Toelatingseisen nog streng, maar “men staat te popelen om naar Israël te gaan”

De groep voor het Raathuis in de Fruittuin van West, een circulair tuinhuis van stadshout en leem.

Door: Arjen Lutgendorff


Waar Israël als één van de eerste landen leek open te gaan voor internationale reizigers, hebben aanbieders van het land het vooralsnog zwaar te verduren. Na veel overleg tussen het Ministerie van Toerisme en het Ministerie van Gezondheid is het land 1 november jl. opengegaan, maar de toelatingseisen blijven streng. Gelukkig staan veel mensen te popelen om weer naar Israël te gaan. Voor het Israëlisch Verkeersbureau genoeg reden om een brainstormsessie te organiseren voor reisprofessionals in de ‘Fruittuin van West’ (Amsterdam).

Dana Gazit (Directeur van het Israëlisch Bureau voor Toerisme in Nederland) en Lieke Luxembourg (Marketing Manager van het Israëlisch Bureau voor Toerisme in Nederland) openden de bijeenkomst met een dankwoord aan de deelnemers voor hun komst naar Amsterdam, waarbij vanuit het verkeersbureau hulp werd aangeboden waar mogelijk bij boekingen en het promoten van Israël. Bij de vraag wat de reisprofessionals van het Israëlisch Verkeersbureau nodig hebben, kwamen een studiereis, maar ook bruikbaar beeldmateriaal en een reclamecampagne aan de orde. De grootste crisis ooit De aanwezige touroperators benadrukten de lastige situatie waarmee zij als Israël-specialisten mee te maken hebben, want zij moeten als touroperator op een gegeven moment knopen doorhakken in tijden zonder 100% zekerheid en wat wordt genoemd als de grootste crisis ooit. Luxembourg concludeert dat er (veel) Israël-liefhebbers de afgelopen maanden in de wachtstand hebben gestaan, maar met het vooruitzicht op betere tijden wordt er tijdens de brainstormsessie vooral in kansen gedacht. Vegan “We vonden de Fruittuin van West een mooie plek om deze bijeenkomst te houden, omdat het een link heeft met Israël als het gaat om bio, duurzaamheid en landbouw. Tel Aviv wordt ook wel ‘Vegan capital of the world’ genoemd. Er is een enorm groeiende groep van jonge mensen, ook in Nederland, die vegan helemaal geweldig vinden. Deze mensen willen misschien weleens naar Israël’, aldus Luxembourg.

We ademen Israël “De boekingen beginnen nu eindelijk langzaam te lopen. Er is absoluut heel veel belangstelling. Ter stimulering van onze boekingen in deze coronatijd hebben wij besloten dat bijna iedere boeking naar Israël tot zes weken voor vertrek kosteloos kan worden geannuleerd”, aldus Trudie Aanen, die inmiddels 25 jaar bij Oppenheim Travel werkt, een bedrijf dat al 45 jaar bestaat. “Wij ademen Israël en zijn er heel erg bij gebaat dat het land weer opengaat en hopen dat de mogelijkheden om daadwerkelijk te gaan groter worden voor iedereen. Je moet positief blijven. Zeker de fly-drives zullen het heel goed gaan doen, verwachten wij. Daarnaast is onze brochure voor 2022 bijna af.”

Lieke Luxembourg en Dana Gazit.

Eerste stapjes “Vanaf 1 november zet Israël de eerste stapjes om open te gaan voor gevaccineerden. Momenteel zijn alleen toeristen welkom die in de afgelopen zes maanden een booster-vaccin hebben ontvangen of waarvoor er niet meer dan zes maanden zijn verstreken sinds hun tweede vaccinatie. “Er wordt op dit moment in Nederland ook al gepraat over het beschikbaar maken van een booster voor iedereen die dat wil, dus dat biedt mogelijkheden”, aldus Luxembourg. “Een uitzondering wordt er gemaakt voor mensen met een herstelbewijs en voor groepen van minimaal vijf mensen die met gids en eigen bus een rondreis maken, maar die moeten wel elke drie dagen testen, plus een PCR-test voor vertrek en bij aankomst in Tel Aviv waarvan de uitslag in een hotel moet worden afgewacht. Ideaal is het op dit moment nog niet, maar we begrijpen de afwegingen vanuit het Ministerie van Gezondheid natuurlijk wel en verwachten dat na deze eerste opening spoedig verdere stapjes gezet zullen worden om alle toeristen weer te verwelkomen”. Eigen ervaring helpt Jaqueline Moen, tien jaar ZRA en inmiddels sinds één jaar aan de slag als MRA bij TUI at Home, laat weten vaker in Israël te zijn geweest, waaronder in Eilat, Jeruzalem en Tel Aviv. “De ervaring die ik heb opgedaan tijdens mijn reizen in en door Israël helpen bij de verkoop, hoewel ik op dit moment niet veel reizen naar het land verkoop. Het komt weleens voor dat klanten interesse hadden, maar dan was er geen rechtstreekse vlucht en moest er worden overgestapt in Tel Aviv. Daardoor mist men het gemak en besluit men, ook omdat het wat duurder werd, om een andere bestemming te bezoeken.”

Irene Welleman, Elize Breed, Bianca Maassen en Caroline van Huigenbos.

