Hoe houd je deze crisis vol als zra?

Deel dit artikel

Door: Sharon Evers


Dat deze crisis meer kapot maakt dan lief is, hoeven we jou niet te vertellen. Zeker als je als zra al ruim zes maanden - en wellicht langer - geen inkomsten hebt. Hoe houd je dit vol? Stop je met jouw onderneming? Of zoek je naar een tijdelijke bijbaan? Of strijd je dapper door?

Uit de poll, geplaatst op 8 september in de besloten Facebookgroep TravelPro's Only, blijkt dat 68% van de 203 deelnemers noodgedwongen een baan naast hun onderneming heeft aangenomen. Of ernaar op zoek zijn. Er wordt voornamelijk gezocht naar een tijdelijke baan om de schade die de coronacrisis met zich mee brengt zo veel mogelijk te beperken. Het merendeel weigert te stoppen als zra. Maar dat het merendeel er een baan bij moet nemen en de zra-onderneming tijdelijk on hold te zet, laat nogmaals de ernst van de situatie zien. Van de deelnemers zegt 28% niet te stoppen als zra en er ook geen baan bij te nemen. Echter, laat 4% weten te zijn gestopt met hun reisbureau.

image

“Het is vreemd om na 35 jaar reiswereld stappen terug te doen” Desiree Schepens (TravelXL at Home Goirle) werkt meer dan 35 jaar in de reiswereld. Sinds 2000 is zij werkzaam als zra. “Met de nieuwe wetgeving pakketreizen ben ik me al snel achter de oren gaan krabben en mezelf de vraag gesteld of ik nog met zoveel passie mijn werk als reisadviseur kan uitoefenen.”

“Ik ben genoodzaakt om er een baan bij te zoeken” Linda van Haaster (The Travel Club Huizen) is onlangs gestart als verzorgende in een verpleeghuis. “Sinds vijf jaar heb ik mijn eigen reisbureau, maar door deze crisis ben ik genoodzaakt om er een baan bij te zoeken. Die heb ik gevonden in een verpleeghuis, waar ik voor 28 uur ga werken.”

“Ik kon mijn goedlopende zaak niet zomaar aan de kant zetten” Bianca Buijk (The Travel Club) heeft na twintig jaar - waarvan tien jaar als zra - werkzaam te zijn geweest in de reisbranche de deuren van haar reisonderneming gesloten. “Ik heb altijd al een zwak voor de politie gehad maar ik kon mijn goedlopende zaak niet zomaar aan de kant zetten. Nu de deur door de coronacrisis dichtging, omdat de reiswereld op slot ging, werd ik door mezelf gepusht om eens verder te kijken en een andere kant op te gaan.”

image

“Blijf wel zichtbaar met je reisbedrijf” Marjan Kamminga (Travel4U in samenwerking met Amondo GmbH en Schmetterling – TravelXL): “Wil je inkomen blijven genereren, zowel in loondienst als zzp’er, dan dien je creatief te zijn of te gaan worden. Ga op onderzoek uit is mijn motto, schrijf je vooral in bij uitzendbureaus en ga creatief worden in de aanloop naar de feestdagen toe. Ik heb een gedeelte van mijn Tozo 1 gebruikt voor het inschakelen van een coach om zowel privé als zakelijk even weer op het juiste spoor te komen.”

“Ik wil mijn dromen niet langer on hold laten staan” Heidi Vermeer (Ver&Meer Reizen/ReisCreaties) heeft in maart haar rondreis onderbroken en is weer terug naar Nederland gegaan. “Tot die tijd werkte ik remote over de gehele wereld. Na drie drukke maanden van annuleringen en omboeken van reizen, heb ik gesolliciteerd bij mijn vorige werkgever Holland Casino.”

“Ik wil dat mijn klanten een onbezorgde vakantie hebben” Marga van der Linden (Personal Touch Travel) is 30 jaar geleden de reisbranche binnenkomen en zegt ‘m nu na zeven jaar aangesloten te zijn geweest bij Personal Touch Travel gedag. “Deze hele situatie maakt me enorm zenuwachtig. Ik wil dat mijn klanten een onbezorgde vakantie hebben en niet een met mondkapjes en testen. Daar sta ik niet achter en het maakte me nerveus. Ik weet ook niet hoelang dit allemaal nog gaat duren.”

“Ik wil nu positieve energie opdoen” Maaike Schoutsen (Just be Travellers/United Travel): “Ik werk nu sinds begin juni in een ijssalon, maar dit seizoen loopt ten einde. Ik had de hoop om tegen die tijd weer mooie reizen te mogen samenstellen, maar helaas.”

image

“Het reservepotje gaat een keer leeg” Sietske Meusen (Personal Touch Travel): “Ook al heb je een reservepotje, op een gegeven moment houdt het een keer op. De rest van dit jaar en begin volgend jaar verwacht ik ook nog niet de gewenste inkomsten. Momenteel heb ik een hele leuke bijbaan bij de Efteling, met de vrijheid die ik als zra ben gewend.”

Lees meer reacties op de besloten Facebook-pagina: TravelPro’s Only.