Michelle de Wit in ANVR-bestuur

"Ik ga een goede discussie nooit uit de weg"

Door: Theo de Reus


Travelcenter de Wit werd vorig jaar bij de Reisbureau van het Jaar Verkiezing uitgeroepen tot beste reisbureau in de provincie Noord-Brabant.

Michelle de Wit (Travelcenter De Wit) is benoemd als bestuurslid van de ANVR, als opvolger van Don Kaspers die per 1 juli vorig jaar is afgetreden. "Ik ben niet bang om mijn mening te geven."

Waarom heb je je kandidaat gesteld als bestuurslid? "Ik zit al een tijdje in het bestuur van DTA en ben nauw betrokken bij DTRU. Ik merk dat ik makkelijk op dat niveau kan meepraten. Misschien ben ik altijd iets te bescheiden geweest. Ik heb vaak de neiging tegen anderen op te kijken. Door die functies de afgelopen jaren te bekleden, ben ik wel gegroeid. Ik merk dat ik het fijn vind om overal bij betrokken te worden en een steentje te kunnen bijdragen. Mijn naam viel een keer bij diverse vergaderingen toen het over de vacante functie in het ANVR-bestuur ging. Ik kreeg van veel mensen de vraag of dat niets voor mij was. Na even nadenken bedacht ik: waarom niet? Ik ga het gewoon proberen." Jan Henne De Dijn (D-rt Groep en DTRU) noemt jou the right woman for the job. Wat maakt jou geschikt als bestuurslid, denk je zelf? "Ik paste goed in het profiel dat de ANVR had geschetst, zoals MKB-ondernemer en bij voorkeur een vrouw. Ik ben een manusje van alles. Ik kan me goed vastbijten in regels en richtlijnen en procedures. Ik wil heel graag dingen begrijpen. Ik denk dat dat komt omdat wij binnen ons bedrijf veel takken van sport beoefenen, dan moet je overal van op de hoogte zijn. Wat dat betreft, kan ik dingen vanuit verschillende invalshoeken bekijken en in het algemeen belang denken. Naast een aantal zeer uitgesproken en dominante personen in de reisbranche ben ik daarvan denk ik het tegenovergestelde. Ik ben vrij rustig, kan goed nuance aanbrengen, maar ik zal een goede discussie nooit uit de weg gaan. Dus ik ben niet bang om mijn mening te geven. Ik denk dat ik daarom the right woman for the job ben." Wat wil je bereiken als bestuurslid? En zit je er echt namens de retail in? "Ik weet niet of je dat zo moet zien. Het bestuur handelt in principe al in branchebelang. We hebben wel naar de positie van de retail in het bestuur gekeken en Don Kaspers was natuurlijk een retailer. Ik wil wel heel graag de retail in het bestuur vertegenwoordigen. Ik zou graag nog meer een brug creëren tussen retail en ANVR. Ik denk dat er met meer regelmaat goed en open gecommuniceerd kan worden en dat alle partijen daarin betrokken moeten worden. De informatiebehoefte is de afgelopen periode groter geweest dan ooit bij de leden van ANVR. Ik kan me voorstellen dat dit veel druk heeft gelegd op de ANVR, die het ook met beperkte middelen en medewerkers moet doen. Ik hoop daar op korte termijn een rol in te vervullen. Op langere termijn kun je denken aan een beter communicatieplatform tussen leden en ANVR."

Michelle de Wit


"De aansprakelijkheid is nu eenzijdig bij de reisorganisator neergelegd"

Heb je nog andere punten? "Ik zou meer betrokken willen worden bij de plannen die op tafel komen, zodat ook procesmatig het belang van de retail altijd wordt meegenomen. Een ander item is de aansprakelijkheid op reisorganisatorniveau volgens de Richtlijn Pakketreizen. De consument is goed beschermd, maar dat zou ook doorgetrokken moeten worden richting airlines en accommodatieverschaffers op Europees niveau. Nu wordt dat eenzijdig bij de reisorganisator neergelegd, die eigenlijk voor alle problemen moet opdraaien. Daar is Frank Radstake namens de ANVR al veel mee bezig en ik zou daar graag via de ANVR stuurgroep Consumentenzaken ook mee aan de slag gaan." En verder? "Het belangrijkste nu is de aanpassing van de steunmaatregelen op retailgebied. Dan heb ik het over reisbureaus en ZRA’s, want ZRA’s worden nauwelijks meegenomen in de steunpakketten. Daar doet de ANVR momenteel wel erg veel voor. Maar reisbureaus mogen formeel alleen hun margedeel in de TVL meenemen als omzet. Dan is de TVL opeens een fooitje geworden in plaats van een substantiële bijdrage aan je kosten. Dat is onevenredig ten opzichte van de TVL die een reisorganisatie ontvangt, waarbij je wel over de volledige omzet mag rekenen. Terwijl ik denk dat de kostenverhoudingen helemaal niet zo veel uit elkaar liggen." Hoe is het ondertussen met Travelcenter De Wit? "We hebben vijf reisbureaus en daarnaast 27 zelfstandige reisagenten onder Mijn ReisKennis. Dat is een leuke en betrokken club. Daar zijn we erg blij mee. We weten elkaar goed te vinden in deze moeilijke periode. Net als andere bedrijven in onze branche liggen we aan het infuus van de overheid. Nou hadden we gelukkig voor de crisis al wat vet op de botten. Daardoor hoef ik me voorlopig geen zorgen te maken over het voortbestaan van ons bedrijf en kan ik me blijven focussen op de toekomst. Er wordt mondjesmaat geboekt voor komend seizoen. De klant wil graag weten hoe het zit met flexibele voorwaarden. Aan het begin van het jaar hadden we meer aanvragen, maar na de persconferentie waarin Rutte nogmaals opriep om niet te boeken, viel het compleet stil. Ik hoop dat we gauw weer kunnen gaan boeken."

Deel dit artikel