Heel mooi land Manita de Kinkelder is aangesloten bij YourTravel en heeft sinds vijf jaar haar eigen reisbureau en kent Israël doordat zij zelf onder andere als gids door het land heeft gereisd voor een Israël-touroperator. “Het kwam vanuit de kerk dat ik weleens naar Israël ging met groepen. Nu niet meer, maar vanwege de oproep om naar deze brainstormsessie te komen, dacht ik dat ik misschien wel mijn steentje kan bijdragen. Ik vind het een heel mooi land. Ik vind het een heel mooi land en de keren dat ik er geweest ben, had ik goeie gidsen die altijd weten naar welke delen van Israël je veilig kunt rondreizen, dus geen moment onveilig gevoeld.” Irene Welleman, 25 jaar werkzaam in de reisbranche, is als ZRA aangesloten bij United Travel (Irene's Eigenwijze Reizen) en laat weten helemaal weg te zijn van Arabisch (aandoende) landen. “Ik boek Israël mondjesmaat, maar dat vind ik eigenlijk niet voldoende.” Israël in het nieuws De groep laat weten dat ‘veiligheid’ een terugkerend onderwerp is tijdens verkoopgesprekken. “Als het in het nieuws is, dan merk ik dat mensen de veilige weg zoeken. Dan denkt men al snel; ‘Ik sla Israël even over. Als er iets gebeurt, is het heel moeilijk om te ontkrachten, om de consument te overtuigen dat ze er wel heen kunnen”, aldus Welleman. Aanen: “Ik vind het persoonlijk heel onrechtvaardig dat Israël het label ‘onveilig’ krijgt. Het is er wel veilig, je merkt als toerist niks, dat kan ik, met mijn lange praktijk ervaring in het verzorgen van reizen naar Israël heel goed beoordelen. ”

Annemieke Collet, Manita de Kinkelder, Trudie Aanen en Jaqueline Moen.

Men staat te popelen Annemieke Collet werkt 25 jaar bij Drietour/Beter Uit, vandaag de dag als product manager Israël/Midden-Oosten. “Israël voelt als mijn tweede land. De laatste keer was ik er met El Al. Als reisorganisatie organiseren we vooral groepsreizen en men staat te popelen om naar Israël te gaan. Het is jammer dat het oranje/rode reisadvies blijft staan, waarin onder andere wordt gewaarschuwd over de situatie bij de noordgrens, terwijl wij als specialist weten dat je niet zo noordelijk hoeft te komen. Ik vind persoonlijk dat de aanpassingen vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken wel heel langzaam worden doorgevoerd.” Specialisten Naast de gesprekken over veiligheid wordt er ook veel gesproken over het beste jaargetijde om Israël te bezoeken. Collet: “April, mei en oktober zijn de beste maanden, maar ook de drukste maanden dus we proberen het te verspreiden naar andere maanden.” Aanen: “In de gesprekken over een rondreis naar Israël, krijgen we regelmatig de vraag of het goed te doen is om met een huurauto rond te reizen in Israël. Dat is echt prima te doen. Ik vraag dan of mensen ook in Europa met de eigen auto rijden en wanneer dat het geval is, is het een ideale bestemming met relatief kleine afstanden. Daarnaast beschikt het land over goede wegen. Er zijn overigens altijd dingen waarvoor het handig is om een specialist in de hand te nemen, want die weten hoe het in de praktijk allemaal werkt in Israël.”

Waar denk je aan bij Israël? Genoeg mooie en leuke dingen!

Proberen Israël meer te verkopen Vanuit Travel Counsellors waren Elize Breed, Caroline van Huigenbos en Bianca Maassen aanwezig. Breed, die vijftien jaar ZRA is bij Travel Counsellors, laat weten lang geleden in Eilat en Jeruzalem te zijn geweest. “Ik verkoop Israël mondjesmaat, maar probeer het meer te gaan verkopen.” Voor Maassen, die bijna zestien jaar Travel Counsellor is en in totaal 30 jaar in de reisbranche werkt, is Israël een onbekende bestemming. “Ik ken het niet, ben er nog nooit geweest, dus vandaar ben ik hier. Het is een bestemming die anders is dan andere bestemmingen, maar ik heb het nog maar zelden verkocht.” USP’s Israël, een bucketlist-bestemming voor ontelbaar veel mensen wereldwijd, kent meerdere USP’s. De combinatie van stad, strand, cultuur, natuur en fantastisch weer maken de bestemming uniek. Aan de bezoekers van de brainstormsessie wordt gevraagd om op post-its te schrijven waar zij aan denken bij Israël. Luxembourg laat bij het bekijken van de post-its weten: “We zijn het best wel met elkaar eens. Ik merk dat heel veel mensen aan de combinatie Jeruzalem en Tel Aviv denken. ‘Two sunny cities, one break’ is al lange tijd de slogan. Het is overigens interessant om te weten dat er een nieuwe minister van Toerisme is die erg van de natuur houdt, dus ik denk dat er veel focus komt op de nationale parken en de woestijn. Dat is misschien niet het eerste waar mensen aan denken, maar juist de combinatie van cultuur en natuur maakt een bezoek aan Israël gevarieerd.”

Vakantiebeurs Het Israëlisch Verkeersbureau heeft besloten om op de Vakantiebeurs te gaan staan in januari. Ondertussen hebben meerdere partners vanuit Israël aangegeven er ook bij te willen zijn. De Vakantiebeurs duurt van 13 tot en met 16 januari. Voorafgaand wordt op 11 januari het Travel Congress georganiseerd, gevolgd door de Vakdag op 12 januari.

Deel dit artikel