Spanje op oranje: een verrassing?

Deel dit artikel

Door: Sharon Evers


Als een dief in de nacht werd het reisadvies voor het populaire vakantieland, Spanje, aangepast van geel naar oranje. Was het te verwachten? Of een totale verrassing? TravelPro sprak een aantal Spanje-aanbieders en het Spaans Verkeersbureau over code oranje, dat dit keer niet op de hoogte is gehouden door de Nederlandse overheid.

Rafael Chamorro Marín (Directeur Spaans Verkeersbureau): “Via de ambassade en de respectievelijke ministeries, zowel in Nederland als in Spanje, staan wij eigenlijk altijd in permanent contact over zaken betreffende toerisme dus ook in het geval van het coronavirus. Helaas waren wij deze keer niet op de hoogte dat de Nederlandse overheid het reisadvies ging aanscherpen. Het zou beter zijn als dergelijke beslissingen bij consensus en met allerlei criteria worden genomen, niet per geval apart. Op dit moment worden er veel meer tests uitgevoerd dan voorheen en worden er meer besmettingen gedetecteerd. Echter de huidige situatie is heel anders dan die in maart en april.” Regionaal “Het zou beter zijn geweest als de Nederlandse overheid het reisadvies aanscherpt per regio/lokaal, net zoals in Frankrijk en Portugal, want ook in Spanje verschilt de situatie per regio/gemeente. Tenerife bijvoorbeeld heeft een goede epidemiologische situatie net als andere regio´s zoals Asturië. De regionale en lokale autoriteiten hebben en nemen nog steeds snelle en doeltreffende maatregelen in geval van lokale uitbraken. Dergelijke uitbraken komen echter in heel de wereld voor. Het Ministerie van Industrie, Handel en Toerisme heeft eind mei al samen met de toeristische sector 21 gedetailleerde protocollen opgesteld voor iedere soort accommodatie en bedrijf in de toeristische sector (hotels, zwembaden, stranden, enzovoorts) met technische en gezondheidsaanbevelingen om op een veilige manier van toerisme te kunnen genieten. Daarnaast hebben sommige regio´s toegezegd de kosten van een verlengd verblijf van de bezoeker te betalen in het geval ze gedwongen worden om in Spanje in quarantaine te gaan.”

Vertrouwen in de toekomst “Wij zijn van mening dat het beeld dat de Nederlandse vakantieganger heeft van Spanje nog steeds heel goed is. Iedereen weet dat deze coronapandemie een uitzonderlijke situatie is; iets wat zich nog nooit heeft voorgedaan, met situaties en gevallen die van de een op de andere dag kunnen veranderen. Over de hele wereld wordt door de verschillende autoriteiten erkent dat Spanje op zorgvuldige wijze de controle en het toezicht uitvoert. Spanje, zijn burgers en overheidsdiensten, gingen en gaan op verantwoordelijke wijze om met de pandemie en zullen dat ook blijven bij het beheersen van uitbraken. Wij zien de toekomst met vertrouwen tegemoet maar wij zijn ons ook zeer bewust van de grote impact die het coronavirus heeft op het toerisme en de economie. De Spaanse instanties en toeristische sector blijven eraan werken om de toeristen in alle veiligheid te ontvangen. En het Spaans Verkeersbureau in Den Haag blijft vanzelfsprekend ter beschikking staan van de Nederlandse toeristische sector en de toeristen voor al hun vragen enzovoorts Wij zijn er zeker van dat we gezamenlijk deze moeilijke tijden kunnen overwinnen.”

Luc Lentjes (Director Product & Yield bij TUI Nederland): “We werden niet totaal overdonderd. Er is wekelijks contact met Buitenlandse Zaken en we monitoren ook de reisadviezen van de omliggende landen, zoals UK en Duitsland). Daarnaast houden we de besmettingsgraden op de diverse bestemmingen nauwlettend in de gaten. Dat neemt niet weg dat het heel teleurstellend is en een klap voor de hele reisbranche dat nu voor heel Spanje een oranje reisadvies geldt.”

Annemiek van Drunen (Eigenaar ValenciAnna): “Sinds maart is de situatie al vol onzekerheden en twijfels. Met de stijgende corona-aantallen in Spanje was het wachten op een aangepast reisadvies. Sinds maart ben ik al aan het schakelen in mijn werkzaamheden en ben ik op zoek gegaan naar nieuwe kansen. Voorlopig liggen die kansen niet in de reisbranche, wat ik wel graag zou willen. Dus ik was niet erg overdonderd door het aangepaste reisadvies, wel betekent het voor mij weer schakelen en reageren.”

Arjan Mauritz (Directeur/oprichter Vivencia Travel): “Ik was in zeer lichte mate overdonderd door het aangescherpte Nederlandse reisadvies voor Spanje. Maar dat ook het reisadvies voor de Balearen werd aangepast, was wel een grotere verrassing. We hadden op voorhand de meeste reizen al geannuleerd, dus het ging maar om enkele extra annuleringen.”

Anne Middelkamp (Eigenaar Ardanza): “Het feit dat heel Spanje opeens oranje werd, heeft ons niet helemaal overdonderd. We zagen het eigenlijk al aankomen toen er meer regio’s oranje werden en ook qua berichtgeving uit Nederland waar er, naar mijn persoonlijke mening, te veel paniek gezaaid wordt. Toen Duitsland zei ‘Ga niet’, volgde Nederland al snel. Maar dat het reisadvies voor het hele land is aangescherpt, daar snappen we niks van.”

Niko von Soldenhoff is samen met Gerlinda Smit eigenaar van Tejeda Travel, een reisorganisatie uitsluitend gericht op het samenstellen van rondreizen door Andalusië. “Vele jaren hebben wij in onze vakanties door dit mooie deel van Europa gereisd. Inmiddels wonen wij er ook en genieten elke dag van het landschap, de cultuur, de mensen en alles wat Andalusië nog meer te bieden heeft.” Op de vraag of de ondernemers waren overdonderd op het aangescherpte reisadvies voor Spanje door Buitenlandse Zaken, antwoordt Nico: “Dat was geen verrassing, het zat eraan te komen. Maar dat wil niet zeggen dat het te begrijpen is.”