Griekenland: genoeg te doen in ‘gele’ regio’s

Griekenland is nog steeds ‘erg gefrustreerd’ door het besluit van Nederland om het reisadvies voor alle Griekse eilanden op oranje te zetten. Alleen het schiereiland Peloponnesos en het Griekse vasteland bleven op ‘geel’.

Door: Theo de Reus


Deel dit artikel

Het argument van de Nederlandse overheid dat ook de Grieken zelf na bezoek aan een van de eilanden het advies krijgen in quarantaine te gaan, klopt niet, zegt Eleni Skarveli, de directeur van het Grieks Verkeersbureau voor de Benelux. Wel krijgen inwoners van Griekenland die na een vakantie terugkeren het vrijblijvende advies om vijf dagen vanuit huis te werken, voordat zij teruggaan naar kantoor. "Dat is een vrijblijvend advies, uit voorzorg, dat te vergelijken is met het in Nederland geldende advies om zoveel mogelijk vanuit huis te werken", benadrukt zij nogmaals. "Voor Nederlandse bezoekers en toeristen uit andere landen geldt geen enkele quarantaineregel in Griekenland." Volgens Skarveli doet de maatregel geen recht aan Griekenland als bestemming en kunnen de Griekse eilanden niet als één regio worden gezien. Schrale troost is dat er gewoon gereisd kan worden naar het vasteland van Griekenland en de Peloponnesos, waarvoor code geel geldt. Volgens het verkeersbureau is ook daar meer dan genoeg te zien en te beleven. We zetten een aantal suggesties op een rij. De Peloponnesos Vanaf Schiphol vlieg je in drie uur direct naar Kalamata, wat bekend staat als het olijvenparadijs. Deze plaats is een goede start voor een vakantie op het grootste schiereiland van Griekenland, de Peloponnesos. Rond Kalamata kun je mooie fietstochten maken, je kunt wandelen door de vestigingsstad Monemvasia of terug in de tijd reizen in de stad Olympia, de geboorteplaats van de Olympische Spelen. Of relax op een van de stranden in Mani, ga raften op de Lousios rivier in Arcadia of maak een meerdaagse wandelroute: de Menalon Trail.

Chalkidiki.

Chalkidiki Vlieg direct naar Thessaloniki en reis in 40 minuten naar het schiereiland Chalkidiki. Dit is de perfecte combinatie tussen ongerepte landschappen, stranden aan een mooie blauwe zee en een ruime keuze aan mogelijkheden om te doen, verspreid over drie landtongen: Kassandra, Sithonia en Pro-Athos.

Epirus (links) en Parga (rechts).

Epirus (boven) en Parga (onder).

Epirus Een bestemming met uitbundige natuur en authentieke Griekse dorpen. Tip van het verkeersbureau: vlieg rechtstreeks naar het vliegveld Aktion, van waar je in korte tijd het kleurrijke stadje Parga bereikt. Meer tips: ga zeilen in Sivota, van stad naar stad hiken in het Pindosgebergte of vaar met een bootje over het meer van de stad Ioannina.

Thessaloniki.

Thessaloniki Vlieg rechtstreeks naar het multiculturele Thessaloniki, de stad die bekendstaat om zijn goede lokale keuken en mooie boulevard. Hier vandaan kun je naar de havenstad Volos en Meteora, bekend van zijn gigantische rotsen met kloosters. De kloosters zijn ooit gebouwd door monniken die wilden ontsnappen aan vervolging door de Turkse bezetters en hier een schuilplek vonden.

Metoria.