WestJet: Schiphol was de volgende logische stap

Door: Arjen Lutgendorff


Het Canadese WestJet (KLM-codeshare partner, red.) behoort sinds kort tot de vaste gasten op Schiphol. De airline landde begin augustus voor het eerst in Amsterdam. TravelPro sprak met Saskia de Boer - van Steijn die namens APG Netherlands de luchtvaartmaatschappij in Nederland vertegenwoordigt.

WestJet is onlangs voor het eerst geland op Schiphol. Hoe is de interesse ondertussen in de verbinding met Calgary? “We zijn blij met de vraag tot nu toe. We bieden Canadezen een unieke mogelijkheid om na lange tijd weer contact te kunnen hebben met hun geliefden én om hun favoriete bestemmingen in Europa te bezoeken. Daarnaast bieden we ook Europeanen meer betaalbare opties om opnieuw contact te leggen met hun vrienden en familie in Canada of om het land te ontdekken.” WestJet ging in 1996 van start met drie vliegtuigen, 250 werknemers en vijf bestemmingen en groeide in de loop der jaren uit tot meer dan 180 vliegtuigen, 14.000 werknemers en meer dan 100 bestemmingen in 23 landen. Hoe is de uiteindelijke totstandkoming van de route gegaan? Ik kan mij voorstellen dat er door de coronacrisis vertraging is veroorzaakt? “In 2019 zorgde de investering van WestJet in directe vluchten van Europa naar Alberta voor $ 90 miljoen aan uitgaven van 56.000 inkomende reizigers. Naast een succesvolle uitrol van vaccinaties in heel Canada, streven we ernaar om West-Canadezen gemakkelijke en unieke reismogelijkheden door heel Europa te bieden. Deze route was de volgende logische stap om toe te voegen aan ons Europese netwerk en onze samenwerking met KLM te bevorderen, terwijl we de veilige herstart van het internationale reizen ondersteunen en het economisch herstel van Canada bevorderen.”

Is het het idee om het aantal vluchten per week te gaan uitbreiden? “Op dit moment is er op dat gebied geen nieuws, maar naast een succesvolle uitrol van vaccinaties in heel Canada en de vraag naar retourvluchten, blijven we verdere mogelijkheden evalueren.” Wat zijn de USP’s van WestJet? Wat is jullie doelgroep bijvoorbeeld? “Dat we door mensen worden aangedreven, we werken als één team en werken samen om te winnen. We treden op als een wereldwijde luchtvaartmaatschappij, maar zijn nog steeds authentiek Canadees. We zijn zorgzaam in de kern. We hebben geen specifieke doelgroep.” Weten jullie al of je in de winter de vlucht naar Calgary blijft aanbieden. “Helaas is de markt op dit moment niet zo dat we ook in het winterseizoen blijven vliegen. We hopen terug te keren voor in de zomer van 2022.”

De route De route Calgary – Amsterdam wordt nog tot 5 september twee keer per week gevlogen, andersom wordt Amsterdam – Calgary tot 6 september twee keer per week gevlogen. Met ingang van 9 september vliegt de luchtvaartmaatschappij drie keer per week van Calgary naar Amsterdam (tot 31 oktober) en van Amsterdam naar Calgary wordt drie keer per week gevlogen met ingang van 10 september (tot 1 november).

Deel dit artikel