb je het gevoel dat veel Nederlanders vinden dat reizen één van de belangrijkste redenen is voor de klimaatverandering? “Ik denk niet dat veel Nederlanders vinden dat reizen één van de belangrijkste redenen is voor de klimaatverandering. Dit is overigens wel het beeld wat in de media wordt geschetst. Naar mijn mening ligt er in de media veel te veel focus op de negatieve impact van reizen, dit staat niet in verhouding tot de werkelijk impact van vliegen. Reizen kan ook heel veel positieve impact hebben. Wij zijn bezig om dit voor al onze verre reizen beter in kaart te brengen, een voorbeeld is hier te vinden.” Heb je het idee dat er wordt onderschat wat de reissector allemaal doet voor het klimaat? “Ha ha, dit is nogal een suggestieve vraag. Je gaat ervan uit dat de reissector al heel veel doet voor het klimaat, terwijl dit naar mijn mening niet het geval is. Er zijn een aantal Nederlandse organisaties die nu van de daken schreeuwen dat ze de CO2-uitstoot van hun reizen compenseren, terwijl ze totaal niet transparant zijn over wat ze precies compenseren. Gaat het om de compensatie van de hele reis, inclusief de vlucht die nodig is om de bestemming te bereiken of alleen het landarrangement? Bij een verre reis is de vlucht verantwoordelijk voor tot 80% van de totale uitstoot. Als je alleen de CO2-uitstoot van het landarrangement compenseert praat je over een bedrag van nog geen 50 cent. Daar gaan we de wereld niet mee redden. Alhoewel wij zelf de CO2-utistoot van onze reizen compenseren, zijn wij kritisch over CO2-compensatie. Zie ook dit artikel hierover op onze website.” Wat zou je willen zeggen tegen mensen die wijzen naar andere landen die in hun ogen weinig aan het klimaat doen? “We zullen allemaal stappen moeten zetten als we verdere klimaatverandering en alle kosten die hiermee gepaard gaan tegen te gaan. Consumenten, bedrijven en de overheid. Het heeft weinig zin om naar anderen te wijzen. Iedereen gaat te maken krijgen met klimaatverandering.”

Foto: T.W. van Urk / Shutterstock.com

Verwacht je dat de interesse van reizigers in gebieden waar zich vaker natuurrampen voordoen (bijvoorbeeld nu Turkije, Frankrijk, Griekenland, Middellandse Zeegebied) minder wordt? “Ja, niet zozeer vanwege de bosbranden, maar simpelweg omdat het in sommige landen steeds vaker zo warm is dat het echt niet meer aangenaam is.” Waar ben je deze zomer zelf op vakantie geweest en schenk je bij het boeken en tijdens je vakantie veel aandacht aan het klimaat (hoe)? “Ik ben deze zomer met de trein naar Oostenrijk gereisd om daar een huttentocht te maken. Dit najaar wil ik nog naar Spanje - ook met de trein. Ik heb voor mezelf besloten om nog maar eens in de drie jaar een verre reis te maken. Als ik ga wil ik zo lang mogelijk gaan, bij voorkeur een combinatie met werk. Niet makkelijk voor iemand die zo graag verre reizen maakt als ik, maar ik denk dat er binnen Europa nog volop te ontdekken valt en ik reis graag met de trein. Medewerkers van Better Places hebben de mogelijkheid om tijdelijk vanuit het buitenland te werken. Een van mijn collega's heeft bijvoorbeeld van januari tot en met april vanuit Tanzania gewerkt, dat is ons prima bevallen.” Welke tips zou je graag aan je collega reisprofessionals meegeven? “Zorg dat je voorbereid bent op de toekomst waarin klimaatverandering een steeds grotere impact zal hebben. Juist in tijden van crisis is het belangrijk om te blijven innoveren. Ik merk dat het ons team veel positieve energie geeft om hiermee bezit te zijn. We hoeven niet minder te reizen, maar wel anders.”

Deel dit artikel