Deel dit artikel

Door: Arjen Lutgendorff


Corona-afscheid

“Niet leuk meer in reisbranche”

Na ruim 30 jaar reisbranche zit het er op voor Rob Jongmans (Relik & van Hooft). “Het laatste half jaar, sinds corona, is het niet meer leuk in de reisbranche.” Bekijk hieronder het gesprekje dat TravelPro met Rob had, die zeker 120 branchegenoten op bezoek kreeg.

Eind 2016 kwam het nieuws naar buiten dat John Goverde Relik & van Hooft over had genomen. Louise Poggio-Stolwerk (mede-eigenaar Relik & van Hooft) besloot destijds de reiswereld te verlaten. In september 2018 liet Jongmans over de verkoop aan Goverde het volgende weten. “John en ik lunchten bij Charelli, hier in Breda. We hadden het over allerlei zaken, want ik ken John al heel lang. We staan op, rekenen af, toen John zei: ‘Hoe is het met Relik?’, waarop ik op z’n Brabants zei: ‘Wilde gij het kopen?’, waarop John liet weten dat hij wel interesse had. Voor Louise en mij was het heel belangrijk dat onze mensen zich er thuis zouden voelen en daarnaast hadden we de afspraak dat Louise bij een verkoop zou stoppen en ik niet bij iemand in dienst zou gaan. Ik ben zolang eigen baas geweest, dan moet ik niet opeens iemand boven mij hebben. Daar ben ik geen gemakkelijk type voor. Toen de kogel over de verkoop door de kerk was, hebben Louise en ik hier allebei zitten janken. Het voelde als een scheiding. Uiteindelijk heb ik, een beetje bewust, haar laatste werkdag niet meegemaakt. Het was emotioneel heftig. Tijdens het afscheidsfeest schoot ik tijdens mijn speech weer vol, evenals haar ouders. De samenwerking die wij hebben gehad was uniek. Nu ben ik niet in dienst van Pelikaan Reizen, niet in dienst van Relik, maar nog steeds mede-eigenaar. Het is een perfecte constructie en Pelikaan Reizen is een schitterend bedrijf met 110 medewerk(st)ers. John is ook geen bla bla-figuur, no-nonsense, waar ik heel erg goed mee kan schakelen en heel goed mee kan samenwerken. Onderdeel van de deal was dat ik naast Relik & Van Hooft in Breda ook de reisbureaus van Pelikaan Reizen commercieel zou aansturen. Dat doet John heel goed, want hij laat het los. De administratie en marketing zitten centraal waardoor ik meer tijd en ruimte heb.” Op de vraag of hij voorlopig wel door wilde gaan, liet Jongmans in september 2018 weten: “Ik vind het nog te leuk. Dat ben ik extra gaan beseffen toen ik thuis lag met een hernia. Ik doe nu een hoop leuke dingen en heb met de medewerkers van de vijf winkels (Relik & Van Hooft in Breda en Pelikaan Reizen winkels in Zevenbergen, Prinsenbeek, Hillegom en St. Willebrord) een goede klik.”

Als dank voor zijn jarenlange inzet en waardering voor zijn ondernemerschap, ontving Rob uit handen van Erik Schuffel Erik Schuffel (Managing Director MSC Cruises The Netherlands BV) een cheque voor een cruisevakantie met MSC Cruises.