Special Bonaire

Bonaire-experts aan het woord...

Door: Arjen Lutgendorff


“Het eiland en haar mensen geven mij een heel fijn gevoel”

Monique Talsma is ZRA (TUI at Home) op Schiermonnikoog. “Schiermonnikoog heeft iets met Bonaire en ik ben er écht fan van.” TravelPro sprak met Monique over het eiland waar zij in februari weer heengaat.

“In 2019 ging ik voor het eerst naar Bonaire toe, omdat mijn dochter daarheen ging om uit te zoeken wat ze wilde gaan doen. Ik dacht eerst dat het niks voor mij was, want hier op Schiermonnikoog hebben wij bijvoorbeeld al een geweldig mooi strand. Dat heb je daar minder. Maar het eiland en haar mensen gaven mij een heel fijn gevoel. De warmte op je lichaam, de kleinschaligheid, betrokkenheid, je bent er ontzettend welkom.” Wanneer het TIME TO SMILE Chogogo Dive & Beach Resort open is, gaat Monique terug naar Bonaire. “Dan gaan mijn man en ik alle tijd nemen om het eiland nog beter te leren kennen. Hij is er nog niet eerder geweest. Ik heb praktisch alles van het eiland in grote lijnen gezien, maar ik wil terugkeren om volop te genieten. Het is er zo prachtig.” Kleinschaligheid “Het leuke vind ik de kleinschaligheid van de accommodaties én het eiland an sich. Niet de grote resorts zoals je op andere Caribische eilanden ziet. Alles op Bonaire is klein, intiem. Verder heb ik er ontzettend genoten van Washington Slagbaai National Park. Het is er werkelijk prachtig. Je moet wel goed weten wie je er heen stuurt. Je moet niet iemand erheen sturen die een ‘bounty island’ verwacht. Je moet iets hebben met kiten, duiken, snorkelen, verwend worden op culinair gebied en genieten van het weer.” Massa Over het toenemend toerisme op Bonaire laat Monique weten. “Het inwoneraantal van Bonaire is in korte tijd verdubbeld. Op het eiland zijn ze ook een beetje bang voor de massa, maar het is een bestemming die niet voor iedereen is weggelegd. Echt goedkoop is het niet om er heen te gaan, dus dat houdt misschien wat mensen tegen, maar ze moeten er zeker wel voor waken. Dat hebben we op Schiermonnikoog ook. De kleinschaligheid moet worden gekoesterd” Cruise “Wat ik twee jaar geleden begreep is dat Bonaire het aantal cruiseschepen wilde inperken. Voor kleinere exclusievere cruiseschepen is er wel plek, maar op die grote cruiseschepen zit niemand op te wachten. De Amerikanen besteden wel en natuurlijk moet men op het eiland geld verdienen, maar aan sommige cruisetoeristen verdien je gewoon weinig. Ze moeten er wel voorzichtig mee zijn.”


“Nog nooit een ontevreden Bonaire klant gehad”

Annemarie Bruil (Persoonlijk reisadviseur The Travel Club) profileert zichzelf niet specifiek als Bonaire-specialist, maar is wel zeer groot fan van het eiland, waar ze zelf voor het laatst was in december 2020. TravelPro vroeg haar naar tips en haar persoonlijke voorkeuren.

“Bonaire is niet voor iedereen geschikt, dus ik durf niet iedereen er blind naartoe te sturen. Ik vind dat je het wel aantrekkelijk moet vinden om te duiken of snorkelen, want anders mis je een beetje wat Bonaire zo bijzonder maakt. Je moet niet naar Bonaire gaan voor de fantastische stranden. Je vindt er geen massatoerisme. Ik vergelijk het naar mijn klanten toe een beetje met Harskamp. Er zijn wat winkeltjes en terrasjes. Persoonlijke favorieten “Wat ik het leukst vind op het eiland? Ik vind heel veel dingen heel erg leuk. Ik ben twee keer met Woodwind mee geweest, waarmee je met een catamaran om Klein Bonaire heen kunt varen. Het zijn hele aardige mensen. Daarnaast vind ik Sorobon Beach Resort supergaaf, ondanks dat ze er geen zwembad hebben. Het ligt ‘op het strand’ en je leeft er op blote voeten. Daar moet je van houden. Het is wat ouder, IKEA-achtig en je betaalt wel de volle mep. Meestal boek ik Divi. Verder denk ik dat TIME TO SMILE Chogogo Dive & Beach Resort veel mogelijkheden biedt en daarnaast kan ik mij voorstellen dat er Delfins-klanten zijn, maar die zitten al heel snel vol.” Op tijd boeken Dé tip voor wie op vakantie naar Bonaire wil, is volgens Annemarie om er op tijd bij te zijn met boeken. “Mensen die nu nog voor de kerst willen boeken zijn eigenlijk al te laat. Sommige mensen gaan echt voor een bepaalde accommodatie en dan kan je maar beter op tijd boeken. Persoonlijk vind ik overigens dat je op Bonaire aan zee moet zitten, ook qua wind en muggen.” Nog nooit een ontevreden Bonaire-klant “Ik sluit mij aan in de rij van Bonaire-fans. Maar zoals gezegd, ik profileer mij niet specifiek als Bonaire-specialist, daar zou ik mezelf mee te kort doen. Daarnaast lijkt het me zakelijk gezien niet heel handig om jezelf zo specifiek te specialiseren. Ik ken Aruba en Curaçao ook goed en sommigen klanten zijn nu eenmaal meer geschikt voor een bezoek aan deze eilanden. Maar ik heb nog nooit een ontevreden Bonaire-klant gehad, je moet alleen wel weten wie je erheen stuurt. Niet iedere klant is een Bonaire-klant, maar diegenen die ik naar Bonaire boek zijn allemaal meer dan laaiend enthousiast. Had afgelopen jaar zelfs twee klanten die zo enthousiast waren dat ze gekeken hebben om een huis daar te kopen. Een huis hebben op Bonaire is ook mijn ultieme droom.”

Deel dit artikel