Wie gaat er nu toerisme studeren?

Het zijn barre tijden voor de reisbranche. Bedrijven gaan failliet, reisprofessionals zijn gedwongen te stoppen en het plezier is ver te zoeken. TravelPro vroeg zich af hoe populair de toeristische opleidingen dit jaar zijn en in hoeverre de pandemie onderdeel is van het lesprogramma.

Door: Arjen Lutgendorff en Dylan Cinjee


Deel dit artikel

BUas


“Als de markt verschuift, verschuiven wij op inhoud”

Marco van Leeuwen loopt al vele jaren mee op de Breda University of Applied Sciences als Lecturer Travel Industry / Team Manager. Maar hoe populair is de opleiding toerisme nog nu de reissector wereldwijd keiharde klappen krijgt? Hoe ging en gaat het met de stages? Hoe ging het lesgeven vanuit huis en hoe was de stemming in Breda onder personeel en studenten en welke trends ziet Van Leeuwen? Bekijk of beluister hieronder het gehele interview.

Marco van Leeuwen

Wat vond je persoonlijk lastig aan de periode dat je van huis uit les moest geven? “In het begin vond ik het vooral heel erg leuk met nieuwe tools. Je kwam erachter dat er zoveel meer kan dan dat we al deden. Je zag ook de dankbaarheid bij de studenten met wie je continu contact kon houden. Wat je wel merkt is natuurlijk de balans met zelf schoolgaande kinderen het thuis werken. De hectiek van naar beneden rennen, boterhammen smeren en weer online gaan en de hoeveelheid schermtijd. De schermtijd was enorm.”

Wat waren de kritiekpunten, bijvoorbeeld op het online lesgeven, van de studenten? “Iedere schoolsituatie zal het herkennen dat sommige studenten het lastig vinden om de dag te starten. Als je om 9.00 uur een online meeting had met je team, dat ze bijna de neiging hadden pas om 8.55 uur uit bed te komen. We hebben direct een soort ‘rules of engagement’ opgesteld, dus ‘hoe vinden wij dat je attitude moet zijn als je online gaat’. Altijd de camera aan, verzorgd achter de camera. We zijn de assessments gaan ombouwen naar actieve en participatieve beoordelingen, dus hun houding werd meteen meegenomen. Dat heeft ze wel meteen op scherp gezet.”

image
image

Tio


“Al het lesmateriaal heeft een corona-sausje gekregen”

De instroom op Hogeschool Tio voor de hbo-opleiding Internationaal Toeristisch Management is dit jaar met 25% gestegen, ondanks dat de buitenlandse studenten vanwege Covid-19 grotendeels zijn weggebleven.

“De instroom van buitenlandse studenten is begrijpelijkerwijs gedaald. Gelukkig zijn er met name uit Europa wel de nodige buitenlandse studenten gestart en daarnaast zijn de huidige buitenlandse studenten ook verder gegaan met hun studie. Gezamenlijk studeert er ook dit jaar een mooie groep buitenlandse studenten op Tio”, laat Marion Ariëns (toerisme-docent bij Hogeschool Tio) weten aan TravelPro. Welk toekomstperspectief biedt Tio aan de studenten? “Wij leiden onze studenten breed op en hebben er vertrouwen in, zeker straks in het post-coronatijdperk, dat er behoefte blijft aan goed opgeleide jonge potentiële toeristische managers met een frisse kijk op de branche. Juist voor slimme, creatieve ondernemers zal er zeker plaats zijn. Daarnaast besteden wij in onze toeristische opleiding veel aandacht aan destination en visitor management omdat dat natuurlijk steeds belangrijker wordt, vooral in deze tijden. Met die ‘skills’ op zak, en de nadruk die we leggen op e-commerce en online marketing, gecombineerd met een open mind en kritisch denkvermogen, zorgt ervoor dat er altijd plaats zal zijn voor afgestudeerde Tio-studenten op de arbeidsmarkt.” Kunnen studenten dit jaar nog een stage in het buitenland volgen? “Onze studenten lopen met name stage in de zomermaanden en dat was de afgelopen maanden minder goed mogelijk in het buitenland. Onze studenten konden daarom vast een extra semester volgen of beter gezegd vooruitlopen om geen studievertraging op te lopen. Voor de komende periode is het nu nog lastig vooruitkijken. Wat vandaag geldt, kan morgen immers weer anders zijn. Feitelijk moeten we regelmatig op de ‘reset-button’ drukken om elke keer opnieuw te bekijken wat er wel en niet mogelijk is. Voor nu is de verwachting dat in de zomer van 2021 studenten weer volop stage kunnen lopen in het buitenland. Mogelijk wel extra als compensatie voor afgelopen zomer. We moedigen dit ook aan, mits het veilig is uiteraard, want we staan voor internationale mogelijkheden omdat een student daar enorm van groeit en beter voorbereid is op het werkveld later.” Hoe zit het met de stageplaatsen in Nederland? Hebben bedrijven daar nog wel tijd voor of willen ze juist graag (goedkope) stagiaires? “Enerzijds is het voor toeristische bedrijven zo’n bizarre tijd, dat ze al hun zeilen bij moeten zetten om deze situatie het hoofd te bieden, en dan geen tijd hebben om stagiaires goed te kunnen begeleiden. Anderzijds geldt dat er juist op dit moment ook veel vraag is naar creatieve oplossingen voor nieuwe procedures en daar kan een student juist goed bij helpen. Ook in deze tijden willen mensen nog altijd er even tussenuit en leuke dingen doen dus daar liggen absoluut kansen. Maar of bedrijven de tijd en energie hebben om hier aandacht aan te besteden, zal de komende tijd moeten blijken. Gelukkig worden Tio- studenten breed opgeleid en kunnen ze in meerdere branches terecht om stage te lopen.”

