“Wij voorzien een positieve toekomst voor Cyprus”

Door: Dylan Cinjee

Foto's: Cyprus Tourism


Hoe is de situatie op Cyprus, welke maatregelen gelden er en hoe wordt er gekeken naar de toekomst? We vroegen het aan Inge Lankes van Cyprus Tourism Benelux.

Hoe is de situatie op Cyprus? “De covid-situatie is enorm verbeterd op het eiland met een daling van positieve gevallen per dag en een hoge vaccinatiegraad. Bezoekers kunnen genieten van aangename temperaturen die ideaal zijn om tot rust te komen, het eiland te verkennen of een combinatie van beide.” Wat zijn de toelatingseisen? “Reizigers hebben het volgende nodig als ze naar Cyprus reizen:

  • Coronabewijs (EU DCC) + Cyprus Flight Pass (Passenger Locator Form)
  • Personen die reizen met een vaccinatie/herstelbewijs en kinderen onder de twaalf jaar zijn vrijgesteld van aanvullende testen ongeacht de kleurcode van het land van vertrek.
  • Personen die reizen met een testbewijs volgen de toelatingseisen die verschillen per kleurcode.
  • Een overzicht van de landen per kleurcategorie en ons laatste bestemmingsprotocol is te vinden op: https://www.visitcyprus.com/index.php/en/cyprus-covid19-travel-protocol

Wat is de vaccinatiegraad op het eiland? “78.6% van de Cypriotische bevolking heeft de eerste vaccinatie ontvangen en 74.6% is volledig gevaccineerd.” Welke maatregelen zijn er van kracht? “Om te kunnen genieten van bepaalde faciliteiten op de bestemming waar grotere groepen samenkomen is een SafePass verplicht (kerken, winkels, horeca, museums etc.) Personen die reizen met een testbewijs gebruiken de Cyprus Flight Pass de eerste zeven dagen van hun verblijf als SafePass. Vanaf dag acht is een antigeen sneltest vereist om een lokale SafePass te verkrijgen. Deze zijn beschikbaar in een groot aantal apotheken en laboratoria op het eiland, kosten maximaal €10 en zijn 72 uur geldig. Personen die reizen met een vaccinatie- of herstelbewijs gebruiken hun Coronabewijs (QR-code) als SafePass.”

Inge Lankes


“Het was fijn om te zien dat men zich veilig voelt”

Hoe was de zomer voor Cyprus? “Het was fijn om weer bezoekers te verwelkomen op het eiland en te zien dat men zich veilig voelde en op een aangename manier kon genieten van onze prachtige stranden, bezienswaardigheden en voorzieningen. Wij verwachten een algemene stijging in bezoekersaantallen in augustus ten opzichte van juli.” Wat zijn de verwachtingen voor het najaar? “Wij verwachten een stijging in bezoekersaantallen ten opzichte van najaar 2019 en juli/augustus 2021. Dit is gebaseerd op de toeristische bestemmingen momenteel geopend in de regio en het voordeel dat Cyprus heeft van lange seizoenen vanwege het aangename klimaat.” Waar moeten reisagenten rekening mee houden als ze een reis naar Cyprus verkopen? “Dat er ongeacht het seizoen volop gelegenheid is om nieuwe, interessante en avontuurlijke dingen te beleven en plekken te ontdekken die uniek en speciaal zijn voor het eiland.” Welke activiteiten raden jullie aan? “Dit is afhankelijk van het seizoen en de interesses natuurlijk, denk bijvoorbeeld aan het ontdekken van landelijk Cyprus tijdens een dagtrip of verblijf er in een kleinschalige accommodatie voor de volledige authentieke ervaring. Volg een van de 60 natuurpaden of vele fietsroutes verspreid over het eiland. Bezoek een archeologische opgraving, monument of museum. Flaneer over een wandelpromenade aan zee, strijk neer op een mooi strand of duik in het schoonste water van Europa of probeer eens een meze en neem daar net zoals Cyprioten alle tijd voor en bestel er een lekkere lokale wijn bij.”

Waar ligt de focus nu voor Cyprus? “Wij voorzien een positieve toekomst voor Cyprus als een bestemming voor het hele jaar met een speciale focus op de landelijke gebieden. We hopen dat de resultaten in 2022 hetzelfde niveau bereiken van 2019 zodat we door kunnen gaan met onze nationale strategie om het toeristisch product op het eiland te verbeteren en een stijging in aantallen te bewerkstelligen in het laagseizoen.” Wat is jullie boodschap voor de reisagenten? “Wij zijn trots op de lancering van ons nieuwe logo en merkidentiteit. Wij zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe voorstelling van Love Cyprus zo veelzijdig is als het eiland: een diverse bestemming, een blend van mediterrane culturen en een liefdevol eiland dat iedereen omarmt die het wil bezoeken. Alles aan Cyprus ademt liefde. Van de godin van de liefde die hier geboren is tot de verse lokale producten die liefdevol worden geproduceerd, en van de romantische zonsondergangen tot de authentieke gastvrije bevolking. Al deze elementen maken Cyprus tot wat het is en de liefde is wat ons maakt wie we zijn. Het is tijd om (opnieuw) verliefd te worden op Cyprus.”

Deel dit artikel