Reisspecialisten vinden het nieuwe reizen uit in Sri Lanka

Door: Sharon Evers


Groepsfoto van de groep samen met het management van één van de Eco-lodges met wie we uitgebreid over de maatregelen en ontwikkelingen in Sri Lanka hebben kunnen spreken.

Afgelopen juni kwamen Sri Lanka specialisten Carolien Halm (Sri Lanka op reis) en André Ladenius (Singha reizen) bij elkaar. Zij wilden, vanuit hun liefde voor Sri Lanka, plannen ontwikkelen om reizen naar het land weer mogelijk te maken. Lettend op de regelgeving in Nederland en Sri Lanka moest het mogelijk zijn om reizigers een fijne vakantie te kunnen bieden in dit prachtige land.

Carolien en André delen inmiddels hun kennis over Sri Lanka met ZRA’s en helpen hen, onder de naam Sri Lanka Gateway, met het samenstellen en verkopen van maatwerkreizen naar Sri Lanka. Belangrijk onderdeel van het plan was dat een reis met collega’s naar het door de overheid oranje gekleurde Sri Lanka duidelijkheid kan geven over de mogelijkheden om verantwoord op reis te gaan naar het land. Op 5 september vertrokken Carolien en André met zes collega’s op een vlucht van Qatar Airways naar Sri Lanka. Het werd een divers gezelschap: ResiRest-oprichter Geert Kroos, Marleen Nijdam namens VvKR en reisondernemers Kim Nooyens (Reisbrigade), Ariëlle de Wit (Mimpi reizen}, Maaike Linde (NativeTravel) en Sylvia Raijmakers (De Reisprof). Hoewel het voorbereidende papierwerk volgens reisgenoot Sylvia "iets meer werk was dan normaal" viel het uiteindelijk te tonen aantal documenten mee en bleef het overzichtelijk. De overstap in Doha verliep vlot en zonder vertraging werden de reisondernemers warm ontvangen op de luchthaven van Sri Lanka. Zonder veel beperkingen Sri Lanka ontvangt al enige tijd volledig gevaccineerde reizigers zonder veel beperkingen. Bij het nieuwe reizen hoort veilig reizen, dus PCR testen en vaccinatiebewijs tonen. Ariëlle de wit: "Ik ben onder de indruk hoe men in Sri Lanka de zaken op orde heeft, hoe men alles desinfecteert en ook de training die de medewerkers in de hotels krijgen om met de nieuwe situatie om te gaan. Dit geeft mij een heel veilig gevoel.” Marleen vult hierop aan: "Bij ieder hotel wordt bij onze aankomst onze temperatuur gemeten. Ik ben als first timer Sri Lanka bezoeker onder de indruk van de gastvrijheid en de smaakvolle hotels.”

Andre en Carolien met een groep Duitse toeristen die we onderweg hebben ontmoet. Zij bevestigen onze indruk dat de bevolking toeristen hartelijk verwelkomt.

Dankbaar De route die de initiatiefnemers Carolien en André hebben samengesteld gaat grotendeels door het groene zuiden van Sri Lanka. Het eerste hotel is een zogenaamd Level 1 hotel waar we in afwachting van de uitslag van onze PCR-test heerlijk kunnen bijkomen van de reis hier naartoe. Al snel kunnen de deelnemers de reis vervolgen: in het historische Galle fort leidt de lokale gids Chirath hen rond. Daar wordt snel duidelijk hoe Sri Lanka reikhalzend uitkijkt naar het wegvallen van de Nederlandse negatieve reisadviezen zodat men weer volop toeristen kan verwelkomen, ze zijn er klaar voor. Carolien: "Ik kocht een armbandje bij een straatverkoper die vertelde dat hij enorm blij was weer toeristen te zien. Zijn dankbaarheid raakte mij en toen ik hem vertelde wat ons plan was wees hij mij aan waar hij woonde en nodigde mij uit om de volgende keer vooral een kopje thee te komen drinken met zijn familie. Dat ga ik zeker doen.” Luipaard In de middag reed de groep door naar het Yala National Park en wat een schitterende locatie was daar voor hen uitgezocht. Een prachtige eco lodge direct grenzend aan het park en de oceaan. Vanuit deze lodge wordt een avontuurlijke jeepsafari gemaakt. Hoewel het voor het land en de mensen die afhankelijk zijn van het toerisme belangrijk is dat er snel weer meer reizigers richting Sri Lanka gaan, genieten ze van het feit dat ze het park nagenoeg voor henzelf hebben. Ze spotten een luipaard en zijn getuige van een arend die een slang vangt vlak naast de jeeps.

Foto van onze jeepsafari in Yala National Park, dit populaire park was nagenoeg leeg.