Marion Ariëns

Hoe wordt er op dit moment lesgegeven? “Tio biedt persoonlijk onderwijs in kleine klassen, dus gelukkig kunnen de studenten nu weer naar de vestigingen komen om ‘live’ lessen te volgen. Wel zijn er aanpassingen gedaan.” Hoe hebben jullie je voorbereid op dit schooljaar? “Tio heeft heel snel geschakeld. Vanaf dag één van de pandemie werden alle lessen online gegeven. Het programma is aangepast en we hebben studenten verschillende keuzes gegeven. De vestigingen zijn sinds enige maanden helemaal ‘coronaproof’. We zijn er dan ook trots op dat we bij Tio als een van de weinige hogescholen weer volledig fysiek les kunnen geven, rekening houdend met alle coronamaatregelen. Denk aan de anderhalve meter, looproutes, lokaalinrichting, aanpassingen in de kantines, maximale aantallen per ruimten, mondkapjes voor verplaatsingen in het gebouw en veilige opstelling in lokalen. Ook is de maximale groepsgrootte voor lessen op menig vestiging naar beneden bijgesteld. Alle lessen worden hybride aangeboden. Dat betekent fysiek op de vestiging maar ook live, online vanuit huis te volgen en deel te nemen. Dus als je een paar dagen thuis moet blijven met gezondheidsklachten hoef je geen les te missen. De docenten hebben cursussen ‘online en hybride lesgeven’ gevolgd. Bovendien hebben de studenten die geen stage konden lopen door corona en dit wilden, een extra semester lessen kunnen volgen tijdens de zomermaanden. Zo loopt hun studie geen vertraging op.” In hoeverre is de pandemie onderdeel van het lesprogramma? “De zomermaanden zijn onze ontwikkelmaanden en al het (toerisme) lesmateriaal heeft vanzelfsprekend een ‘corona’ -sausje gekregen. De totale impact van COVID-19 op het toerisme is natuurlijk nog lang niet duidelijk, maar dat de impact van ongekende orde is, is evident. Of het nu gaat om faillissementen, reisadviezen of bezoekersaantallen, in elk vak nemen we de huidige ontwikkelingen in voorbeelden mee. Onze docenten zijn professionals die werkzaam zijn in de branche dus zij staan dichtbij de realiteit en nemen actuele voorbeelden mee naar de les.” Wat zijn je verwachtingen voor dit schooljaar? “Ik verwacht dat we ‘live’ les kunnen blijven geven. Dit is goed voor de studievoortgang maar ook het studieplezier. In ieder geval is ook nu gebleken dat we als Tio heel snel kunnen schakelen en zorgen dat de student het onderwijs krijgt waar hij/zij recht op heeft binnen de mogelijkheden die de overheid en corona ons geven. Dat is de kracht van ondernemerschap.”