11 september: 2001 – 2021

Door: Arjen Lutgendorff


Foto: Anthony Correia / Shutterstock.com

11 september 2001. Twintig jaar geleden alweer, maar het voelt als de dag van gisteren. Op onze oproep om herinneringen te delen werd massaal gereageerd…

Een voetnoot op pagina 4 “Op 11 september 2001 was ik namens Sunair met een groep reisagenten op studiereis in Gambia. Overdag kregen we onbevestigde geruchten dat er ‘wat aan de hand was in de wereld’. Mobiele telefoons waren er nog nauwelijks, laat staan mobiel internet en we bevonden ons die dag geregeld in niemandsland. Bij aankomst in de accommodatie, die avond, kregen we van de lokale vertegenwoordiging meer informatie. We hebben toen de (Nederlandse) vakantiegangers in de enige lodge met televisie gevraagd of we binnen (mind you, met twintig personen) mochten meekijken. Pas toen werd de omvang pas écht duidelijk en begrepen we dat het heel erg mis was. De dag erop heb ik bij een lokale krantenverkoper, zo eentje op een willekeurig kruispunt, vanuit de bus een krant gekocht. Verwachtingsvol om pagina’s met duidingen, beelden en interviews te kunnen lezen, zoals in Nederland het geval. Het bleek uiteindelijk slechts een voetnoot op pagina 4, met enkele hele kleine fotootjes. Het lokale nieuws over regionale verkiezingen en de dagprijzen prijzen van gewassen bleek lokaal veel relevanter.” Dave Kroet (Jaarbeurs/Travel Congress) De meest soepele regeling “Anderhalve dag werd ik ingewerkt bij het toenmalige Special Traffic (zo gaaf dat die naam weer terugkomt/is). Begonnen op maandag, dinsdagmiddag gebeurde het - collega Gidget kwam de afdeling op er riep 'er is een vliegtuig het WTC ingevlogen'. Wij naar buiten kijken en geen rook zien. 'Nee, niet hier in zuidoost, maar in NYC'... Ow f*ck- woensdag zat ik aan de telefoon mee te helpen annuleringen aan te nemen. We hadden de meest soepele regeling destijds. Was een rollercoaster met een hoop angst aan het thuisfront (net nieuwe baan, net zwanger - mijn vrouw dan hè -) en dan dit. Het is goed gekomen heb er bijna tien jaar gewerkt en denk er altijd aan terug als deze datum er weer is.” Walter Colijn (ZRA bij Travel Counsellors)

Foto: Sean Pavone / Shutterstock.com.

Hectiek en leermoment “De volgende dag alle hens aan dek en volledige focus op de telefoon om iedereen te woord te staan. Wat een hectiek en leermoment. Blijf daar ook altijd aan denken.” Monique Schweitzer-van Der Wijk (onder andere ex-Tenzing Travel) Aangeslagen “Ik was op studiereis op Tenerife met Evenements Reizen. Iedereen was aangeslagen.” Nicole Nuijens van Maasakkers (eigenaar The Travel Club Nicole Nuijens) Een hele rare tijd “Ik werkte toentertijd bij NBBS Reizen op de Meent in Rotterdam maar was met ouderschapsverlof toen het gebeurde. 9/11 was de reden voor het faillissement van NBBS. Begin oktober, bij terugkomst van mijn ouderschapsverlof nog twee weken gewerkt om mensen tickets die al betaald en geprint waren mee te geven en toen was het voorbij. Was een hele rare tijd toen met veel onzekerheden over de toekomst van reizen.” Naomi Scholten-den Brinker (Reisbureau Oud-Beijerland) Breaking news “Ik had Airtrade aan de telefoon toen het gebeurde en hoorde het daar van de collega's. Direct mijn moeder gebeld en toen was het nog niet eens op NOS of CNN. Vijf minuten later belde ze mij terug dat CNN met breaking news ging uitzenden. De eerste beelden die ik zag, was pas 's avonds rond 22.00 uur. Bizar om de beelden te zien en tot diep in de nacht zitten te kijken.” Kim Tempelman (D-reizen) Kersverse moeder “Was net vijf dagen kersverse moeder en kreeg op het moment dat het tweede vliegtuig in de toren vloog kraambezoek van mijn huisarts. De lieve man is gaan zitten, kon niet meer praten en was totaal in shock.... En ik kon alleen maar janken door alle emoties en de hormonen die door m'n lijf gierden. Mensen die van wanhoop uit het raam sprongen... ik krijg ze nooit meer van m'n netvlies af.” Mariëlle Henzen (TravelTeam) Op huwelijksreis “Ik kan nog steeds niet naar die foto's kijken van de Twin Towers. Eigenlijk kan ik het nog steeds niet geloven. Het moet voor de nabestaanden elke dag nog intens moeilijk zijn. Ik was op huwelijksreis in Griekenland. Ik kocht een watertje bij een klein supermarktje. Boven de kassa hing een kleine TV. Onbewust keek ik ernaar en zag die beelden. Ik dacht dat er een slechte B-film op stond. Het duurde lang voor het besef kwam. Na de vakantie was ik betrokken bij enorme reorganisaties bij mijn toenmalige werkgever BCD Travel. Werktijdverkorting, centraliseren admi-afdelingen, gedwongen ontslagen... Ik maakte dagen van 18 uur om het bedrijf erdoorheen te helpen. Het litteken dat zoveel mensen het bedrijf moesten verlaten draag ik nog altijd bij me. Onlangs vierde ik dat ik 20 jaar getrouwd ben.” Vincent Hekkert (EURAM)