Pers De deelnemers merken ondertussen dat de Sri Lankaanse pers de reis heeft opgepakt. “In meerdere artikelen over onze reis komt hun waardering naar voren. Op hetzelfde moment zien we ook dat in de Nederlandse media-aandacht wordt besteed aan onze reis door oranje gekleurd Sri Lanka.” Onder de indruk De volgende dag reist de groep het binnenland in richting Wellawaya. In de regio hebben ze de Buduruwagala Tempel bezocht. Dit is een bijzondere tempel midden in de natuur met een rustige en serene uitstraling. Later op de dag staat een kennismaking en presentatie van Hiran Cooray op het programma. Hij is een icoon binnen de Sri Lankaanse toeristenindustrie en vooraanstaand UNWTO (World Tourism Organization) commissielid. Zijn omvangrijke keten is al in een vroeg stadium begonnen om duurzaamheid te implementeren in hun bedrijfsvoering. Hij is zowel nationaal als internationaal een veel gevraagd spreker over dit onderwerp. Maaike geeft aan onder de indruk te zijn hoe in Wellawaya de lokale bevolking bij de accommodatie betrokken wordt. Het hotel zorgt actief voor werkgelegenheid en dus inkomen voor de dorpsbewoners. Lokale ondernemers Ella is de volgende bestemming. Het is een levendig backpackers dorpje aan de rand van het theegebied van Sri Lanka. Op de weg er heen ligt een mooie waterval waar we een groep Duitse toeristen tegenkomen. Zij bevestigen onze indruk dat de bevolking toeristen hartelijk verwelkomt. In Ella heeft Geert een gesprek met een vriendelijke lokale ondernemer. Zijn zorgen zijn groot, de gevolgen van het uitblijven van toerisme in Ella strekken zich verder uit dan je op het eerste gezicht zou denken. Toerisme is niet alleen de motor van het dorp maar heeft ook impact op de regio. Als de winkels en hotels in Ella sluiten, verkopen ook de boeren in de wijde omtrek minder.

Een leeg stalletje in Ella van een lokale ondernemer. Die aangeeft dat de gevolgen van het wegblijven van toeristen in zijn regio vergaande gevolgen. Zijn voedselwaren stal staat al anderhalf leeg.

Veilig en verantwoord Ook Marleen geeft aan dat deze reis bevestigt wat ze al dacht: “Veilig en verantwoord reizen naar landen buiten Europa is heel goed mogelijk. Natuurlijk zijn er bestemmingen waar het wel degelijk af te raden is om naar toe te reizen. Het is echt te makkelijk om de rest van de wereld buiten Europa een reisadvies-code oranje te geven. In feite ondermijn je daarmee de oorspronkelijk bedoeling van de reisadviezen.” Dat mag nooit de bedoeling zijn. Goed te doen Dat reizen in Sri Lanka goed mogelijk is bevestigen de initiatiefnemers Carolien en Andre. “Heerlijk om als reisondernemers te ervaren hoe het is om weer op reis te zijn. Het warme welkom die onze collega reisprofessionals in Sri Lanka ons geven is hartverwarmend. Het is heel goed dat we er nu zelf weer zijn en mogen ervaren dat we met een gerust hart onze reizigers hiernaartoe kunnen laten gaan. Gesteund Halverwege de reis kunnen de deelnemers al concluderen dat het zo belangrijk is dat ze deze reis hebben gemaakt. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor de mensen ter plaatse. Zij voelen zich gesteund. Toerisme is één van de belangrijke pijlers van de Sri Lankaanse economie. Daarom staat later tijdens de reis nog een overleg met de state minister en de tourist board gepland. André besluit met: "Onze missie is daarmee al deels geslaagd door ze een hart onder riem te steken. Veilig reizen en mooie vakanties maken kan. Het vraagt iets meer uitleg en voorbereiding over de protocollen maar daar kunnen we als reisspecialisten nu juist goed bij helpen.”

Lokale vrouwen dragen mondkapjes op Nine Arch Bridge

Deelnemers van de groep Andre Ladenius – Eigenaar Singha Reizen, Sri Lanka specialist Caroline Halm – Eigenaar Sri Lanka op reis, Sri Lanka specialist Marleen Nijdam – Secretaris bestuur VvKR (en Marlucia Travel) Geert Kroos – directeur ResiRest, verbindt wereldwijd lokale gezinnen en reizigers door maaltijden te organiseren bij mensen thuis Sylvia Raijmakers – De Reisprof (community voor de reisprofessional) en Sylvia Travel (zelfstandig reisagent) Kim Nooyens – Reisbrigade, rondreizen op maat naar verre bestemmingen Arielle de Wit – Mimpi reizen, Azië specialist Maaike Linde – Native travel, Azië Specialist

Deel dit artikel