Prachtig Puglia

Deel dit artikel

Door: Sharon Evers


Er is heel wat om te doen geweest: hoe bied je (groeps)rondreizen aan in tijden van corona? Met een inspectierondreis laten TUI en Kras zien dat het prima gaat. Alhoewel prima een understatement is…

Veel over gehoord, maar nog nooit geweest. Dat geldt voor veel bestemmingen, maar op de een of andere manier had ik al een zwak voor Puglia voordat ik er überhaupt was geweest. Het is een bestemming die regelmatig op mijn social media-tijdlijn voorbijkomt en op de nodige likes kan rekenen. Maar heel eerlijk: Heleen Vetten (sales support TUI Nederland) maakte mij een tijdje geleden nog enthousiaster tijdens een van TUI’s Summernights. Hoe zij over deze regio sprak, zo enthousiast, deed mij verlangen naar dit prachtige stukje van bella Italia. En zo geschiedde.

image

Veel zin in Met een koffer vol zomerse kleding en - volgens de hedendaagse regels - mondkapjes vertrek ik middenin de nacht naar Rotterdam The Hague Airport. De vlucht naar Brindisi staat gepland voor 7.15 uur. Na een temperatuurmeting, dat toch even spannend is, vertrekt de groep reisagenten naar de hak van Italië en kan de inspectiereis van TUI/Kras beginnen. Ik blijf het bijzonder vinden dat je binnen een paar uurtjes in een totaal andere wereld bent. De sfeer is fijn en zelfs een beetje uitgelaten. Ik merk dat we er allemaal zin in hebben. Enorm veel zin in. Zelfs als reizen een beetje anders is dan voorheen. In Italië moet je één meter afstand houden van elkaar en binnen is het dragen van een mondkapje verplicht. In restaurants, als je eet of drinkt, mag hij af. Je moet je voorafgaand ook registreren en een gezondheidsverklaring van de RIVM invullen en meenemen. Daarnaast moet je bijhouden in welke horecagelegenheid je bent geweest en met wie.

Op naar de gelateria’s en trattoria’s Marijke van den Akker (reisleider Kras) verwelkomt ons in de bus met als eerste bestemming, Ostuni. Zij doet het werk al jaren en dat is te merken. Vol plezier, professionaliteit en met leuke anekdotes begeleidt Marijke ons door deze rondreis. Haar doel en dat van TUI en Kras is om reisagenten te laten ervaren hoe is het om een rondreis met een bus te maken in tijden van corona. Natuurlijk is het iets anders met de nodige aanpassingen, maar dat het geen afbreuk doet aan de reis an sich zal later blijken. Waar Marijke haar gasten normaalgesproken laat wisselen van plek, zodat iedereen een keer vooraan in de bus zit, gebeurt dat nu niet. Iedereen heeft een vaste plek en dat is wel zo hygiënisch. Daarnaast is het dragen van een mondkapje in de bus verplicht. Maar Ostuni dus. Wow, dit is dus pas echt Italië. (Ter info: ik ben een redelijk groentje als het om Italië gaat. Een weekendje Milaan en 48-uur Toscane, meer niet). Smalle straatjes met witte huizen, balkons vol bloemen en wapperend wasgoed, souvenirwinkels, gelateria’s en trattoria’s in overvloed. Ik kom nu al ogen tekort. En als we nog foto’s zouden maken met fotorolletjes, dan waren die nu al op. Dat belooft wat. Op naar Alberobello.

“Wow, dit is dus pas echt Italië”

Kabouterhuisjes In het hart van Puglia ligt de beroemde vallei de Valle d’Itria. Deze roem heeft de Valle d’Itria te danken aan de talloze, betoverende trulli die je er kunt vinden: witte huisjes met een kegelvormig dak. Vaak ook kabouterhuisjes genoemd. In totaal zijn er zo’n vijfduizend trulli te vinden in dit deel van Puglia, waarvan de oudste ongeveer driehonderd jaar oud zijn. We rijden naar Alberobello, waar het oude centrum bestaat uit kronkelige straatjes die geflankeerd worden door een kleine duizend traditionele trulli. Sinds 1996 zijn alle trulli in Alberobello toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. In de trulli zijn nu voornamelijk souvenirwinkeltjes en restaurantjes gevestigd, maar je kan er ook in overnachten. Neem plaats op een van de terrassen of slenter door de kronkelige steegjes en geniet. Dat gaat me zonder enige moeite goed af. Want wat is dit prachtig!

