Historisch Malta

Malta is ruim 7.000 jaar oud en daarmee één van de oudste beschavingen in Europa; dus ouder dan Stonehenge in Engeland, het oude Egypte of onze Nederlandse hunebedden. De eerste bewoners van Malta vestigden zich ongeveer 5.000 jaar geleden op het eiland en door de eeuwen heen creëerden zij een beschaving met bijvoorbeeld de alom bekende megalithische tempels die nog steeds te bezoeken zijn. Enkele gebouwen die hier centraal staan zijn; de middeleeuwse vestingstad Mdina, de middeleeuwse citadel op het eiland Gozo, de forten van de vestingwerken rond de Grand Harbour, de zestiende-eeuwse hoofdstad Valletta en verschillende gebouwen die ontstaan zijn door de Britse bezetting. Malta is één groot historisch openluchtmuseum; of er nu door de oude straten van Valletta gewandeld wordt of een evenement op een historische locatie bijgewoond wordt. Er is zoveel te bewonderen en te bezoeken, hieronder een aantal ‘must see’ locaties. Hal Saflieni Hypogeum Het Hypogeum, gelegen in het kleine dorpje Paolo, is een ondergrondse begraafplaats, verdeeld over maar liefst drie niveaus. Deze begraafplaats was in gebruik tussen 4.000-2.500 voor Christus en naar schatting vonden ongeveer 7.000 doden hier hun laatste rustplaats. Het complex werd bij toeval ontdekt in 1902 toen bouwvakkers een gat boorden voor een waterput en op een ondergronds labyrint stuitte. Na deze ontdekking werd het complex onderzocht en werden er diverse (aardenwerken) attributen gevonden die de opgravers meer inzicht gaven in de neolithische begrafenisrituelen. Doordat het complex zeer kwetsbaar is mogen er maar een bepaald aantal bezoekers per dag naar binnen, dus zorg dat je ruim van te voren je kaartje reserveert. Sint Jansco-kathedraal Centraal in Valletta ligt één van de fraaiste en belangrijkste attracties van Malta; de Sint-Janscokathedraal. Van de buitenkant ziet deze zestiende-eeuwse kathedraal er misschien wat sober uit, maar de pracht en praal binnenin maken alles goed. Deze zeer rijkelijke versierde barokke kathedraal is in opdracht van de Ridders van de Orde van Malta ontworpen door de Italiaanse kunstenaar Mattia Preti, die onder andere diverse fresco’s schilderde van scènes uit het leven van Johannes de Doper die op het plafond te bewonderen zijn. De acht kapellen aan weerszijden van de kathedraal zijn elk toegewijd aan patroonheiligen van de acht secties van de orde en beschikken over uitmuntende kunstwerken. Eén daarvan is het beroemde kunstwerk: de onthoofding van Johannes de Doper, geschilderd door Caravaggio.

St. John's Co Cathedral Interior

Mdina De ommuurde stad Mdina ligt op het hoogste punt van Malta, ongeveer in het midden van het eiland. De stadsmuur werd vroeger gebruikt als uitkijkpunt over de zee op zoek naar naderende vijanden en verkeerd nog steeds in goede staat. Droom heerlijk weg op één van deze uitkijkpunten. Mdina staat vol met kloosters, kerken, woningen en paleizen uit de baroktijd. Binnen de stadsmuren rijden bijna geen auto’s en kan er heerlijk door de straten rondgedwaald worden. Binnen in de stad is het superstil; vandaar dat Mdina ook wel de ‘stille stad’ wordt genoemd. Vanuit het centrum van Mdina kun je eenvoudige te voet naar het aangrenzende Rabat, tevens een authentieke stad met als cultureel hoogtepunt de Sint Pauls Catacomben.

Mdina Street

De Megalithische Tempels De megalithische tempels van Malta zijn wereldberoemd. Lange tijd waren deze tempels de oudst bekende vrijstaande stenen monumenten ter wereld. Het tempelcomplex bestaat uit zeven tempels die verspreid staan over zes locaties op de Maltese eilanden. Ondanks verschillende pogingen in de historie om de tempels te vernietigen, toch zijn ze goed bewaard door het gebruik van duurzame materialen. Ook al verschillen de tempels van elkaar qua ontwerp, ze hebben bijna allemaal een elliptisch voorplein. De oudste tempels van dit complex, de Ggantija Tempels, zijn terug te vinden op het eiland Gozo.

Ġgantija Temples

Valletta Valletta is de hoofdstad van Malta en mag zich tevens de kleinste hoofdstad van Europa noemen. Maar voor Valletta geldt: klein maar fijn. Valletta is genoemd naar de grootmeester Jean de La Valletta die in 1565 het eiland verdedigde tegen indringers. In 1798 werd Valletta overgenomen door de Franse revolutie onder het bevel van Napoleon Bonaparte, maar twee jaar later hadden de Engelsen de stad alweer ingenomen. Vandaar de vele Engelse invloeden, zoals het rijden aan de linkerkant van de weg. Deze veroveringen hebben grote schade toegebracht aan Valletta, maar de laatste jaren is er veel hersteld en in de oorspronkelijke staat teruggebracht. De stad is rijk aan kerken en kathedralen en was niet voor niets Culturele hoofdstad van Europa in 2018 en mag dus niet ontbreken tijdens het cultuur snuiven op Malta.

Valletta Coast

Wil je alvast een voorproefje op de cultuur en historie op Malta, maar kan je er op het moment niet naartoe? Geen probleem, want Heritage Malta heeft meer dan 30 exposities en sites online opengesteld via Google Arts & Culture. Hoe werkt dit? Download de app van Google Arts & Culture op je mobiel en breng zo digitaal een bezoek. Er zijn heel veel foto’s en video’s online beschikbaar, maar er zijn ook online exposities zoals die van het National Museum of Archaeology. Het aantal mogelijkheden wordt bijna dagelijks uitgebreid met nieuwe sites en exposities. Klik hier voor meer informatie en de mogelijkheden. Kijk voor meer tips en info op www.visitmata.com/nl Malta, Ontdek Meer

image