Klanten keerden om “Vergeet je nooit weer waar je toen was. Gewone dag op kantoor VX, klanten in de lucht op weg naar Boston, keerden om. Telefoontjes dat er iets was gebeurd, maar nog weinig beelden, geen internet of media zoals nu. Ik ging nog doodleuk een Galileo-training geven bij collega's in de Achterhoek niet wetend dat er zoiets groots was gebeurd. In de auto hoor je over mensen die uit de torens springen, pas ‘s avonds tv aan en die kon ik niet uitzetten. Schokkend en niet te bevatten. Wat een impact had dat in 2001, 10 dagen later was onze huwelijksreis naar Parga, vaste land dus ik dacht als weer luchtruim dicht gaat kunnen er overland wel terug.” Annette Daane (The Travel Club Annette Daane-Tienkamp) New York uitzoeken “Ik werkte bij D-reizen, met een klant, New York uit te zoeken. Ik vergeet het nooit meer. Mijn dochter is jarig op 11 september.” Wil van Lier (The Travel Club Wil van Lier) Egoïste “Ik werkte bij KRAS SterVakanties destijds. Wij hoorden via de radio wat er gebeurd was en 's avonds bij thuiskomst zag ik de beelden op TV. Geschokt was ik (en nog steeds als ik de beelden zie). De volgende dag kwam er een klant op het reisbureau, boos, want haar vliegtuig had boven Ierland moeten omkeren. Ze was op weg naar Amerika. Met tranen in mijn ogen stond ik in de winkel, te luisteren naar deze egoïste. Op mijn vraag of ze enig idee had wat er gebeurd was in Amerika en hoe de reacties vanuit de wereld waren op deze aanslagen, zei ze 'daar kan ik toch niks aan doen'... De voorpagina van het Eindhovens Dagblad heb ik altijd bewaard van dag erna.” Audrey Dahmen-Brouwers (Splinter Projects I interiors-exhibitions-events) Moeders allemaal in shock “Ik haalde mijn jongste op van schoolreisje. Moeders allemaal in shock. Konden ook niet lachen om de kinderen die allemaal onder de bank zaten in de bus. Vreselijk.” Carina Breitenstein (The Travel Club Carina) Vluchtstrook “Ik was net vier maanden mobiele reisadviseur bij Star Travel en had een bezoek gebracht aan een klant in Tiel voor een mooie reis naar Amerika. Ik reed in de auto op de A2 en opeens stopten auto’s op de vluchtstrook. Ik vond dat heel raar, maar ook gevaarlijk. Ik had een cd’tje opstaan dat opeens werd onderbroken door het vreselijke nieuws op de radio. Toen ik thuiskwam, belde de klant dat ze afzagen van de reis en ik hoefde geen offerte te maken. Ik ben verdwaasd naar huis gereden.” Erica Dankmeijer (Reisbureau Acire en Gayaway.nl)

Lees verder op pagina 11

Deel dit artikel