Goed nieuws: Vanaf komende zomer vliegt TUI fly vanaf Amsterdam naar Brindisi (Puglia).

Een stad onder de stad De volgende ochtend staat Marijke ons bij de bus op te wachten. We gaan naar Matera. Dat betekent een uurtje rijden, maar dat is door de verhalen van onze reisleider zo voorbij. Marijke laat weten dat Matera net als Ostuni en Alberobello prachtig en bijzonder is. “Elk stukje van Puglia heeft haar eigen unieke eigenschappen en dat maakt deze rondreis geweldig.” Matera is om vele redenen uniek. Het stadje in de regio Basilicata wordt al zo'n 35.000 jaar bewoond en is daarmee een van de oudste steden ter wereld en een van de eerste plaatsen waar mensen zich in Italië in de prehistorie vestigden. Maar Matera is vooral zo bijzonder om de grotwoningen, 'Sassi' genoemd. De Sassi vormen een soort stad onder de stad - een Citta Sotteranea - en worden nog altijd bewoond of gebruikt als restaurant, museum, winkel, galerie of hotel. Deze Sassi zijn de reden waarom Matera als allereerste plaats in Italië in 1993 op de Lijst van Werelderfgoederen van Unesco belandde. De filmwereld ontdekte ook al vroeg hoe fotogeniek Matera is. De Sassi dienden als decor voor een groot aantal, vaak door de Bijbel geïnspireerde, films zoals The Passion of Christ van Mel Gibson, The Young Messiah, King David en Ben Hur. Het is dan ook niet vreemd dat Matera zich in 2019 - samen met de Bulgaarse stad Plovdiv - Culturele Hoofdstad van Europa mocht noemen. We wandelen met een stadsgids door de Sassi-wijk en genieten opnieuw van de aangename sfeer die er heerst en zij laat ons zien hoe mensen vroeger in een Sassi woonden. Lunchen doen we in een trattoria en ondertussen staar ik vooruit naar de voornamelijk Italianen die er nu vakantie vieren, maar hier en daar hoor ik Nederlandse mensen kletsen en dat doet me deugd.

“Pasticciotto is een licht krokant cakeje dat gevuld is met een zachte, romige crème”

Volare De volgende stop is Polignano a Mare, een pittoresk stadje dat is gebouwd op de steile en woeste kliffen aan de Adriatische Zee. Het is er fantastisch. Of het nu komt doordat zo’n beetje iedere straat en steeg uitloopt met uitzicht over de zee en de kliffen, de vele baaitjes of de felblauwe zee… Rondom de Santo Stefano, een klein middeleeuws kerkje aan de Via Porto, vind je heel veel graffiti, maar niet zoals je bij ons op bruggen en muren ziet. Het zijn prachtige dichtregels of complete gedichten op muren of trappen. Ik krijg er een romantisch gevoel bij. Polignano is ook de geboorteplaats van zanger Domenico Modugno (1928-1994) die wereldberoemd werd met het lied Dipinto nel blu, beter bekend als Volare. Je vindt er dan ook een drie meter hoog standbeeld van de beroemdste inwoner die Polignano ooit gekend heeft. Polignano staat ook bekend om het sfeervolle Grotta Palazzese, een restaurant dat is uitgehouwen in een grot. Om je vingers bij af te likken Lecce is de volgende bestemming van deze TUI/Kras Inspectierondreis dat ook wel het Florence van het zuiden wordt genoemd. De stad heeft een prachtig historisch centrum met onder meer het Piazza del Duomo en de Basilicate di Santa Croce. Het is een groot openluchtmuseum met haar mooie architectuur, veel details vanuit de Barok, vele kerken en reusachtige pleinen die ineens uit het niets voor je lijken op te doemen. Een van de meest indrukwekkende Barokke gebouwen in Lecce is toch wel Basilica di Santa Croce. Een kerk uit de zeventiende eeuw met een indrukwekkende en prachtige gevel. Een andere must is het proeven van een Pasticciotto. Een licht krokant cakeje dat gevuld is met een zachte, romige crème, zoals chocolade, citroen of kersen. Om je vingers bij af te likken.

