11 september: 2001 – 2021

Door: Arjen Lutgendorff


11 september 2001. Twintig jaar geleden alweer, maar het voelt als de dag van gisteren. Op onze oproep om herinneringen te delen werd massaal gereageerd…

Mijn eten geloof ik wel drie keer opgewarmd “Ik werkte bij Carson Wagonlit Travel. En had toevallig die week de coördinatie over de nooddienst. Bij vliegtuig twee mompelde ik dat ik maar een backup moest regelen voor ‘s avonds en na het vierde vliegtuig werd ik door het hoofdkantoor gebeld dat ze zelf de coördinatie terugnamen en ik per direct naar huis moest gaan om daar de nooddienst op te pakken (in verband met telefoonlijnen alleen vanaf daar te doen was). Ik heb met vier andere collega's tot diep in de nacht mensen aan de lijn gehad die overal gestrand waren. ‘U heeft 50 voicemailberichten,100 berichten’. Mijn gezin kwam braaf met thee aanlopen en mijn eten heb ik geloof ik wel drie keer opgewarmd. Ik heb pas om 23.00 uur de eerste beelden op tv kunnen zien. Ik had mensen aan de lijn die daar het zelf hadden zien gebeuren. Huilend, wanhopig. Ik was meer sociaal werker dan reisagent. Ik heb heel veel rare dingen meegemaakt met die nooddienst, maar deze herinneringen zijn nog steeds zo helder voor mij en zullen dat altijd blijven.” Netty Brugmans Vol verbijstering “Ik was thuis bij mijn vader die net die ochtend terug was gekomen van zijn werk (gezagvoerder KLM). Ik was met mijn 15 jaar nog niet werkzaam in de reisbranche. De hele dag vol verbijstering heb ik voor de tv gehangen. Daarna heb ik het wel een tijdje moeilijk gehad als mijn vader weer naar zijn werk moest en was natuurlijk superblij als hij dan weer veilig thuiskwam.” Karin Traa - van Giersbergen (Yourtravel Karin Traa)

Foto: Valeriy eydlin / Shutterstock.com

Gewijzigd “We (VX. Haaksbergen) hadden ‘s morgens net klanten op aanvraag naar New York geboekt. Ze hebben toen gewijzigd naar een andere bestemming. Twee jaar later zijn ze alsnog naar New York gegaan.” Diane Bouman-Robaard Geruststellende gedachte “Mijn start in de reiswereld, ik was juist begonnen bij Star Travel en heb de afgelopen jaren 20 jaar wel geleerd dat het altijd het donkerst is, voordat het weer ochtend wordt. Wanneer dingen echt slecht gaan, dan is het een geruststellende gedachte dat dit niet altijd zo zal blijven.” Marlous de Boer (ZRA The Travel Club) Passie “In de klas om reisagent te worden. Ik dacht daar gaat mijn baan, maar gelukkig m'n passie gevolgd en nu nog steeds happy.” Joyce Jba Alles viel stil “Ja ik weet die dag nog heel goed. Ik werkte toen al bij Krooder Reizen en was, heel bizar achteraf, bezig met een stedentrip naar New York. De klant zat bij mij aan de balie en we waren een leuk hotel voor een lang weekend aan het uitzoeken toen de man van de vrouw belde met het verschrikkelijke nieuws. Wij hadden geen radio/tv op het reisbureau en internet was er nog maar mondjesmaat. Alles viel stil en uiteraard ging deze stedentrip niet door. De dagen erna was er alleen maar ongeloof en heb ik geen nieuwsuitzending gemist.”

Deel dit artikel