Riks de Jong lanceert privérondreis door Zuid-Afrika

Door: Sharon Evers


Stilzitten lijkt niet voor te komen in het woordenboek van Riks de Jong (TravelXL@home). De Budelse reisondernemer lanceerde in het begin van deze coronacrisis de Riks de Jong drive-inn vakantielounge en komt nu met privé-rondreizen door Zuid-Afrika. Daarnaast viert hij de 20e editie van zijn DJ-tour Artiestenreizen.

Deel dit artikel

Stilzitten lijkt niet voor te komen in het woordenboek van Riks de Jong (TravelXL@home). De Budelse reisondernemer lanceerde in het begin van deze coronacrisis de Riks de Jong drive-inn vakantielounge en komt nu met privé-rondreizen door Zuid-Afrika. Daarnaast viert hij de 20e editie van zijn DJ-tour Artiestenreizen. Als ik de gedreven ondernemer bel, die altijd wel een woordje of een mening klaar heeft, krijg ik een ietwat mopperende Riks aan de lijn. “De motivatie is ver te zoeken vandaag, het is alleen maar annuleren, weet ik hoe vaak omboeken en mensen ongelukkig maken. Daar word ik niet vrolijk van.” Om de gedachte te verzetten en omdat stilzitten niet bij hem past, is De Jong op zoek gegaan naar een nieuw product waar hij weer energie van krijgt en waar zijn klanten blij en weer gelukkig van worden. Hij moet hebben teruggedacht aan de reis die hem vorig jaar gelukkig maakte en dat was de rondreis door Zuid-Afrika. “Precies en daarom lanceer ik een privérondreis door Zuid-Afrika voor zestien personen. Het gaat om een reis met als hoofdbestemming het Makutsi Safari Springs privépark en aansluitend maken we een verzorgde stedentrip naar Johannesburg. Uiteraard geheel coronaproof. Er staan er twee gepland; de eerste reis, die ik zelf begeleid, staat gepland voor maart 2021 (met doorboekmogelijkheid naar eventueel juni of september) en de tweede, die door mijn collega Monique wordt begeleid, staat gepland voor november 2021. Mocht het virus dan nog niet de kop zijn ingedrukt dan wordt het project doorgeschoven, niet geannuleerd.” Om (potentiele) klanten te werven en de reis toe te lichten, geeft De Jong aanstaande maandag een Zuid-Afrika infoavond in een zaaltje in Budel.

image
image

Overtuigd Door te praten over dit nieuwe, maar ook spannende project hoor ik dat Riks zijn enthousiasme weer langzaam terugkrijgt. Hij begint te ratelen over de reis, maar vooral over het feit dat de eerste reis een dag na het versturen van de nieuwsbrief al zes optie boekingen heeft en de tweede al voor de helft vol zit. “Ondanks dat het programma en de prijs nog niet helemaal bekend zijn. Leuk toch? Daar word ik echt weer blij van. Mensen vinden het fijn en vertrouwd om te reizen in groepsverband. Dat is extra veilig, maar natuurlijk ook gezellig.” Op de vraag hoe spannend hij het zelf vindt om een rondreis naar het intercontinentale Zuid-Afrika te lanceren in coronatijd, antwoordt hij: “Het spannende is vooral dat het nu om grotere reissommen gaat. Die gedachte is heftig en de investering is groot. Maar ik wil niet wachten tot de klanten in de winkel komen en daarom ben ik zelf iets gaan opzetten. Ik werk al een tientallen jaren samen met de familie Weber, drie generaties eigenaar en oprichters van Makutsi Safari Springs, mede daarom ben ik ervan overtuigd dat het een onvergetelijke reis gaat worden.”

Riks de Jong


“Ik wil niet wachten tot de klanten in de winkel komen en daarom ben ik zelf iets gaan opzetten”

Jubileum Een ander paradepaardje van Riks zijn de DJ-tour Artiestenreizen. Dit jaar zou de twintigste editie worden gehouden, maar corona gooide roet in het eten. In het verleden trok de karavaan van Nederlandse artiesten, fans en muziekliefhebbers tevens naar Spanje en Kroatië, maar de laatste jaren is Turkije de basis van de DJ-tour. “Voor de reis van dit jaar had ik 60 fans geboekt staan, deze zijn voor 99% omgeboekt naar volgend jaar mei en wat denk je, ik heb er nog eens 30 pax en een nieuwe artiest bijgekregen. Dus 10 mei reis ik samen met 90 klanten naar Villa Side Residence aan de Turkse Riviera.” Tijdens ons gesprek prijst de Jong zijn leveranciers en partners in Turkije. “Het is geweldig om met deze mensen samen te werken. Alles kan en niets is te gek.” Wie denkt dat De Jong alleen de klanten levert, heeft het mis. “Nee joh, ik ben verantwoordelijk voor de vliegreis, het programma, de artiesten, de accommodatie, maar ook voor de apparatuur die door mij zelf een paar dagen voordat de vakantiegangers aankomen wordt gecheckt. Deze reizen zijn echt superleuk. Een geweldig sfeertje hangt er.” Of we binnenkort nog meer van De Jong kunnen verwachten? “Tuurlijk, je kent me toch?” Maar daarvoor zal ik even moeten wachten, want hij wordt gebeld. Neem maar snel op zeg ik. Je weet nooit wie er belt. Nu maar hopen dat het een positief belletje is en niet weer iemand die wil annuleren of omboeken…