Familia Ons volgende overnachtingshotel is net als deze hele reis een plaatje. Hotel Resort Mulino a Vento in Uggiano La Chiesa ligt op zo’n 45 minuten rijden vanaf Lecce. Tijd die door Marijke wordt volgepraat met leuke verhalen en tips. Het hotel wordt gerund door een familie, die ervoor zorgt dat het ons aan niets ontbreekt. Ik voel me meer dan welkom. Het ontbijt en diner, alleen daarvoor al zou ik terug willen gaan. Maar ook voor de kamers, het zwembad en de service. Het hotel produceert haar eigen olijfolie en een rondleiding door de oude persen mag dan ook niet ontbreken, net als de olijfolieproeverij. Imposant kasteel Zoals het een rondreis betreft, wacht een nieuwe bestemming op ons. Otranto welteverstaan, de meest oostelijke stad van Puglia. Weer zo’n pareltje met een eeuwenoude geschiedenis. Voor het mooiste uitzicht op zee wandel je naar Via Bastione dei Pelasgi of naar Molo San Nicola. De kathedraal van Otranto, de grootste van de regio, is gebouwd in de elfde eeuw op de resten van een Romeins huis en een ouder Christelijk heiligdom. Tijdens de Ottomaanse aanvallen werden bijna alle inwoners van de stad vermoord of als slaaf gevangengenomen. De mensen die zicht schuilhielden in de kathedraal van Otranto kregen de keuze, bekeren tot de Islam of de dood. Geen van allen bekeerden zich, en op de heuvel waar nu de kerk van de Heilige Maria van de Martelaren staat werden ze allemaal onthoofd. De botten van de martelaren zijn in zeven verschillende kasten in de kerk te zien. Dit zijn niet alle botten, sommige zijn al in de vijftiende eeuw naar andere kerken in Italië gebracht. Het Castello Aragonese werd na de Ottomaanse aanvallen geheel in ere hersteld. Het kasteel is nog steeds de belangrijkste entree voor het historische deel van het dorp. Het imposante kasteel beschikt nog over een brede gracht, cilindervormige donjons en twee bolwerken. Vanaf het bolwerk heb je een prachtig uitzicht over Otranto en de Adriatische Zee.

“Smalle straatjes met witte huizen, balkons vol bloemen en wapperend wasgoed, souvenirwinkels, gelateria’s en trattoria’s in overvloed”

Mooie stad Via een panoramische kustroute rijden we richting Leuca, dit is het meeste zuidelijke punt van Puglia. Hier ontmoeten de Adriatische en de Ionische Zee elkaar. Het uitzicht is opnieuw geweldig. Bij dit punt is een klein, maar fijn toeristisch marktje ingericht. Ik struin er even doorheen totdat Marijke iedereen verzameld, de volgende bestemming wacht op ons. Onze laatste stop is Gallipoli, dat vrij vertaald ‘mooie stad’ betekent. Het oude centrum van deze mooie stad is gelegen op een schiereiland middenin de Ionische Zee, dat is verbonden met het vasteland door een eeuwenoude brug. Het is opnieuw een prachtige stad met een geweldig historisch centrum. Het is een typisch vissersstadje met een haven vol kleurrijke bootjes. Tijdens een wandeling door de straatjes van het centrum stuit ik op heel wat mooie doorkijkjes en details en dan heb ik het nog niet eens over de bevolking gehad. Zo gastvrij en enorm vriendelijk. Ik tref een oudere dame die vol trots vertelt dat ze vijf kleinkinderen heeft. Ook zo bijzonder: ik spreek geen woord Italiaans, maar met handen en voeten kom je overal ter wereld een heel eind. Alle zintuigen Terugkijkend op deze TUI/Kras Inspectierondreis kan ik zeggen dat rondreizen in deze tijd zeker kan. Maar reizen op individuele basis, zoals een fly drive, een rondreis of voor een zonvakantie is Puglia uitermate geschikt. Deze regio heeft meer dan 700 kilometer kustlijn. Je vindt er veel prachtige stranden, zowel aan de Adriatische Zee (aan de oostkust) als aan de Ionische Zee (aan de westkust). De accommodaties zijn erg sfeervol en veelal kleinschalig. Ach dat mondkapje, daar wen je snel aan. Maar Puglia is geen regio om binnen te blijven. Je moet naar buiten, daar is het Italiaanse leven te bewonderen en waar alle zintuigen optimaal kunnen genieten van het prachtige Puglia. Welk stukje ik van Puglia het mooiste vond? De woorden van Marijke zijn hetzelfde als die van mij. Elk stadje of dorpje is uniek in zijn eigen soort. Het is er overal authentiek, fijn en enorm sfeervol. Kortom, prachtig Puglia.

Bekijk hieronder de video…

TUI/Kras Inspectierondreis Italië

Deze reis vond plaats voordat bekend werd dat het productaanbod van Kras verschuift naar TUI.